• Imprimeix

La Direcció General de Política Lingüística organitza una sessió sobre polítiques i iniciatives de foment de l’occità a Catalunya

27/06/2018 12:06
Serada Occitana

La Direcció General de Política Lingüística va organitzar una sessió sobre polítiques i iniciatives de foment de l’occità a Catalunya, que va tenir lloc ahir a la seu del Departament de Cultura, a Barcelona. Aquest acte va comptar amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Aranesi i també d’entitats i associacions que impulsen activitats divulgatives i de formació de la llengua occitana.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va obrir l’acte amb una exposició de les actuacions de la DGPL pel que fa a foment de l’occità i, especialment, la normalització de l’aranès. Franquesa va destacar el desplegament progressiu que s’ha fet aquests anys de la Llei 35/2010 de l’occità; el suport al Conselh Generau d’Aran per a la normalització de l’aranès; els cursos d’aranès i d’occità referencial; els informes de l’estat de l’aranès que s’inclouen en els Informes anuals de Política Lingüística que es presenten al Parlament, els informes de seguiment de la CELROM i la realització de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP).

La directora general també va destacar la creació del Consell de Política Lingüística de l’Occità Aranès (COPLOA), el 2012; la creació de l’Institut d’Estudis Aranesi el 2014, i el suport financer i la col·laboració de la DGPL a la nova acadèmia; el dipòsit davant la Comissió Europea dels Tractats de la Unió Europea en aranès, el 2014 o la inclusió de l’occità com a llengua oficial de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, també el 2014, fets formalitzats pel Govern de la Generalitat a iniciativa de la DGPL.

Pel que fa a les principals novetats, Ester Franquesa va destacar l’establiment de deduccions fiscals per a donacions en favor de la llengua occitana, tant a l’Institut d’Estudis Aranesi com a entitats i la creació  del Cens d’entitats de foment de l’occità a Catalunya aquest 2018. Finalment, es va referir a la creació d’una nova línia de subvencions específica per al foment de l’occità, per part de la DGPL, convocada per primer cop el 2017, i la inclusió de l’occità com a prioritat estratègica en els ajuts Interlíngua 2017, en l’àmbit universitari. En el marc d’aquesta sessió, també es van presentar les primeres Dictades en linha que està elaborant la DGPL en modalitat aranesa i referencial. Aquest projecte englobarà uns noranta dictats per a nivells A1 i A2 que estaran disponibles el novembre de 2018.

Per la seva part, el President de l’Institut d’Estudis Aranesi (IEA), Jusèp Loïs Sans, va exposar el treball que l’Acadèmia està desenvolupant en aquests moments per tal de respondre a les necessitats que hi ha per atendre els usos de l’aranès, especialment en l’àmbit de les administracions públiques, de l’escola i també en l’àmbit del llenguatge jurídic. En aquest sentit, es va referir especialment al nou projecte que han iniciat d’elaborar un nou diccionari jurídic en aranès, per al qual compten amb la col·laboració dels serveis lingüístics del Parlament de Catalunya.

Així mateix, Sans va presentar les darreres publicacions de l’IEA d’aquest any 2018: Vocabulari basic der aranés (varianta occitana), i el Vocabulari dera tecnoligia dera informacion (occitan aranés), de la col·lecció normativa, i els títols Sang Noble e Sang deth Pòble, de Jusèp Condò, i Eth mercadèr de Venècia (traduccion d’Antòni Nogués), de la col·lecció models de llengua de l’IEA.

Finalment, la sessió va comptar amb la presentació de projectes i iniciatives de quatre entitats: dues ja presents en l’àmbit, com el Cercle d’Afrairament Occitano-Catalan (CAOC), que organitza cursos i activitats de difusió de l’occità arreu de Catalunya, i l’Associacion entara difusion d’Occitània en Catalonha (ADÒC), que impulsa la gaseta digital Jornalet i el programa Aranesòc al canal de televisió BTV). També hi van participar l’entitat Tirabol, que va presentar el projecte d’un nou portal digital de música occitana Trobasons i l’entitat Club Aranès, que des de 2016 ofereix cursos d’aranès en línia, de nivells B1 i B2, que està experimentant un important increment d’usuaris. Actualment, té més de 600 usuaris registrats.

L’acte es va cloure amb una interpretació de músiques occitanes a càrrec de Ferriol Macip i Rafèu Sicheu.