• Imprimeix

Celebració del Dia Mundial de la Poesia 2017

20/03/2017 08:03
Dia Mundial de la Poesia 2017

La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística participaran en els actes de la celebració del Dia Mundial de la Poesia que organitza la Institució de les Lletres Catalanes. L’autora escollida per escriure el poema d’aquesta edició és Antònia Vicens, que ha presentat el poema en català “La poesia”, que ha estat traduït a vint llengües.

L’acte central, que tindrà lloc demà, 21 de març, a les 19 hores, a l’Arts Santa Mònica, tindrà la participació de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs i de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. Després de l’obertura institucional hi haurà diferents lectures del poema en diverses llengües com ara l’urdú, el wòlof i el mandarí, fetes pels traductors i per parelles lingüístiques i alumnes del programa Voluntariat per la llengua. També es llegirà en llenguatge de signes catalana.

Durant l’acte es projectaran vídeos amb intervencions d’alumnes catalans a l’estranger llegint el poema vehiculats a través de l’IRL, un videolit encarregat a Aleix Cort per a l’ocasió i fragments d’una entrevista fet a Antònia Vicens. Finalment un diàleg entre l’autora i la directora de la ILC, Laura Borràs. L’acte es tancarà amb una actuació de Donallop, que interpretarà La Poesia, d’Antònia Vicens.

Des de la ILC s’han impulsat al voltant de 250 actes arreu dels territoris de parla catalana a càrrec de diferents poetes i lectors i en diferents llengües.

Actes organitzats pel CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística participa activament en la commemoració del Dia Mundial de la Poesia. A banda de l’acte central participa en la celebració d’una quarantena d’actes per tot el territori, entre els quals destaquen els recitals de poesia i les passejades o rutes poètiques.

Barcelona (CNL de Barcelona), Santa Coloma de Gramenet (CNL L’Heura), Roses, Figueres, Girona i Palamós (CNL de Girona), Sant Boi de Llobregat (CNL Eramprunyà), Solsona, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Tàrrega, Balaguer, Tremp i Mollerussa (CNL de Lleida), Badia del Vallès i Cerdanyola (CNL Vallès Occidental 3), Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat (CNL Roses), Vilafranca del Penedès (CNL de l’Alt Penedès i el Garraf), Badalona i Sant Adrià (CNL de Badalona i Sant Adrià), Móra d’Ebre (CNL de les Terres de l’Ebre), Castellar del Vallès (CNL de Sabadell), Sant Andreu de la Barca (CNL Ca n’Ametller), Sant Celoni i Montornès del Vallès (CNL Vallès Oriental) són els municipis on el CPNL organitzarà –o participarà en– actes amb motiu d’aquesta celebració.

El Camp de Tarragona celebra el dia amb 51 activitats

El Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona s’organitza en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona que aquest 2017 ha organitzat 51 activitats repartides en 35 poblacions de tot el Camp.

L’acte central és el vermut poètic que es fa a la Biblioteca Pública de Tarragona el mateix dia 21 a les 12 hores, amb la participació d’un seguit d’entitats. Altres actes per destacar són els que es fa a Reus en el marc del lliurament dels premis de la Gimcana de les llengües al Palau Bofarull també el dia 21 a les 19 h o el que organitza l’Escola de Lletres de Tarragona a l’Antic Ajuntament el mateix dia a les 20.30 hores. Altres activitats són el bingo de poesia de Constantí, la xocolatada poètica dels Guiamets, els Jocs Florals d’Almoster, el berenar de rodolins de Creixell o l’acte de Cambrils, “Poesia necessària: un cant als refugiats”.

Cal fer referència, en qualsevol cas, als dos actes organitzats en el marc del Pla educatiu d’entorn, que agermanen les rambles de Tarragona, la de Campclar i la del centre de la ciutat. Es tracta d’accions de molta envergadura, amb la participació d’una quantitat important d’escoles i amb la profunda implicació dels professionals docents.

Actes a Girona

L’acte central del Dia Mundial de la Poesia a la demarcació de Girona tindrà lloc el dijous, 23 de març, a la Biblioteca Carles Rahola.  L’acte ha estat organitzat pels Serveis Territorials de Cultura a Girona, l’Associació Amics de la UNESCO de Girona i el Voluntariat per la llengua us conviden a la celebració del Dia Mundial de la Poesia 2017.

El del director dels Serveis Territorials de Cultura, Francesc Ten, i la presidenta dels Amics de la UNESCO de Girona-FCACU, Dolors Reig, faran l’obertura institucional i seguidament el poeta Lluís Lucero farà una introducció a la poetessa Antònia Vicens. Seguidament es farà la lectura del poema La Poesia, d’Antònia Vicens, en català, en llengua de signes catalana i en diverses llengües a les quals ha estat traduït per aquesta celebració.

La vetllada es tancarà amb l’acompanyament musical a càrrec del grup Solistes Black music big band.

Acta Mundial de la Poesia a les Terres de l’Ebre

Com cada any els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre organitzen diverses activitats per celebrar el Dia Mundial de la Poesia. L'acte central tindrà lloc el 21 de març, dimarts, a les 19.00 h a la sala Gerard Vergés del Palau Oliver de Boteller (carrer de Jaume Ferran i Clua, núm. 4, de Tortosa). 

Aquest acte s'organitza conjuntament amb la Central de Biblioteques i amb el Consorci per a la Normalització Lingüística. 

Durant l’acte es farà la lectura del poema commemoratiu del Dia Mundial de la Poesia en diferents idiomes. També hi haurà un brindis per la poesia i pels poetes, rapsodes i músics que ajuden a difondre-la. 

L’acte es tancarà amb l’espectacle Com Pentinar el Vent de Dalt: recital i concert a càrrec del grup Recitals a Domicili format per Eduard Carmona, veu; Guillem Callejón, guitarra elèctrica, banjo, lapsteel, instruments acústics i veu; Iago Marta, guitarra elèctrica, txarango, instruments acústics i veu, i Àlex Valdés, contrabaix i veu. 

El Dia Mundial de la Poesia a Parla.cat

La Direcció General de Política Lingüística també impulsarà la celebració de la diada entre l'alumnat del Parla.cat. D'uan banda, es publicaran anuncis als taulers de les 12 aules de la modalitat lliure informant de la celebració i recomanant la lectura del poema d’Antònia Vicens. També s'engrescarà la gent a compartir poemes a les aules.
 
Des d'una orientació més didàctica s'han organitzat debats als fòrums de les 12 aules de la modalitat lliure amb l’objectiu que els aprenents interactuïn entre ells al voltant de la poesia.
 
Enguany s'han triat dos poemes del projecte Poesia Dibuixada de LletrA (Universitat Oberta de Catalunya) com una col·laboració de la UOC i Catorze.cat. Un poema més senzill de Montserrat Abelló per a les aules dels cursos de nivell bàsic i elemental i un altre de Vicent Andrés Estellés per als cursos de nivell intermedi i suficiència.

 

La directora general de Política Lingüística participa a l'acte central a Barcelona