• Imprimeix

Homenatge a Xavier Carbó i Maymí en el marc del centenari de la seva mort

02/03/2018 10:03
Un moment de l'acte

L’Institut d’Estudis Catalans va acollir ahir l’homenatge al poeta, filòleg i etnògraf Xavier Carbó i Maymí (Cassà de la Selva, 1893-1918) amb motiu del centenari de la seva mort i en reconeixement a la seva contribució en el Diccionari general de la llengua catalana. La commemoració s'emmarca en els actes de l'Any Pompeu Fabra.

En l’acte hi van participar la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; l’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès; i el delegat episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Girona, Joan Naspleda que van fer els parlaments institucionals.

L’homenatge va tenir també la intervenció de diferents experts que van parlar de diversos aspectes de la vida i obra del poeta i filòleg.  Xavier Carbó, familiar de l’homenatjat va parlar sobre la «La biografia»; la vicepresidenta de l’IEC, Mariàngela Vilallonga va parlar de «La correspondència amb Carles Riba i els clàssics»; el membre de l’IEC Joan Veny va fer una intervenció sobre la «La llengua», i l’historiador de la Universitat de Girona Joaquim Nadal va parlar sobre «Xavier Carbó i Pompeu Fabra». 

En aquest context es va fer pública una carta que Xavier Carbó va trametre a Pompeu Fabra l’1 de març de 1917. En aquesta missiva, Carbó confirma la seva disponibilitat per col·laborar en el Diccionari general de la llengua catalana.

L’homenatge d’ahir s’emmarca en la commemoració que l’Ajuntament de Cassà de la Selva ha organitzat conjuntament amb la Diputació de Girona, el Bisbat de Girona i la família Carbó-Cañigueral per recordar la figura de Xavier Carbó. Els actes van començar el mes de gener i s’allargaran fins el mes de noviembre.

Xavier Carbó i Maymí (1893-1918) va nèixer a Cassà de la Selva en una família humil. Estudià des dels 11 anys al seminari de Girona, i féu de preceptor dels fills d'una família de Girona, els Burgués Sambola, per continuar pagant-se els estudis. Contribuí a la recollida de vocabulari gironí per al Diccionari General de la Llengua catalana i mantingué correspondència sobre aquesta activitat amb Pompeu Fabra També col·laborà amb Tomàs Carreras i Artau en la recollida d'elements de folklore en les comarques gironines.  Morí prematurament a causa de l'epidèmia de grip de 1918.

 

Carta de Xavier Carbó a Pompeu Fabra (1 de març de 1917)