• Imprimeix

Badalona s’omple d’activitats culturals per commemorar l’Any Fabra a la ciutat

El programa recull una àmplia oferta d’actes com ara rutes guiades, conferències, exposicions, caminades lingüístiques i espectacles teatrals

18/04/2018 12:04
Any Fabra a Badalona

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; la directora general de política lingüística, Ester Franquesa, el comissari de l'Any Fabra, Jordi Ginebra, i el tècnic de l'Espai Betúlia, Jesús Floro, han presentat aquest matí a Badalona les activitats organitzades a la ciutat per commemorar l’Any Fabra, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana

El programa d’activitats recull una àmplia oferta d’actes com ara rutes guiades, conferències, exposicions, caminades lingüístiques i espectacles teatrals organitzades per l’Ajuntament de Badalona i diverses entitats culturals com el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià; l’Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres; el Museu de Badalona; Òmnium Cultural i la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.

El tret de sortida d’aquestes activitats tindrà lloc aquest dissabte, 21 d’abril a les 12 hores, a la plaça de Pompeu Fabra, on s’inaugurarà la ruta senyalitzada Pompeu Fabra a Badalona, organitzada per l’Espai Betúlia. La ruta també es podrà fer el dilluns 23 d’abril, a les 11 i a les 17 hores.

Durant l’Any Fabra es faran dues conferències sobre el Mestre, una a l’Espai Betúlia, dimarts 29 de maig, a les 19 hores: “Pompeu Fabra, lingüista”, a càrrec de la catedràtica emèrita de filologia de la Universitat de Barcelona, Coloma Lleal. L’altre, titulada “Converses filològiques al tramvia” es podrà escoltar al Museu de Badalona, el dia 4 d’octubre. La xerrada anirà a càrrec de la periodista i escriptora Sílvia Soler.

El dijous 21 de juny es farà al Teatre Principal l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Badalona on també es recordarà la figura de Pompeu Fabra amb l’espectacle El senyor del tramvia de Badalona, amb guió de l’escriptora Sílvia Soler.

Durant l’Any Fabra també es podran veure diverses exposicions com “En record de Pompeu Fabra” al Museu de Badalona, “Pompeu Fabra, el científic de la llengua”, una mostra itinerant per totes les biblioteques de la ciutat, o “Pompeu Fabra: una llengua” també itinerant pels instituts d’ensenyament secundari de Badalona.

Destacar també l’espectacle teatral, per a tots els públics, Mestre Fabra, caçador de paraules, que es representarà a diverses biblioteques de la ciutat.

La caminada lingüística “Parla i fes camí”, que es farà aquest juny, el actes d’inici del curs acadèmic 2018-2019, a l’Institut Pompeu Fabra, a l’octubre i la Viquimarató, organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística, també formen part de les activitats programades per l’Any Fabra. No s’ha d’oblidar tampoc les Nits d’estiu als badius, el 5 de juliol.

I el novembre es farà l’acte de cloenda d’aquest l’Any Fabra amb l’espectacle Fabra enfebrat dirigit per Ramon Simó i produït per Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Badalona.