• Imprimeix

El Govern dedicarà l'any 2018 a la figura de Pompeu Fabra  

29/08/2017 14:08
Galeria Gòtica

 

El Govern ha acordat les commemoracions oficials de l'any 2018, entre les quals destaca la celebració conjunta del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa. Al llarg de l'any s'organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement del gramàtic, que a més d'un científic brillant fou un escriptor conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d’una llengua codificada i apta per als diversos estils i funcions, un instrument vàlid per a la recuperació cívica i cultural, després de segles de decadència.

En la figura de Pompeu Fabra s’associen factors de tradició i de modernitat, de coneixement i de divulgació, de sistematització i de foment de l’ús, tots relacionats amb la llengua catalana.

Pompeu Fabra (Barcelona, 1868 – Prada de Conflent, 1948), gramàtic i lexicògraf, va expressar des de molt jove el seu interès per la lingüística. Les seves primeres propostes en el camp de la gramàtica van veure la llum sota el segell de L’Avenç. Durant el temps que va passar al País Basc ocupant una càtedra com a enginyer químic a Bilbao a partir de 1906, va continuar l’estudi de la llengua a través dels romanistes. Fruit d'aquesta estada, el 1912, va publicar la seva fonamental Gramática de la lengua catalana, que va tenir una nova versió el 1918: Gramàtica catalana, que l’Institut d’Estudis Catalans va adoptar com a oficial.

La commemoració coincidirà amb la VI edició dels premis Pompeu Fabra, amb què, cada dos anys, la Direcció General de Política Lingüística reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixen a la projecció social de la llengua catalana en les sis categories següents: comunicació i noves tecnologies; àmbit socioeconòmic; projecció i difusió de la llengua catalana; trajectòria professional, científica o cívica; incorporació a la comunitat lingüística catalana i voluntariat lingüístic.

També seran objecte de reconeixement del Govern al llarg de 2018 l’abat Escarré, el cardenal Vidal i Barraquer, Aureli Capmany, Joanot Martorell, Carles Fages de Climent, Montserrat Abelló, Amparo Poch i Raimon Panikkar.