• Imprimeix

‘Lingüistes pel carrer’ inventaria uns vuit-cents carrers que porten el nom d'estudiosos de la llengua

30/07/2018 08:07
‘Lingüistes pel carrer’ inventaria 776 carrers que porten el nom d'estudiosos de la llengua

El projecte ‘Lingüistes pel carrer’, impulsat per Jesús Bernat Agut, de la Societat d’Onomàstica, i Àngela Buj Alfara, del Centre d’Estudis Lingüístics de les comarques centrals dels Països Catalans, ha aconseguit inventariar uns vuit-cents carrers d’arreu dels territoris de parla catalana que porten el nom de gramàtics i lexicògrafs.

Aquest projecte es plasma en forma d’exposició itinerant, que es pot veure a Ulldecona fins al 31 de juliol, després d’haver-se mostrat a altres poblacions catalanes i valencianes. En l’exposició amb plafons il·lustratius es recullen algunes de les fotografies de plaques d’emplaçaments que fan referència a aquests lingüistes. Així, destaquen les referència a Pompeu Fabra (el que compta amb més carrers dedicats, un 31,3%), a més de Ramon Llull, Joan Coromines, mossèn Alcover, Francesc de Borja Moll o Manuel Milà i Fontanals, entre d’altres.

L’objectiu de ‘Lingüistes pel carrer’ és copsar la repercussió que els gramàtics i lexicògrafs catalans tenen en la retolació de les vies urbanes, per tal de contribuir al coneixement, divulgació i valoració de la seva obra.

La Societat d’Onomàstica
A més del suport a aquesta exposició, la funció principal de la Societat Onomàstica és fomentar l’inventari, l’estudi i la defensa del noms propis (onomàstica), dels de persona (antroponímia) i dels de lloc (toponímia).

Entre les principals activitats de la Societat hi ha la publicació d’Onomàstica. Anuari de la Societat Onomàstica que ha publicat el tercer número, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística. Conté 5 articles, entre les quals un que està escrit en occità, llengua que apareix per primera vegada en l’anuari. Aquesta aportació mostra la voluntat de la Societat Onomàstica perquè l’anuari aplegui una recerca plural, multilingüística i que abraci des de l’àmbit local fins a l’internacional.

L’anuari s’adreça a tots els interessats i estudiosos de l'onomàstica, amb la voluntat de ser una eina útil d'intercomunicació i un canal efectiu de difusió de tota mena de recerques relacionades amb aquest camp del coneixement. Admet originals escrits en català i en qualsevol llengua romànica, a més de l'anglès i l'alemany.

La Societat d’Onomàstica també publica Noms, la revista de divulgació nascuda a finals del 2014 que inclou articles sobre els diversos aspectes d’estudi de l’onomàstica, un recull de notícies i un apartat de ressenyes sobre novetats bibliogràfiques.