• Imprimeix

La Direcció General de Política Lingüística expressa el condol pel traspàs de Juan Frigola i Masclans

16/07/2018 10:07
La Direcció General de Política Lingüística expressa el condol pel traspàs de Juan Frigola i Masclans

Juan Frigola i Masclans (Barcelona, 1934-2018), el primer professor de llengua de signes catalana (LSC) a Catalunya el 1978, va morir ahir 15 de juliol. Frigola va ser una de les primeres persones que durant els anys setanta i vuitanta van treballar per recuperar i dignificar la LSC,  en un moment en què arreu d’Europa es començaven a recuperar i a ensenyar les llengües de signes pròpies que havien estat en un segon pla o menystingudes durant gairebé un segle. Frigola va exercir ininterrompudament de professor d’LSC durant 30 anys i va participar en nombroses iniciatives de difusió de l’LSC.

Entre moltes iniciatives, destaca com a coautor de la primera obra publicada per aprendre la llengua de signes catalana “Lenguaje de Signos Manuales”, editada el 1987, junt amb Jordi Perelló, que inclou un extens diccionari LSC/llengua oral (bilingüe català i castellà), amb més de 3.500 paraules i expressions. Aquesta obra, considerada de referència, constitueix encara avui la principal i més extensa obra lèxica en LSC.

El 2016, Juan Frigola va participar com a expert en la definició i elaboració del projecte de nou Vocabulari bàsic en LSC, amb més de 1.400 termes, que és en curs d’edició en línia per part de la Direcció General de Política Lingüística.

Juan Frigola va ser també una persona compromesa amb el moviment associatiu sord. Membre de CERECUSOR, una de les entitats representatives del sector, va participar també en diverses comissions de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA). El 1977 va ser un dels fundadors de l’Associació d’Artistes Sords Units (ASU), entitat destacada en la producció de documents filmats i l'adaptació de títols cinematogràfics a la llengua de signes catalana. El 1996 va fundar la primera associació de professors d’LSC, APROLSC.

L’octubre de 2014 va ser guardonat amb el Premi de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), i el 2015 el Govern li atorgava el primer Premi LSC de la Generalitat, en reconeixement de la seva dilatada trajectòria en l’ensenyament i la defensa de la llengua de signes catalana.