• Imprimeix

Conferències Fabra

La Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, ajuntaments i entitats d'arreu de Catalunya organitzen les Conferències Fabra, un cicle de xerrades que divulgaran la figura i l'obra de Pompeu Fabra arreu de Catalunya tenint en compte tant la dimensió lingüística com la cívica i la humana.

Les Conferències Fabra aniran a càrrec de conferenciants de prestigi que abordaran Pompeu Fabra tant des de perspectives acadèmiques com divulgatives. 

 

Conferenciants

Jordi Ginebra

Professor de la Universitat Rovira i Virgili. Comissari de l’Any Fabra 2018. Coordinador del llibre La lingüística de Pompeu Fabra (2 vols., 2000) i autor, amb Joan Solà, de l’obra Pompeu Fabra: vida i obra (2007). Ha publicat altres estudis sobre Pompeu Fabra en revistes especialitzades  i volums col·lectius, entre els quals destaca «El Fabra que vindrà. Encara més sobre els fonaments ideològics de la reforma fabriana» (2007).
 

Joan Costa 

Professor de la Universitat Pompeu Fabra. Autor d’una tesi doctoral sobre la sintaxi catalana en l’obra de Pompeu Fabra (2006), del llibre La norma sintàctica del català segons Fabra (2009), curador de l’antologia de textos fabrians traduïda a l’anglès The Architect of Modern Catalan. Pompeu Fabra (1868-1948). Selected Writings (2009) i autor d’altres articles i treballs sobre Pompeu Fabra.  
 

Rosa Lloret 

Professora de la Universitat de Barcelona. Autora de la ponència “Viure Fabra a través dels curos orals”, llegida al IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” i, amb Joan-Rafael Ramos, d’estudis sobre Pompeu Fabra com “Els cursos orals de Pompeu Fabra”, “Les gramàtiques de Pompeu Fabra destinades a un públic no català” i “Pompeu Fabra i la seva dedicació docent”.

Jordi Manent 

Filòleg i subdirector de la Revista de Catalunya. Autor del llibre Pompeu Fabra a l’exili (2005), compilador i editor de l’epistolari de Pompeu Fabra (volum 8 de les Obres completes), i autor, amb Albert Manent, de “Cartes de Pompeu Fabra a Josep Pous i Pagès”. Actualment prepara l’obra Pompeu Fabra en imatges.
 

Mònica Montserrat 

Consultora a la UOC. Creadora de la Ruta Pompeu Fabra. Coordinadora del Postgrau de Correcció i Assessorament Lingüístic de la UAB. Gran coneixedora de l’obra de Fabra i, juntament amb en David Paloma, creadora de la Ruta Pompeu Fabra. Al Congrés Internacional ‘La lingüística de Pompeu Fabra’ de l’any 2013, va presentar una carta inèdita de Pompeu Fabra en què el Mestre responia al mecenes Rafael Patxot algunes qüestions sobre llengua.

Josep Murgades 

Professor de la Universitat de Barcelona. Autor dels llibres Textos desconeguts de Fabra (2005) i Escrits sobre Fabra (2017) i, amb Xavier Lamuela, Teoria literària segons Fabra (1984). Ha publicat altres articles i treballs sobre Fabra en revistes especialitzades i en volums col·lectius, i ha participat en les Obres completes.

Neus Nogué

Professora a la Universitat de Barcelona. Professora dels estudis de Filologia Catalana de la UB. Codirectora del postgrau en Assessorament Lingüístic i Serveis Editorials. Autora de diverses obres com ara La nova normativa a la butxaca. Principals novetats de "L'Ortografia catalana" i la "Gramàtica de la llengua catalana" (2018).

David Paloma 

Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Creador de la Ruta Pompeu Fabra i autor, amb Mònica Montserrat, de la guia de butxaca Ruta Pompeu Fabra i L'abecé de Pompeu Fabra. És, a més, autor de contes i divulgador de la figura de Pompeu Fabra.

Mila Segarra

Professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Autora d’una tesi doctoral sobre la reforma lingüística de Pompeu Fabra (1985) i dels llibres  Història de la normativa catalana (1985), Pompeu Fabra (1991) i Pompeu Fabra. L’enginy al servei de la llengua (1998). Ha escrit altres treballs i estudis sobre Fabra i sobre la reforma ortogràfica de Fabra.

Genís Sinca

Escriptor. Guanyador del premi Josep Pla de narrativa de 2013.  Llicenciat en Periodisme. Redactor en el Diari d'Andorra i corresponsal a Itàlia per al diari Avui i de COMRàdio. Dedicat al periodisme d'investigació, amb una sèrie de biografies inèdites de personatges catalans del món de la política i la cultura.


Sílvia Soler
 

Escriptora i periodista vinculada a Badalona, ciutat on Fabra residí. Llicenciada en ciències de la informació. Al llarg de la seva trajectòria laboral ha exercit de redactora de programes de ràdio i de col·laboradora en diferents mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya i el diari Ara. Va ser guionista d'El matí de Josep Cuní de Catalunya Ràdio. És autora de novel·les com L'estiu que comença i Els vells amics.

Quim Torra 

Actual president de la Generalitat de Catalunya. Ha estat president d’Òmnium Cultural, director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya i director del Born. També ha estat director de la Revista de Catalunya i col·laborador en diversos mitjans.

Arreu del territori

Hi ha conferències previstes a Amposta, Badalona, Balaguer, Barcelona, Berga , Blanes, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cervera, Cornellà de Llobregat, El Pont de Suert, El Prat de Llobregat, el Vendrell, Falset, Girona, Granollers, Igualada, La Seu d'Urgell, Les Borges Blanques, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Martorell, Mataró, Molins de Rei, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montblanc, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Palafrugell, Puigcerdà, Reus, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Pere de Ribes, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Sitges, Solsona, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Torelló, Tortosa, Tremp, Valls, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

llengua