• Imprimeix

La Comunitat Sikh de Catalunya reconeguda amb el Premi Martí Gasull

28/02/2017 11:02
Premi Martí Gasull

La Comunitat Sikh de Catalunya ha guanyat la IV edició del Premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en defensa de la llengua, en la categoria de votació popular. Els finalistes han estat La Bressola i Softcatalà.  En aquesta edició dels premis, que atorga la Plataforma per la Llengua, també ha estat reconegut el gramàtic i lingüista Albert Jané, amb el Premi Especial del Jurat per la seva trajectòria.

L’acte, que ha tingut lloc aquest dilluns, 27 de febrer, al Teatre Poliorama de Barcelona, ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; i també hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz; els diputats de la Diputació de Barcelona Jaume Ciurana i Juanjo Puigcorbé,  la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa i més de 700 persones.

La Comunitat Sikh de Catalunya té el suport del Departament de Cultura i és una entitat inscrita al Cens d’entitats de foment de la llengua catalana. El seu portaveu, Gagandeep Singh Khalsa, ha posat en valor el fet que un col·lectiu s'integri aprenent la llengua pròpia del país que els acull. "Tots els Sikhs som molt afortunats pel fet que ens valorin per parlar català", ha assegurat. La comunitat ha rebut el premi amb un gran entusiasme.

La Comunitat Sikh de Catalunya procedeix del Panjab, la regió dels cinc rius del nord-est de l'Índia, i rep cursos d'aprenentatge de català per arrelar-se a la societat catalana.

L’altre protagonista de ha estat Albert Jané i Riera, del qual s’ha destacat la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua catalana, el seu paper en la construcció d'un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana i la seva contribució acadèmica com a gramàtic.

Jané ha estat redactor i director de la revista Cavall Fort, i vicepresident de la Junta Permanent de Català. Actualment es president del Consell Supervisor del Termcat i membre de la Secció Filològica de l'Institut d’Estudis Catalans. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010) que atorga el Departament de Cultura.