• Imprimeix

Revista de Catalunya publica el monogràfic 'Pompeu Fabra: llengua, civisme, país'

10/10/2018 08:10
Pompeu Fabra: llengua, civisme, país

Amb motiu de la celebració de l’Any Pompeu Fabra, Revista de Catalunya dedica el seu tercer monogràfic a la figura de Pompeu Fabra. L’historiador Lluís Duran i el filòleg Jordi Manent han coordinat aquest volum que repassa diferents aspectes de la trajectòria del Mestre mitjançant la visió de 20 col·laboradors. El monogràfic inclou també una salutació del president de la Generalitat, Quim Torra.

El volum centra l’atenció en aspectes de la vida de Fabra que van més enllà de la seva tasca com a lingüista i que són poc coneguts o poc estudiats. L’obra comença amb les aportacions d’especialistes que analitzen Fabra com un personatge cívic vinculat al seu temps, continua amb l’Any Fabra celebrat el 1968 i conclou amb un annex amb citacions i una entrevista a Fabra, com el veien altres personalitats i una cronologia divulgativa de la seva obra.

El llibre repassa la figura de Fabra com a intel·lectual, els seus estudis d’enginyeria i la seva etapa de professor de química a Bilbao. També fa esment a la seva vinculació amb entitats i institucions que encara existeixen com l’Ateneu, la Universitat i l’Institut d'Estudis Catalans, i amb altres ja desaparegudes com la Protectora de l’Ensenyança Catalana i Palestra. A més conté referències a la seva vinculació amb l’esport i amb la ciutat de Badalona, fa esment dels contactes duts a terme amb escriptors i lingüistes dels territoris de parla catalana i un balanç dels estudis fabrians fins avui.