• Imprimeix

El concurs Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot! ja té guanyadors

20/04/2018 13:04
Guanyadors concurs Optimot

El concurs de Sant Jordi de l’Optimot a Twitter ja té guanyadors. Aquest any la proposta era crear microrelats inspirats en la vida o l’obra de Pompeu Fabra i que continguessin el nom de Fabra o algun derivat de l’antropònim correctament format: fabrià, prefabrià, postfabrià... Els microrelats havien d’incloure l’etiqueta #StJordiÒptim en la piulada. A més, els concursants havien de seguir els comptes de Twitter @Optimotcat i @AnyFabra.

S’han admès els tuits enviats entre el 4 i el 17 d’abril. En aquests 14 dies s’han rebut un total de 76 microrelats, una participació remarcable que demostra el gran seguiment que tenen les activitats proposades des del compte de Twitter de l’Optimot.

El jurat, format per la sub-directora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs —en substitució de la directora general, Ester Franquesa—; Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra; Mila Segarra, membre de l’IEC, i Mònica Montserrat, de la Ruta Pompeu Fabra, ha valorat especialment la creativitat i la correcció lingüística del microrelat.

Per al jurat no ha estat gens fàcil triar els guanyadors d’entre tots els tuits rebuts ja que els concursants han demostrat que tenen una gran capacitat de fabulació, a més de molta imaginació i creativitat.

El lliurament dels premis tindrà lloc passada la diada de Sant Jordi. El primer classificat obtindrà una tauleta i un carnet anual del TR3SC; el segon i el tercer classificats seran premiats amb un carnet  anual del TR3SC i els 10 primers classificats rebran inscripcions per a dues persones a la Ruta Pompeu Fabra.

Aquests són els guanyadors:

1r premi: @jraventoshill

Estiu de 1920. Pujo al Campament Fabra, a les valls d’Àneu. Hi trobo el Mestre. M’hi acosto i goso preguntar-li: “Sabeu si ja ha nascut, l’òptim mot?”. El Mestre somriu i em respon: “No, noiet, l’Optimot encara trigarà. Mentrestant, us he preparat la Gramàtica.” #StJordiÒptim

2n premi: @marti_freixas

#StJordiÒptim En Pompeu, amb la pipa, s’empipa amb els nebots. Per això Fabra fabrica mots d’un català decadent, a foc lent, per oferir-lo a la gent corrent. Reparteix accents, tot al seu temps, i prova i aprova molts mots, entre els quals un “tocom”, que tothom es pregunta: com?

3r premi: @LJQwerty

És tard i vol ploure. Busco 'paraigua' al Fabra. És a la p. Estiro a poc a poc per un cap i el mot es va desplegant, negre, formant les barnilles, la volta de roba i el mànec. Surto al carrer. Comença un xim-xim. @optimotcat #StJordiÒptim

Següents classificats:

@CostaTrachsel

- Tu vius del cuento!

- Jo? En tot cas visc amb l'esquena dreta. Segons Pompeu Fabra, cuento és un castellanisme.

- És que sóc prefabrià!

- Sóc no, ara és soc, sense accent diacrític.

- Mare de Déu, que complicat escriure ara en català! Ups, per cert, és Déu o Deu?

#StJordiÒptim

@martafinazzi

La Societat Fabriana ha canviat de seu. Ara és al carrer dels Diacrítics, número 15, perquè aquesta és la xifra de supervivents del procés de tala lingüística. Si bé al principi costa de trobar, no té pèrdua: girant la cantonada de la placeta de l'Adeu, tot recte. #StJordiÒptim

@merce0310

–Què vols per sopar, pare? Suc d’espàrrecs?

(Pompeu es treu el barret amb parsimònia, es grata la ironia fabriana i busca l’adjectiu adequat)

–Excel·lent!

(I amb el fre de mà verbal posat, erradicant renecs i en to circumspecte, afegeix)

–Però ben fregits, Carola! #StJordiÒptim

@Isavazq71007783

Estimat nebot:

Si estaves preocupat et dic sí, el be està bé. Com deia mon pare, ara a l’altre món, on deu ser-hi al costat de Déu: “si té pèl, pel que fa a la ferida, em jugo la mà i ma vida, que l’ús de fulles de te, us dic té pinta de ser un encert”.

Oncle Fabra  #StJordiÒptim

@BlaiFelip

El Fabra, feina feixuga, furga febril i amb olfacte de fura en el fanguer de frases i parles fetes. Fi i fèrtil, fila prim quan en el fum esfilagarsat de la seva pipa s’enfilen formes i normes. I teixeix fibres fermes, amb fil del nou i de l’espellifat pels segles. #StJordiÒptim

@skubayuba

Per a Fabra sempre era primavera. Regava l'ortografia, podava la gramàtica i recollia els fruits del lèxic.  Cuidava les paraules com si fossin flors. Embellia el llenguatge com ho fa la primavera al paisatge.

En fi, era un enginyer fonètic amb molta química.

#StJordiÒptim

@magri_xm

A 15 anys, un bon gracienc

una carta envià

a uns joves que menys junts eren

des que el lloc els separà.

Queridos sobrinos, deia.

Què coi crec que em cou pel cap?

Nova forma, doncs, li dona:

Estimats nebots, posà.

L'enfabrada fou tan bèstia

com el cavall de sant Pau.

#StJordiÒptim