• Imprimeix

Pompeu Fabra, protagonista del novè quadern de la col·lecció “Parlem Tu i Jo”

26/11/2018 09:11
Portada del “Parlem tu i jo” dedicat a Pompeu Fabra

El nou quadern de la col·lecció “Parlem Tu i Jo”, destinat a facilitar la conversa en català i alhora reforçar l’aprenentatge de la llengua a través de la lectura, està dedicat a Pompeu Fabra, amb motiu de la commemoració de l’Any Fabra que se celebra el 2018. La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura publica aquest quadern en format digital i en suport paper com un recurs adreçat especialment als participants del programa Voluntariat per la llengua i als alumnes dels cursos de català.

La publicació inclou el conte ‘El joc de les identitats’ de Mònica Batet i el còmic ‘La desaparició’ d’Oriol Gracia Quera (dibuixos) i Gemma Pauné (guió). La secció ‘De què parlem’ ofereix propostes per conversar a partir d’aspectes de la vida de Fabra i les aficions d’una de les personalitats més importants i compromeses amb el país i la llengua del segle XX. Finalment, es recopilen uns fragments literaris pensats per llegir en veu alta i un apartat de vocabulari i expressions relacionats amb el lingüista.

El nou “Parlem Tu i Jo” dedicat al Mestre s’inscriu dins la commemoració de l’Any Pompeu Fabra, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Al llarg de l’any s’han editat publicacions i tot tipus de material didàctic sobre la figura i l’obra del lingüista. Com a recursos per a l’aprenentatge de la llengua catalana i amb la finalitat d’augmentar-ne l’ús i millorar-ne l’ortografia, la DGPL també ha publicat, emmarcats en aquesta commemoració, els Dictats en línia Dictats Fabra, autocorrectius i biogràfics, tres quaderns de passatemps de diferent nivell de dificultat i el quadern Pompeu Fabra, el Mestre, dins la col·lecció de material didàctic Llegir per parlar, llegir per aprendre.

La DGPL també ha donat suport a la digitalització de les Obres completes de Fabra, al llibre de lectura fàcil Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Associació Lectura Fàcil) i a la novel·la gràfica Pompeu Fabra. L’aventura de la llengua, a iniciativa de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra.

 

Una col·lecció iniciada l’any 2010
La col·lecció “Parlem Tu i Jo” s’adreça especialment a les persones que participen en el programa Voluntariat per la Llengua o en clubs de lectura i a l’alumnat dels cursos de llengua catalana. Des del 2010 Política Lingüística publicat vuit quaderns sobre temes com els viatges, el temps d’oci, el menjar i el beure, l’habitatge, la família, la diversitat religiosa i l’esport.

Els quaderns faciliten el diàleg i la interacció entre les parelles lingüístiques a partir de la lectura