• Imprimeix

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua simplifica l'accentuació diacrítica

14/06/2018 13:06
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua simplifica l’accentuació diacrítica

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat la simplificació de l’accentuació diacrítica amb la finalitat de confluir en aspectes de la normativa lingüística amb altres territoris de la llengua compartida i de donar resposta a una preocupació àmpliament expressada per lingüistes, escriptors, docents, tècnics i usuaris de la llengua.

Amb la simplificació, l’accentuació diacrítica es redueix als casos següents: (béns), déu (déus), és, , més, món, pèl (pèls), què, , (sís), sòl (sòls), són, , ús i vós. S’estableix un període de tres anys durant els quals seran vigents tant la forma tradicional com la nova, amb els accents diacrítics simplificats.

L’AVL ha incorporat també com a normatius alguns retocs ortogràfics menors, com l’ús sense dièresi dels derivats cultes acabats en -al (laical, helicoidal, ovoidal, etc.), la supressió del guionet en alguns compostos (correcuita, cuitacorrents, matadegolla, etc.), i l’ús del guionet quan un prefix precedeix una locució o una paraula ja portava guionet (pro-drets humans, ex-director general, anti-nord-americà), així com en casos susceptibles de confusió (ex-pres). També accepta la duplicació de la r (rr) en casos en què apareix entre vocals precedit d’un prefix o d’un radical culte: arrítmia, corresponsable, erradicar o cefalorraquidi.

Així dona resposta a les demandes de lingüistes, escriptors, docents, tècnics i usuaris de la llengua