• Imprimeix

Núvol publica l’ebook 'Pompeu Fabra: els menhirs i els arbres'

22/02/2018 13:02
'Pompeu Fabra: els menhirs i els arbres'

Amb motiu de la commemoració de l’Any Fabra, Núvol publica l’ebook “Pompeu Fabra: els menhirs i els arbres”, de l’escriptora Mònica Boixader. L’obra evoca els anys d’infantesa i joventut del Mestre, abans de la normalització del català. Amb una prosa rica i subtil, l’autora parla de la passió de Fabra per la llengua, del seu compromís i de les seves disputes, com la que va mantenir amb Narcís Oller.

A Núvol s’avança el següent fragment del text:

“Fabra, al final del segle XIX, seguint la inèrcia dels homes de la Renaixença, es cartejava amb els seus familiars en castellà. Per tant, si bé aquests havien aconseguit que la llengua catalana fos apta per fer poemes mitològics i romàntics, no havien aconseguit que fos apta per a cartejar-se amb la tia catalaníssima de la Nou de Gaià.

Un dia de l’any 1883, Pompeu Fabra va començar a escriure una carta als seus nebots, que estiuejaven a Camprodon. Aquell dia era un dia com tots els altres. Fabra es devia haver despertat amb la mateixa claror, pres el mateix cafè i posat les mateixes sabates que el dia precedent. Així doncs, tal com hauria fet el dia abans, Fabra començà a escriure: «Queridos sobrinos…» Possiblement no va ser la claror, ni el cafè, ni les sabates, però aquell dia va passar el miracle. Perquè en escriure «Queridos sobrinos…» Fabra va tenir la sensació que aquells «sobrinos» no eren els seus, sinó els d’un altre. Eren els d’un altre disfressats dels seus. Quan escrivia «sobrinos» devia veure’ls entelats, en blanc i negre, d’aire seriós i amb els ulls posats a l’horitzó. «Sobrinos» era una mentida. Llavors es deia «nebots» per dintre, «nebots» a poc a poc, i tornava el color de cada cosa a cada cosa. Tornava a ser l’oncle dels seus nebots. Fabra va tenir, doncs, la clarividència de l’home normal. D’aquesta clarividència normal aleshores se’n devia dir, per força, valentia. I ho va fer: va escriure «nebots» als seus nebots i va matar, una mica, l’impostor que els canviava.”

L’ebook es pot descarregar de manera gratuïta els dies 21 i 22 de febrer.

El llibre és obra de la jove escriptora molletana Mònica Boixader.