• Imprimeix

La consellera de Cultura presideix la cerimònia de lliurament dels VII premis Pompeu Fabra i del V Premi Robèrt Lafont

Borràs ha recordat que el català és una llengua "que se sent orgullosa de conviure i compartir el país amb gairebé 300 llengües més vingudes d'arreu del món"

23/10/2018 19:10
foto de grup
  • Enguany, l’acte s’emmarca en la commemoració de l’Any Fabra
  • El guardó reconeix l’Associació d’Editors en llengua Catalana, els professors Mila Segarra i Jordi Mir, els establiments König, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, el presentador de televisió Halldór Már, el voluntari lingüístic Ramon Rom i 214 entitats
  • El professor de la Universitat de Viena Georg Kremnitz ha estat el guanyador del V Premi Robèrt Lafont
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presidit aquesta tarda el lliurament dels VII Premis Pompeu Fabra, en un acte que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya. L’edició d’enguany, a més ha tingut un caràcter especial doncs ha coincidit amb els actes de la commemoració de l’Any Fabra, que recorda els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.
 
Durant la gala, la consellera ha remarcat que la llengua és “una eina de cohesió social, d’inclusió, de cultura, de construcció democràtica, de debat , de creació literària, de comerç, d’arrelament i d’obertura alhora, de progrés, de comunicació, de treball, d’amor, de pensament , de diàleg. De República”. Ha recordat que el català és una llengua “que se sent orgullosa de conviure i compartir el país amb gairebé 300 llengües més vingudes d’arreu del món” ja que la diversitat lingüística no ens fa por ni ens empipa, ans al contrari: ens agrada perquè ens fa més rics”.
 
La consellera Borràs ha volgut recordar  que “l’occità, que va ser oficialitzat a tot el Principat l’any 2006, és l’altra llengua pròpia de Catalunya, i per tant, patrimoni de tots els catalans” motiu pel qual, ha recordat que “la jornada d’avui també ha servit per lliurar el cinquè Premi Robèrt Lafont”. La consellera de CUltura ha afegit que "és amb aquest esperit de llibertat i, alhora, de defensa aferrissada de les nostres dues llengues pròpies que ara fa 10 anys el govern català va crear  aquests premis".
 
L’acte s’ha iniciat amb un monòleg  sobre Pompeu Fabra interpretat per Rosa Cadafalch i ha estat presentat per l’actriu Aina Clotet.
  
Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.
 
Els distingits aquest any han estat l’Associació d’Editors en llengua Catalana, que ha obtingut el VII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana; els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache, que l’han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica; König, en la categoria socioeconòmica; l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, en la de comunicació i noves tecnologies; el presentador i cantant Halldór Már, en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, i el voluntari Ramon Rom Sagristà, en la de Voluntariat Lingüístic.
 
El guardó dels set premis consisteix en un bust de bronze, obra de l’escultor Manuel Cusachs, i en una sèrie de litografies numerades i signades pel mateix autor per a les entitats que reben el reconeixement especial.
Per a l’actual edició, i donat el seu caràcter especial per la coincidència amb la commemoració de l’Any Fabra, el jurat dels premis va decidir fer també una menció de reconeixement especial a les 214 entitats que formen part actualment el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana.
 
V Premi Robèrt Lafont per a Georg Kremnitz
Durant l’acte, també s’ha lliurat el V Premi Robèrt Lafont al professor emèrit de filologia romànica de la Universitat de Viena Georg Kremnitz. Aquest guardó reconeix persones o entitats que s'han distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.  
 
Amb l’elecció de G. Kremnitz, s’ha volgut distingir la llarga trajectòria de dedicada a l’estudi i al foment de la llengua occitana, en especial la seva especial dedicació a la recerca històrica i sociolingüística de la llengua occitana, que comprèn tota la seva àrea lingüística o airal occitan, així com la seva participació en iniciatives de foment i projecció de l’occità, especialment en l’àmbit acadèmic i universitari, però també en l’àmbit associatiu i de la dinamització lingüística.