• Imprimeix

El Departament de Cultura convoca un concurs de garrotuits lingüístics per Sant Jordi

04/04/2017 10:04
Optimot Sant Jordi
L’Optimot torna a llançar al Twitter, des d’avui i fins al 18 d’abril, el concurs Per Sant Jordi, clava-la amb l'Optimot! i desafia els usuaris a unir creativitat i llengua en un tuit. Es proposa als seguidors de l’@optimotcat que enviïn garrotuits, és a dir, garrotins —que són estrofes de quatre versos de set síl·labes, pròpies de la cançó improvisada— en un tuit de com a màxim 140 caràcters, i amb l’etiqueta #StJordiÒptim. El garrotuit, a més, ha de tenir relació amb la diada de Sant Jordi i ha d’incloure un mot o expressió amb canvi de grafia segons l’Ortografia catalana que ha publicat l’IEC. Els garrotuits es poden enviar també amb vídeos o imatges, però aleshores cal indicar quin és el canvi de grafia que s’il·lustra mitjançant una etiqueta. Les novetats ortogràfiques es poden consultar a les Novetats ortogràfiques 2016 que el  cercador Optimot ha anat difonent des del mes de desembre.
 
Es proposen dos exemples perquè serveixin d’inspiració:
 
 
1 .Ai, aquests de l’Optimot,
ens fan fer un garrotuit.                            
I ara què?, déu-n’hi-doret!
Per Sant Jordi ens cal enginy!
 
 
2. I Sant Jordi es fa el valent,
vol clavar la llança al drac.
Té una arrítmia, tots atents!,
que no faci un catacrac!
 
 
Es valorarà que el mot o expressió quedi ben contextualitzat dins del garrotuit, que s'entengui el significat i que sigui creatiu, original i inèdit.
 
El 21 d’abril es proclamaran els guanyadors: el primer classificat serà premiat amb un exemplar de la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC i un carnet TR3SC (subscripció durant un any). El segon i el tercer classificats seran premiats amb un carnet TR3SC (subscripció durant un any). A més, els 10 primers classificats rebran inscripcions per a dues persones a la Ruta Pompeu Fabra.
 
L’Optimot vol engrescar perquè participin al concurs tots els usuaris que gaudeixin inventant garrotuits. Si sou d’aquests, ara teniu l’oportunitat de demostrar que saviesa popular i literatura formen un bon equip!
 
 
#StJordiÒptim
 
 
L’Optimot, consultes lingüístiques, és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT.
 
Aquí podeu consultar les bases del concurs:

La segona edició del concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot” aposta pels garrotins i per la nova normativa gramatical