• Imprimeix

Els 180 participants a la V Nit Digital amplien la Viquipèdia amb continguts sobre Fabra en 18 idiomes

03/12/2018 14:12
Viquimarató

De dalt a baix, Nit Digital a Tarragona, Girona, Tortosa i Badalona

Un total de 180 persones han participat a la V Nit Digital amb la creació, ampliació o traducció d’articles sobre Pompeu Fabra a la Viquipèdia, l’enciclopèdia en línia, fent servir 18 idiomes. La V Nit Digital ha tingut lloc aquest dijous, 29 de novembre, en quatre seus presencials, a Tarragona, Girona, Tortosa i Badalona, i també a través de la xarxa d’universitats a l’exterior de l’Institut Ramon Llull.

La Direcció General de Política Lingüística i la Fundació Amical Wikimedia organitzen anualment aquesta viquimarató que enguany s’ha vinculat a la celebració de l’Any Pompeu Fabra, que commemora els 150 anys del naixement del lingüista i els 100 anys de la publicació de la “Gramàtica catalana”.

A més del català i el castellà, s’ha treballat en els idiomes següents: alemany, anglès, àrab, francès, gal·lès, grec, hebreu, hongarès, indonesi, portuguès, romanès, rus, txec, ucraïnès, vietnamita i xinès. Així, la V Nit Digital ha suposat fer accessibles continguts en llengües que difícilment tindrien informació sobre el Mestre sense una acció intensiva d’edició de la Viquipèdia com aquesta.

Pel que fa a la temàtica dels articles, s’ha treballat en la creació de nous continguts o l’ampliació de continguts ja existents sobre l’exili de Fabra; la destrucció de materials del Mestre al bombardeig de l’Institut d’Estudis Catalans; Fabra i l’esport;  el model de llengua de Fabra;  la relació amb l’Associació Protectora de l’Ensenyança catalana i de diversos familiars de Pompeu Fabra, entre d’altres.

A cadascuna de les seus, la Viquimarató ha tingut la participació de diverses entitats com a organitzadores o col·laboradores. Així, a Tarragona, s’ha comptat amb la participació del Port de Tarragona entre els organitzadors i pel que fa als col·laboradors, han estat el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Biblioteca Pública, la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola Oficial d’Idiomes.

A Girona s’hi ha sumat el Centre de Normalització Lingüística de Girona, i la Universitat de Girona mitjançant l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes, el Servei de Llengües Modernes i la Biblioteca, que ha cedit l’espai i els seus serveis. En el cas de Tortosa, han estat l’Escola Oficial d’Idiomes de Tortosa, que ha acollit l'activitat, la Biblioteca Marcel·lí Domingo, l’Institut Ramon Muntaner, i el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre. A Badalona, hi ha col·laborat l’Ajuntament del municipi, el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià, l’Espai Betúlia i la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.

En l’edició d’aquest any cal destacar la participació de l’Institut Ramon Llull (IRL), que per primera vegada s’ha sumat a la Nit Digital a través de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior, que agrupa unes 150 universitats de 30 països. Prop de 80 persones vinculades a 11 universitats de 9 països diferents han treballat al llarg de la Nit Digital i els dies anteriors i posteriors, ja que des de l’IRL s’ha donat l’opció d’ampliar l’acció durant uns dies més. Els centres universitaris que han participat a la viquimarató són la Universitat de Pequín (Xina); Universitat Masaryk de Byrno (Txèquia); Universitat de Tübingen (Alemanya); Universitat de Chicago (USA); Universitat de Cardiff (Gal·les); La Sorbona de París (França); Universitat de Leipzig (Alemanya); Universitat Eötvös Loránd de Budapest (Hongria) i la Universitat Hebrea de Jerusalem (Israel).

Els participants de l’IRL han traduït articles ja existents i han creat nous continguts directament en diverses llengües. La feina feta en aquesta viquimarató ha afavorit l’existència d’articles sobre Pompeu Fabra en llengües a les quals difícilment s’hauria pogut accedir sense una acció intensiva d’edició de la Viquipèdia com aquesta.