• Imprimeix

Política Lingüística impulsa les indústries de la llengua a Catalunya

12/04/2018 11:04
Reunió DGPL-Clusterlingua

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, s’ha reunit amb Ignasi Navarro, president de l’Associació Catalana Clúster de les Indústries de la Llengua Clusterlingua, per conèixer a fons les línies d’acció de l’Associació que agrupa les empreses catalanes del sector lingüístic per representar-les i potenciar-les i trobar fórmules per donar-hi suport. A la reunió també hi van assistir la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, i els representants de l’entitat Juan Alberto Alonso, Andros Boix i Lluís Padró.

Clusterlingua vol potenciar la indústria de la llengua i donar visibilitat a un sector que s’ha convertit en l’aliat necessari per a qualsevol empresa que vulgui emprendre un procés d’internacionalització. Impulsen accions que millorin la competitivitat de les empreses, que afavoreixin el desenvolupament de productes i serveis innovadors i que donin suport a la seva internacionalització a través de projectes nacionals i internacionals.

A Catalunya hi ha prop de  250 empreses que es dediquen a les indústries de la llengua. Es calcula que fa cinc anys facturaven més de 150 milions d’euros i ocupaven 1.500 persones. El sector inclou la traducció i interpretació, la localització, la semàntica, la tecnologia de la veu, el doblatge i la subtitulació, els continguts i l’ensenyament d'idiomes.

La Direcció General de Política Lingüística té entre els seus objectius aconseguir la plena disponibilitat del català en el món digital pel que fa a l’oferta i la demanda de continguts com pel que fa a sistemes de síntesi i reconeixement de veu, traducció automàtica, localització de programari, etc. Per aconseguir-ho necessita un sector fort. El suport a Clusterlingua vol afavorir que aquesta organització rellanci l’activitat i incrementi la presència de socis del sector de la indústria de les tecnologies lingüístiques (ITL) a fi de ser-ne més representatiu.

Política Lingüística també convoca anualment una línia d’ajuts per a empreses destinada exclusivament a la traducció i la localització en català de productes tecnològics: apps, programari, videojocs, etc. Des del web Llengua catalana ofereix Cercaapps, un cercador d’apps (aplicacions per a dispositius mòbils) en català que en aquest moment ja n’inclou prop de 300.

El Departament de Cultura dona suport a l’Associació Catalana Clúster de les Indústries de la Llengua per al desenvolupament de tecnologia i de recursos lingüístics