• Imprimeix

La DGPL prepara una 'amassada' sobre el foment de l’occità a Catalunya

05/06/2018 11:06
Amassada

La Direcció General de Política Lingüística convoca una amassada (trobada-col·loqui) per donar a conèixer les accions dutes a terme per fomentar l’occità a Catalunya. Aquesta trobada, oberta al públic, tindrà lloc el dia 26 de juny, a les 17 hores a la seu del Departament de Cultura a Barcelona i tindrà la participació d’actors diversos implicats en el foment i difusió de la llengua occitana a Catalunya.

La DGPL presentarà les accions dutes a terme el 2017 i les que estan en curs aquest 2018, especialment en relació amb l’aranès. L’Institut d’Estudis Aranesi, com a organisme acadèmic des del 2014,  el Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) i l’Associacion entara Difusion der Occitan en Catalonha (ADOC),  el Club Aranès i l’entitat Tirabol, exposaran les seves línies d’acció i noves iniciatives. L’acte comptarà amb una actuació de música occitana a la cloenda.

La DGPL és responsable del foment de l’occità a Catalunya així com de col·laborar amb les administracions araneses per a la normalització lingüística de l’aranès a l’Aran. La política lingüística en favor de l’occità es desenvolupa des del primer govern de la Generalitat als anys 80, quan la DGPL va impulsar una comissió per establir les normes ortogràfiques de l’aranès que el Govern va aprovar el 1983. S’ha anat desplegant amb diverses accions i programes específics i amb convenis amb el Conselh Generau d’Aran. L’oficialitat de la llengua occitana, establerta explícitament en l’Estatut de 2006, i l’aprovació de la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès  a l’Aran, que regula l’abast d’aquesta oficialitat a l’Aran i a la resta de Catalunya, obre un nou marc de relació i d’objectius dels poders públics en la protecció i el foment i difusió de la llengua.