• Imprimeix

El professor de la Universitat Pompeu Fabra Joan Costa, guardonat amb el premi Modest Reixach de sociolingüística

03/05/2018 11:05
premi Modest Reixach de sociolingüística

El treball "Sobre el «marc de condicions sociolingüístiques favorables» per a la implantació de la normativa lingüística catalana", del  professor titular del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra Joan Costa Carreras, ha estat guardonat amb el premi Modest Reixach de sociolingüística que atorga la Societat Catalana de Sociolingüística. 

El treball pretén desplegar conceptualment la unitat lèxica marc de condicions sociolingüístiques favorables proposada per F. X. Vila, M. Nogué i I. Vila a fi que sigui acadèmicament operativa per analitzar quins són els factors que afavoririen la implantació de la normativa. Parteix, entre altres, d’una concepció àmplia de la «sociolingüística catalana» a partir de la qual, analitza quins factors podrien afavorir la implantació de la normativa. Finalment ofereix una visió general de quines disciplines són més rellevants per analitzar el grau d’implantació de la normativa.

Joan Costa ha participat en la formació i l’avaluació d’assessors lingüístics. És coautor, amb Josep M. Mestres, Joan Costa, Mireia Oliva i Ricard Fité, del Manual d’estil: la redacció i l’edició de textos (coeditada per Eumo Editorial, Rosa Sensat, i la UPF), obra de referència imprescindible per a la redacció i l’edició de textos de registres formals d’estil general). També coordinà, amb Neus Nogué Serrano, la publicació del Curs de correcció de textos orals i escrits: pràctiques autocorrectives.

L'acte de lliurament del premi va tenir lloc el passat 20 d'abril, a l'Institut d'Estudis Catalans, amb la presència del president de l'entitat, Joandomènec Ros, i de la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur.