• Imprimeix

Ester Franquesa: "Treballem per la Política Lingüística en quatre línies bàsiques: cohesió, consum, coneixement, cooperació"

07/07/2017 15:07
Un moment de l'acte
Aquest matí s’ha celebrat la V Jornada Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, centrada en el futur de l'aprenentatge del català. La jornada, organitzada pel Departament de Cultura, ha tingut lloc a l’Ateneu Barcelonès i ha estat presidida per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
En la trobada, la directora de Política Lingüística ha destacat les quatre grans línies per a la política lingüística del futur a Catalunya, que ha identificat en quatre àrees: coneixement, cohesió, consum i cooperació.
 
Pel que fa a coneixement, Franquesa ha destacat la tasca feta des del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb 1,7 milions d'inscrits en 30 anys, més de 80.000 cada any de mitjana en els darrers anys; 100.000 parelles lingüístiques, entre d'altres aspectes, i també l'impuls del programa Èlia (anomenat així com acrònim d’Estratègies de Llengua i Aprenentatge), que ha de permetre renovar i millorar amb noves propostes i mètodes l'aprenentatge de llengua entre els adults.
 
Quant a cohesió, Franquesa ha recordat que la política lingüística és una política social, que ha de permetre acostar la llengua a tota la societat perquè sigui usada i que la llengua ha d'afavorir que totes les persones tinguin oportunitats.
 
Pel que fa a consum, la directora ha recordat la necessitat de treballar en àmbits com les marques comercials per afavorir l'oferta, indestriable del consum i, doncs, de l'ús. Finalment ha recordat la necessària cooperació tant amb entitats i entre administracions dins de Catalunya com envers els altres territoris de parla catalana.
 
La jornada de la present edició té per lema “Aprendre català per usar-lo. Polítiques lingüístiques d’aprenentatge de la llengua”, eix a partir del qual, s’ha articulat tot el contingut.
 
Més de 200 persones han assistit a la Jornada, que ha tingut representació institucional de tots els territoris de parla catalana.  A la primera taula rodona, “Principals línies polítiques per a l’extensió del coneixement del català”, a més d’Ester Franquesa, hi han intervingut el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubèn Trenzano; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà; el síndic de l’Alguer, Mario Bruno; el responsable de l’Àrea de la Catalanitat del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Nicolàs García, i el representant de la direcció general de Política Lingüística del Govern d’Aragó, Pedro Julian Cucalón.
 
Ester Franquesa ha destacat la presència de representants dels governs dels 7 territoris de parla catalana i ha recordat que la II Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, celebrada a Calaceit el 2013, que va ser l'embrió de la col·laboració actual. Franquesa ha destacat l'actual marc de col·laboració institucional a favor del català i ha recordat que el que passa en qualsevol dels territoris reverteix en tots i posiciona millor la llengua. També ha explicat que, en aquests moments, la Direcció General de Política Lingüística té personal fent formació a professorat del Con Sud americà. Ha recordat també que recentment s'ha fet aquesta formació a Luxemburg.
 
Pel que fa a la formació d'adults, a més de destacar la feina del personal del Departament, Franquesa ha destacat també la feina del CNPL, que recentment ha acabat el curs i acaba d'encetar els cursos intensius d'estiu.
 
Durant la Jornada, també s’ha exposat l’evolució del programa Èlia, que té per objectiu introduir elements d’innovació en l’oferta formativa de català per a adults per adaptar-la a les necessitats de la ciutadania actual, i s’ha portat a terme la taula rodona “Societat actual i les tendències de futur en l’aprenentatge de llengües”, moderada per la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs, en què han participat el subdirector del Centre d'Estudis Demogràfics, Andreu Domingo; el responsable de Relacions Institucionals de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Orland Cardona; l’experta en alfabetització i aprenentatge de segones llengües a adults immigrants Mònica Molina; la membre del grup d’investigació sobre Llengua, Cultura i Identitat en l’era Global de la UOC Maite Puigdevall; l’ experta en ensenyament de català a adults del Consorci per a la Normalització Lingüística Mireia Nebot i l’expert en màrqueting i comunicació a Roca Salvatell, Genís Roca. Al llarg del debat s’han exposat quines són principals tendències demogràfiques, socials, tecnològiques i pedagògiques que influeixen en el futur de l’aprenentatge de llengua.

Representants de tots els territoris de parla catalana es reuneixen per debatre sobre llengua i societat