• Imprimeix

El V Col·loqui Internacional «La lingüística de Pompeu Fabra» farà una anàlisi crítica de la nova Gramàtica i Ortografia

26/11/2018 11:11
V Col·loqui Internacional "La lingüística de Pompeu Fabra"

El V Col·loqui Internacional ”La lingüística de Pompeu Fabra” celebra la 5a edició amb la voluntat d’oferir una plataforma periòdica per a la reflexió profunda i plural sobre els diversos aspectes de l’obra de Pompeu Fabra. El col·loqui, organitzat per la Universitat Rovira i Virgili, tindrà lloc els dies 28, 29 i 30 de novembre al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

Al llarg d’aquest 3 dies es duran a terme diferències ponències i taules rodones centrades en revisar des del punt de vista científic i acadèmic la feina de Pompeu Fabra, les coordenades històriques que la van fer possible i la seva vigència en l’àmbit de la planificació lingüística actual. El Col·loqui vol ser també el fòrum d’anàlisi crítica en profunditat de la nova Gramàtica de la llengua catalana (2016) i la nova Ortografia catalana (2017) de l’Institut d’Estudis Catalans.

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) participa al col·loqui amb una comunicació sobre el servei de consultes lingüístiques Optimot a cura de les les lingüistes de l'Optimot Aina Domènec i Eva Aubarell i de la tècnica de la DGPL Joana Roc.

Entre les activitats complementàries obertes al públic en general, destaca la V Nit de la Llengua al Món Digital a Tarragona, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística i la Fundació Amical Wikimedia, la viquimaratò s’integra enguany en les activitats del col·loqui ja que en aquesta edició té l'objectiu d'ampliar els contiguts sobre Fabra a la Viquipèdia. La nit digital a Tarragona tindrà lloc  divendres, 29 de novembre,  de les 18 hores al Tinglado número 1 del Port de Tarragona. Aquesta activitat es durà a terme també i de manera simultània a Girona i a Tortosa.

Altres activitats obertes al públic són l'exposició “Pompeu Fabra, una llengua completa” que estarà ubicada a les instal·lacions del Centre de Recursos per a la l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) del Campus Catalunya de la URV i el monòleg "Pompeu Fabra, jugada mestra!".

Aquest 2019 el col·loqui s’emmarca en la celebració de l’Any Pompeu Fabra 2018 que commemora els cent cinquanta anys del naixement del Mestre i el centenari de la Gràmàtica catalana.