• Imprimeix

El cinema en català, protagonista de la IV Nit de la Llengua al Món Digital

06/03/2017 09:03
IV Nit de la Llengua al Món Digital
El cinema en català serà el protagonista de la IV Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració d’Amical Wikimedia. L’activitat tindrà lloc el divendres 10 de març, simultàniament a Barcelona, Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, de les 18 hores a les 23 hores. A Girona, s’estendrà des del dia 6 fins al dia 10. L’acte mantindrà el format de viquimarató, que ja va tenir en les tres edicions anteriors, els anys 2013, 2014 i 2015. La viquimarató és una acció intensiva d’edició de la Viquipèdia.
 
La Nit de la Llengua al Món Digital és una activitat programada anualment en què diversos voluntaris fan una viquimarató amb l'objectiu d'ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana a la Viquipèdia. El tema que es proposa treballar enguany és el cinema en català. Es tractarà, doncs, de completar i millorar articles de la Viquipèdia en català que recullin informació sobre pel·lícules disponibles en llengua catalana, tant si es tracta de doblatge com subtitulació, o produïdes directament en català, i altres temàtiques relacionades amb el cinema en català: actors i cineastes, festivals, etc. Alhora, també es traduiran articles sobre el català a diverses versions de la Viquipèdia de les principals llengües del món.
 
Entre d’altres fonts, els viquipedistes podran consultar la base de dades Cinema en català, impulsada per la Direcció General de Política Lingüística, amb més de 1.000 fitxes de pel·lícules que contenen informació com el títol original, el títol en català, el director, els intèrprets, la sinopsi o la distribuïdora i la Filmoteca Esadir, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb més de 12.000 títols de pel·lícules traduïts al català.
 
La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure que té el suport de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Per altra banda, Amical Wikimedia és una organització independent sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia i la llengua i la cultura catalanes. Forma part del Cens d’entitats per al foment de la llengua catalana que impulsa la Direcció General de Política Lingüística.
 
L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa, l’any 2001. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia ja que, dels més de 40 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 534.902 són en català.