• Imprimeix

El Diccionari general de l'esport del TERMCAT s'actualitza amb nous esports i nous termes

Amb la incorporació d'esports com ara el criquet, les curses populars o el twirling, el diccionari inclou 11.291 termes de 85 esports diferents

16/11/2018 09:11
El Diccionari general de l'esport del TERMCAT s'actualitza amb nous esports i nous termes

A partir d’avui ja es pot consultar la segona edició ampliada i actualitzada del Diccionari general de l’esport, elaborat pel Centre de Terminologia TERMCAT. La nova edició, que també s’ofereix en línia, afegeix a la primera edició de 2010 diversos esports i termes puntuals treballats al TERMCAT amb posterioritat a aquest any.

Així, com a esports nous cal destacar sobretot el criquet (atrapat fora i wicket), les curses populars (calaix de sortida i sabatilla mínima) i el twirling (cascada i dos bastons). I, com a termes puntuals afegits a esports que ja tenien presència en el diccionari, es poden destacar els afegits a la gimnàstica (barani) i l’automobilisme (sistema de recuperació d’energia), a més de termes referits a noves modalitats esportives (per exemple canicròs i ballon-balai, o arts marcials com ara baguazhang).

Tot plegat, ha comportat afegir 319 termes nous al diccionari original, a més de l’actualització d’un bon grapat de termes més. Com a resultat, aquesta segona edició inclou 11.291 termes de 85 esports diferents, amb la definició en català i els equivalents en castellà, en francès i en anglès.

En l’elaboració del diccionari de partida del 2010 van participar-hi especialistes vinculats a les diverses federacions esportives catalanes (per mitjà de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya), a més de federacions balears i valencianes, i en els termes afegits ara s’ha recorregut també a la col·laboració d’experts de cada esport. La primera edició va comptar amb el suport dels governs català (Secretaria de Política Lingüística), andorrà (Direcció General de Política Lingüística) i balear (Direcció General de Política Lingüística).

El Diccionari general de l’esport forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 120 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.