• Imprimeix

El Portal Pompeu Fabra es presenta a Menorca

27/03/2018 12:03
Un moment de la presentació

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va participar ahir dilluns, 26 de març, en la presentació del Portal Pompeu Fabra. L'acte va tenir lloc a Maó, a la seu de l'Institut d'Estudis Menorquins, i va tenir la participació de la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern Balear, Fanny Tur; el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros.

Ester Franquesa, va iniciar el seu parlament remarcant "els temps convulsos que vivim i el fet que la nostra història reviu fets execrables i tornem a tenir exiliats i presos polítics, sense abandonar l’esperança ni la tasca mai. Tossudament alçats, commemorem l’Any Fabra amb tot el que això implica".

Franquesa va afirmar que "no hi ha millor homenatge al Mestre que fer d’altaveu a la veu de Fabra" i va remarcar el suport que el Govern de Catalunya ha donat al Portal Fabra. També va destacar que el portal ofereix 10.000 pàgines per facilitar el coneixement i l’anàlisi de l'obra de Fabra. La directora general va recordar que, gràcies a la col·laboració entre la Generalitat, l’IEC i el Govern de les Illes Balears, va ser possible la compliació i l’edició dels 9 volums de les Obres Completes de Fabra.

Ester Franquesa va posar de relleu que "a Menorca, pren més força l’afany de Fabra de treballar en profit de tots els catalanoparlants perquè ell, com deia Espriu, era el Mestre de tots els qui escriuen i parlen la llengua catalana, l’anomenen com vulguin". En la seva intervenció, la directora general de Política Lingüística va exposar les línies generals de la commemoració de l'Any Fabra, impulsat des de la DGPL. Franquesa va fer un repàs de les actuacions ja dutes a terme com la publicació de la novel·la gràfica Pompeu Fabra, l'aventura de la llengua, i el llibre de lectura fàcil Tant de gust... Senyor Fabra. També va parlar de la celebració de les Rutes Fabra, de l'obra de teatre per a infants Mestre Fabra, caçador de paraules, i de la celebració de conferències a diversos punt del territori. Finalment va destacar les actuacions que s'iniciaran properament com una exposició de gran format i un monòleg teatral.

El Portal Fabra és una iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'una eina fonamental per a difondre la figura i l’obra de Pompeu Fabra, ja que inclou la versió digital de les seves Obres completes (excepte les lexicogràfiques), a més d’informació sobre la seva biografia i els seus treballs lingüístics.

El Portal Fabra, que es va presentar el 6 de març a Catalunya, també es presentarà a Mallorca el proper 18 d'abril i a Eivissa en una data pendent de concretar.