• Imprimeix

El conseller de Cultura lliura el Premi Robèrt Lafont a la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d'Aran

22/12/2016 09:12
Premi Robèrt Lafont
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha lliurat avui el Premi Robèrt Lafont a la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran. Aquest guardó té l'objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana. Al lliurament, que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), hi ha participat també la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
El conseller Vila ha lliurat el guardó, obra de l’escultor Manel Cusachs, a la presidenta de la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran, Rosa M. Salgueiro. La fundació va ser creada el 1973. D’entre les seves activitats destaca l’impuls, des de l’any 1976 , dels primers concursos literaris en aranès; la publicació, des de 1977, de la revista Tèrra aranesa amb l’objectiu de defensar l’aranès, i la participació en la creació del Musèu dera Val d’Aran, institució cultural de referència que dedica una part important de l’espai expositiu a l’aranès i a l’espai lingüístic occità. També cal destacar-ne iniciatives de foment de l’ús de l’aranès, com la Corsa Aran per sa lengua, caminada i festa popular que cada any organitza a través de la seva secció Lengua Viua.
 
La primera part de l’acte s’ha centrat en “Les relacions entre els espais culturals occità i català” amb les intervencions del president de l’entitat Convergéncia Occitana, Joan Francès Laffont; la professora de dret de la Universitat de Barcelona (UB) i especialista en dret lingüístic, Eva Pons, així com Patric Sauzet,  professor de lingüística occitana a la Universitat de Tolosa-Joan Jaurès.
 
La vetllada ha estat conduïda per la periodista Ares Riu, presentadora de l’informatiu diari en aranès al canal 3/24 de Televisió de Catalunya i també ha inclòs les actuacions musicals de Las Mondinas, grup polifònic gascó de Tolosa, i de la cantautora aranesa Alidé Sans.
 
Premi Robèrt Lafont
El premi Robèrt Lafont va ser instituït per la Generalitat de Catalunya el juliol de 2010 i s’inscriu en el marc de  reconeixement de la llengua occitana com a oficial a Catalunya, feta a l’Estatut de 2006. El premi pren el nom del lingüista, historiador, poeta, novel·lista, dramaturg i activista cultural occità, Robèrt Lafont, que havia estat president del Cercle d’Agermanament Occitano-Català i Creu de Sant Jordi. Aquesta és la quarta edició del premi i la primera vegada que s’atorga a una entitat. Anteriorment han estat guardonats Pèire Bec, Felip Gardy i Jacme Taupiac.
 
El jurat del Premi 2016 ha estat presidit per conseller de Cultura, Santi Vila, i ha estat integrat per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell; el Síndic d’Aran, Carlos Barrera, i el president de l’Institut d’Estudis Aranesi- Acadèmia Aranesa dera Lenga occitana, Jusèp Loís Sans.

El guardó vol reconèixer persones o entitats que es distingeixen per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana