• Imprimeix

Avui fa 150 anys que va néixer Pompeu Fabra

20/02/2018 08:02
Any Fabra

Pompeu Fabra i Poch va bastir una llengua moderna per a un país modern. Va codificar el català i el va fer apte per a tots els estils i les funcions. És una personalitat clau en la història de Catalunya i del català. Va néixer el 20 de febrer de 1868. Avui fa 150 anys. Per commemorar aquest aniversari i els 100 anys de la seva Gramàtica catalana, el Govern de la Generalitat va proclamar l’Any Pompeu Fabra 2018.

Durant l'any s'organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració farà especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posarà en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. 

La Direcció General de Política Lingüística convida les institucions, entitats i el conjunt de la societat civil del país a compartir col·lectivament la celebració de l’Any Fabra 2018 amb actes i iniciatives que reconeguin el Mestre i la seva obra, que siguin també estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur. La cooperació serà especialment estreta amb l'Institut d'Estudis Catalans, de la Secció Filològica del qual Fabra va ser president i va assumir la tasca de codificació de la llengua catalana.

L’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra tindrà lloc demà, 21 de febrer, a les 19 h, al teatre Zorrilla de Badalona, localitat on va residir durant el seu període més productiu professionalment. 

Trobareu tota la informació de l’Any Fabra al web anypompeufabra.cat

En podeu seguir totes les novetats al compte Twitter @AnyFabra.