• Imprimeix

La consellera de Cultura inaugura el Simposi Pompeu Fabra

14/11/2018 12:11
Simposi Pompeu Fabra
La consellera de Cultura, Laura Borràs, inaugurarà demà, dimecres 14 de novembre, a les 17 hores, el Simposi Pompeu Fabra amb el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré.
 
Durant tres dies, del 14 al 16 de novembre, una trentena de ponents de diverses disciplines presentaran diferents aspectes de la persona, la vida i l’obra de Fabra i les situaran en el període polític, social i cultural que li va tocar viure.
 
El Simposi Pompeu Fabra és un dels actes organitzats per l’Institut d’Estudis Catalans en el marc de l’Any Fabra, que commemora el 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Totes les conferències es faran a la Sala Prat de la Riba de l’IEC.
 
Seguidament a la inauguració del Simposi, l’historiador i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, Jordi Casassas, oferirà la conferència “Pompeu Fabra i la vida pública catalana”. La jornada de demà acabarà amb quatre intervencions sobre el context de Pompeu Fabra, a càrrec d’Albert Balcells i Enric Pujol, historiadors i membres de la Secció Històrico-Arqueològica, i de Jaume Guillamet i Josep M. Casasús, periodistes i membres de la Secció de Filosofia i Ciències Socials.
 
Dijous 15 de novembre, a partir de les 9, Xavier Lamuela, de la Universitat de Girona, parlarà del Fabra filòleg i gramàtic amb la conferència “Fabra entre el pensament jeràrquic i el pensament funcional”.
 
La sessió continuarà amb quatre blocs temàtics: la ideologia política i lingüística de Fabra, amb les intervencions de Joan Martí i Castell, Joan Argenter i Josep M. Nadal, membres de la Secció Filològica de l’IEC; la continuïtat de Pompeu Fabra en la normativa actual, amb Gemma Rigau, Vicent Pitarch i Albert Jané, de la Secció Filològica, i amb el gramàtic i escriptor Josep Ruaix; la difusió  i recepció de l’obra de Fabra en els diferents territoris de llengua catalana, a càrrec de Ramon Sistach, Francesc Ballone, Joan Miralles, Joan Peytaví i Antoni Ferrando, de la Secció Filològica, i el compromís de Pompeu Fabra amb l’IEC, amb les intervencions de Jordi Mir, Joaquim Rafel i Mila Segarra, de la Secció Filològica.
 
L’última jornada serà el divendres 16 de novembre, a partir de les 10 del matí, i estarà dedicada a analitzar la figura de Fabra més enllà de la gramàtica. Hi intervindran Guillermo Lusa, de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la conferència “Pompeu Fabra, estudiant i professor d’enginyeria”; Joan Vallès, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, parlarà de Fabra i la terminologia biològica; Josep González-Agàpito, pedagog i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, de la faceta de polític de l’educació, i Ramon Pinyol, de la Secció Històrico-Arqueològica, oferirà la ponència “Cambó, Estelrich i López Llausàs i l’elaboració del DGLC”.
 
El Simposi clourà amb la conferència “Què ens queda per saber i per estudiar de Pompeu Fabra?”, a càrrec de Jordi Ginebra, que és el comissari de l’Any Pompeu Fabra.
 
L’IEC s’ha volgut afegir així a les activitats de l’Any Pompeu Fabra 2018, declarat per la Generalitat de Catalunya, amb actes diversos, una exposició i la celebració d’aquest simposi.