• Imprimeix

L’Oficina de Català de Blanes commemora els 30 anys de la seva creació parlant del llegat de Pompeu Fabra

21/03/2018 09:03
30 anys OC Blanes

Dijous, 15 de març, va tenir lloc l’acte institucional de commemoració de l’Any Pompeu Fabra i dels 30 anys de l’Oficina de Català (OC) de Blanes. L’alcalde de la ciutat, Mario Ros; la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa, i el comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra, van encapçalar l’esdeveniment, que va tenir lloc a la Biblioteca Comarcal de Blanes.

També es va comptar amb la participació d’Elisa Sola, responsable de l’Oficina de Català de Blanes; Montserrat Mas, directora del CPNL Girona; Pilar Aldeguer, coordinadora en gestió del CPNL Girona;Viqui Sanz, directora de projecció i comunicació del CPNL; i Rosa Ferrer, responsable territorial de Política Lingüística a Girona, entre d’altres.

La commemoració de les dues efemèrides va girar al voltant de la conversa El camí cap a una llengua per a tothom: 150 anys del naixement de Pompeu Fabra – 30 anys de l’Oficina de Català de Blanes. Mario Ros va moderar el diàleg generat entre Ester Franquesa i Jordi Ginebra, comissari de l’Any Pompeu Fabra, que inclou també com a efemèride els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana. Els ponents van parlar sobre el Mestre i el rigor intel·lectual de la seva obra, indispensable per transformar la llengua catalana, aleshores reduïda a l’àmbit familiar i literari, en una llengua preparada per respondre plenament a les necessitats de la comunitat que la parla.

En aquesta mateixa línia ha treballat l’OC de Blanes, pionera arreu del territori en oferir cursos de català per a adults tant a nouvinguts com a castellanoparlants que volien aprendre i/o perfeccionar l’idioma, així com a catalanoparlants que volien aprendre a escriure en la seva llengua materna/paterna. L’Ajuntament de Blanes va començar a oferir aquest servei l’any 1984 i el juny de 1987 va crear el Servei de Català, en conveni amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Gairebé cinc anys després d’iniciar la seva activitat com un servei municipal, l’Ajuntament de Blanes s’integrà al CPNL l’any 1992 i es creà l’Oficina de Català de Blanes que va entrar a formar part de la xarxa d’oficines i serveis de català del Centre de Normalització Lingüística de Girona.

Com a complement de l’acte commemoratiu, es va convidar a tots els assistents a visitar l’exposició sobre els 30 anys de l’OC que s’allotja al vestíbul de la Biblioteca Comarcal des de principis d’aquest mes. Es podrà visitar fins el 30 de març, i recull un resum de les principals actuacions dutes a terme durant aquests anys a través de fotografies, cartells informatius i altres materials de diverses campanyes.

30 anys de l’OC de Blanes

Al llarg dels 30 anys de funcionament de l’OC de Blanes, s’han organitzat 650 cursos de català per a adults amb més de 17.000 alumnes (1987-2017).

Però l’OC no només s’ha dedicat a la docència durant aquestes tres dècades, també ha organitzat i impulsat moltes altres activitats relacionades amb la llengua i la cultura. Una d’elles és el programa Voluntariat per la llengua, en marxa des del 2004. Fins al 2017 s’han constituït 1.388 parelles lingüístiques i hi han participat 2.383 persones entre voluntaris i aprenents. 

Formar part del Voluntariat per la llengua comporta molts avantatges gràcies a la implicació del teixit social i empresarial municipal. Actualment 29 establiments i entitats blanenques són adherits al programa Voluntariat per la llengua.

Destaca també la Ludoteca en Català, que durant moltes festes de Nadal es va organitzar perquè la canalla conegués jocs i joguines en aquest idioma i que va ser el preludi del programa I tu, jugues en català?, a través del qual des del 2013 es dona a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i se’n fomenta l’ús i el consum.

Altres activitats organitzades en el marc de campanyes de promoció de l’ús de la llengua són l’espectacle audiovisual Escoltem les llengües del món. Les llengües que es parlen a Blanes, organitzat en diverses edicions a la Casa de la Cultura i al Teatre; o bé els Tastets de cuines del Món, una mostra gastronòmica solidària organitzada per alumnes i parelles lingüístiques de l’Oficina de Català de Blanes. Aquesta darrera experiència s’ha organitzat a Blanes en diverses ocasions coincidint amb el mes de desembre, com una activitat més per recollir fons econòmics a benefici de la Marató de TV3.

La recerca i la divulgació també formen part de l’activitat de l’OC de Blanes. Entre les publicacions pròpies, destaquen 21 vocabularis per al comerç i l’empresa (maig de 2006) i Documentació administrativa. Orientacions per a la redacció administrativa i models de documents (octubre de 2012). A més, s’han fet nombroses aportacions a la revista Blanda, la publicació anual que edita l’Arxiu Municipal de Blanes, i actualment l’OC participa un projecte de divulgació de curiositats lingüístiques a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació: L’apunt lingüístic. Aquest espai radiofònic es concreta en unes falques molt breus (3 o 4 minuts) de l’OC que s’emeten a Ràdio Blanes (97.7 FM) amb continguts lingüístics molt diversos: l’explicació d’una frase feta, l’etimologia d’una paraula, l’aclariment sobre algun error sovintejat... L’objectiu és transcendir l’espai de l’aula i divulgar coneixements de llengua per estimular l’aprenentatge i la curiositat sobre qüestions lingüístiques.

L’Any Fabra al CPNL

El CPNL ha participat en 24 activitats i actes, organitzats directament o conjuntament amb altres entitats del territori. La tipologia de les activitats organitzades és diversa: rutes Pompeu Fabra a Barcelona, visites a l’IEC, passejades literàries, dictats en línia, dictats populars, jocs lingüístic, xerrades, exposició de cartells, concursos sobre l’autor i difusió de l’Any Fabra als mitjans de comunicació locals, a les pàgines web dels CNL i als butlletins electrònics que s’envien des dels CNL.

A més d’aquests actes, els 22 CNL van organitzar una sessió de Dictats Fabra el dia 20 de febrer de 2018: els dictats es van fer a 229 cursos i van participar-hi 3.895 alumnes.

Amb l'acte 'El camí cap a una llengua per a tothom: 150 anys del naixement de Pompeu Fabra – 30 anys de l’Oficina de Català de Blanes' es van commemorar dues efemèrides significatives per a la ciutat.