• Imprimeix

El Parlament celebra la diada de Sant Jordi amb una lectura oberta a la ciutadania

A l'acte, que ha tingut l'assistència de la directora general de Política Lingüística, hi han pres part alumnes del CPNL i participants al programa VxL

21/04/2017 14:04
Lletres al Parlament

El Parlament ha celebrat avui la diada de Sant Jordi amb una lectura oberta a tota la ciutadania, que per primer cop s'ha fet davant la façana del Parlament en lloc de dins el palau. La presidenta, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, han inaugurat la lectura, enguany de 'Memòries', d'Aurora Bertrana, i 'La poesia', d'Antònia Vicenç. A l'acte hi ha assistit també la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

La presidenta del Parlament ha fet una crida a celebrar la diada de Sant Jordi i a viure-la "amb il·lusió i alegria", i també a conservar "aquesta tradició, que ens identifica i ens fa singulars davant del món". Així mateix, ha explicat que la tria de les dues autores ha estat "deliberada, perquè són dones i per la seva qualitat", i en aquest sentit ha recordat la implicació i el treball del Parlament per la igualtat efectiva, un repte pel qual ha demanat a tota la societat que treballi dia a dia.

Pel que fa a Aurora Bertrana, n'ha destacat el feminisme i l'activisme i que va ser una dona "avançada als seus temps" que va "trencar sostres de vidre", mentre que d'Antònia Vicenç n'ha remarcat que és un exemple de "la vitalitat i força de la nostra literatura".

D'altra banda, la presidenta ha explicat que enguany "el Parlament ha volgut sortir al carrer perquè és la casa de tots" i aquesta és una manera de ser més "a prop dels ciutadans" i "escoltar-nos". 

Vila ha posat en valor la necessitat de conservar la cultura com un "arbre d'arrels profundes", i ha convidat els assistents a fer de la lectura un "hàbit quotidià" i a "estimar els llibres com a vehicle que ens pot fer a tots molts més lliures, més crítics, més savis, més tolerants i més oberts". 

La lectura, que el Parlament organitza des de fa tretze en col·laboració amb la ILC, s'emmarca en aquesta edició en la celebració de l'Any Bertrana, que commemora el 150è i el 125è aniversari dels naixements de Prudenci i Aurora Bertrana respectivament. A més de 'Memòries', també s'hi ha llegit 'La poesia', d'Antònia Vicenç, el poema, traduït a vint llengües, que la ILC ha escollit per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2017. 

En la lectura, a més de Forcadell, Vila i Borràs, hi han pres part diversos alumes del Consorci per a la Normalització Lingüística i participants al programa Voluntariat per la llengua. L'acte s'han tancat amb l'actuació del quartet de saxos Kebyart Emsemble, integrat per estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya.