• Imprimeix

El TERMCAT publica el nou Diccionari LGBT, que difon en línia més de 350 termes

Inclou terminologia vinculada amb l'orientació sexual, la identitat de gènere, el comportament sexual i la relació del col·lectiu LGBT amb la societat

28/06/2018 09:06
El TERMCAT publica el nou Diccionari LGBT, que difon en línia més de 350 termes

Coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull LGTB, el 28 de juny, el TERMCAT publica en línia el Diccionari LGBT (lèsbic, gai, bisexual, trans), elaborat per la lingüista Marta Breu amb l’assessorament i la revisió del Centre de Terminologia. L’obra recull més de 350 termes relatius a l’àmbit LGBT, és a dir, al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres. Es tracta de terminologia vinculada amb l’orientació sexual, la identitat sexual i de gènere, el comportament sexual i la relació del col·lectiu LGBT amb la societat (activisme, drets i família, oci, etc.).

El diccionari té l’origen en un vocabulari terminològic previ que l’autora va elaborar com a treball de final de màster i que va ser editat posteriorment pel TERMCAT. El nou diccionari que ara es difon constitueix una revisió exhaustiva de les definicions i una ampliació considerable del nombre de termes.

Per exemple, s’hi han afegit termes relatius a la identitat de gènere (com ara transidentitat (o transgenerisme), expressió de gènere, despatologització, dona transsexual (o dona trans), home transsexual (o home trans), hormonació, transició, transmisogínia, mastectomia, bena compressiva, etc. També inclou termes vinculats amb el comportament sexual i les pràctiques sexuals (com ara actiu, passiu, versàtil, coit femoral, arnès, godomací, vibrador, mamilinció, bondage, etc.).

Cada entrada conté la denominació catalana del concepte, la definició, l’àrea temàtica, els equivalents en castellà, francès i anglès, la categoria lèxica de cada forma en les diferents llengües i, sovint, notes explicatives.

El TERMCAT és un consorci de la Direcció General de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que coordina i promou les actuacions terminològiques en llengua catalana.