• Imprimeix

Augmenten el 2017 les persones inscrites i els cursos de català organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística

El 2018 s'aposta per una oferta especial per incentivar els cursos de català bàsic

12/06/2018 12:06
Memòria 2017 del Consorci per la Normalització Lingüística
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va organitzar 3.541 cursos presencials l’any passat, que suposen un increment d’un 2,5% respecte a l’any anterior, segons la Memòria de l’any 2017 presentada a l’últim Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).
 
D'entre tots els cursos, 2.137 són inicials i bàsics (un 60,3 %), cosa que representa un augment del 8,75% respecte a l’any anterior. En aquests cursos, s’hi han inscrit prop de 50.000 persones, gairebé un 65% del total d’inscripcions (76.939).
 
També es constata que cada vegada són més les persones d’origen estranger que continuen el seu itinerari d’aprenentatge, no únicament en cursos inicials i bàsics, sinó també en nivells de català intermedi i avançat. Durant el 2017, es constata un augment del 3,09% en la fidelització i el seguiment dels alumnes d’origen estranger, rellevant tenint en compte el caràcter no obligatori d’aquesta formació.
 
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que va presidir la reunió del Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), va posar de manifest l’interès del Consorci a focalitzar l’atenció en el servei a les persones amb pocs coneixements de la llengua, en la mesura que "és un objectiu de govern que el conjunt de la població adquireixi la capacitat d’usar la llengua pròpia del país". 
 
Les dades del programa de Voluntariat per la llengua (VxL), que enguany celebra el 15è aniversari, mostren una participació més alta d’aprenents i ratifiquen l’èxit del programa, que es manté constant per sobre les 10.000 parelles anuals, i que veu en la seva modalitat virtual una bona opció per adaptar el programa a les necessitats actuals, amb 224 parelles que conversen per videoconferència. D’aquesta manera, el VxL es consolida com un recurs eficaç per ajudar les persones a adoptar la decisió de parlar català en el seu entorn quotidià.
 
Línies de treball per al 2018
El 2018 es continuen prioritzant els nivells inicials i bàsics de català i s'aposta per organitzar tots els cursos en formats trimestrals, de manera que en un sol curs es puguin obtenir els nivells corresponents. 
 
També es pretén estendre i enfortir l’ensenyament en línia de tots els nivells; abaixar les ràtios del nombre d’alumnes per curs presencial; implementar propostes per a la implicació del context familiar, i desenvolupar noves tipologies de mòduls d’aprenentatge de llengua oral per a persones sense alfabetització en llengües romàniques. Mesures, totes elles, pensades per facilitar el procés d’aprenentatge i la satisfacció dels alumnes.