• Imprimeix

Girona commemora l'Any Fabra amb una conversa i un espectacle al voltant de la figura del gramàtic

04/10/2018 12:10
Logo Any Pompeu Fabra

L’Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat a Girona acollirà aquest divendres 5 d’octubre, a  les 11 hores, l’acte de commemoració de l’Any Pompeu Fabra. L’acte constarà d’un diàleg entre dos experts en la figura de Fabra, un monòleg al voltant de la figura del gramàtic i una visita a l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa, que es pot veure fins a l’11 d’octubre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Edifici de la Generalitat a Girona.

Aquest 2018 se celebren el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa, per la qual cosa al llarg de l'any s'han impulsat arreu del país nombroses activitats i iniciatives en memòria i reconeixement del Mestre.

L’acte, que han organitzat la Generalitat i el Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i el suport del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona, vol ser un punt de trobada entre institucions, entitats i ciutadania al voltant d’aquesta figura fonamental en la història de Catalunya.

La inauguració comptarà amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, i la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach. La clausura serà a càrrec de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

Protagonitzaran la conversa sobre Pompeu Fabra el comissari de l’Any Pompeu Fabra, Jordi Ginebra i el doctor en filologia catalana de la Universitat de Girona, Francesc Feliu. Després, l’actor Òscar Intente representarà l’espectacle-monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra! Es tracta d’una espectacle que utilitza una metàfora esportiva al voltant del tennis per introduir-nos en la dimensió científica, humana i ciutadana de Fabra.

El punt de partida és un tennista que interpel·la el públic sobre si es pot jugar a tennis sense regles, o si en l’esport, com en la llengua, cal compartir unes normes i acceptar-les per jugar bé. La representació vol posar l’accent en el fet que Pompeu Fabra, un tennista apassionat, va proposar unes normes per al català que van ser acceptades i compartides per tothom.

L’acte podrà ser seguit en directe per streaming pel web Generalitat Girona:  http://generalitatgirona.gencat.cat.