• ???label.telegram???
  • Imprimeix

La III Nit de la Llengua al Món Digital reforça la visibilitat del català i l'occità a la Viquipèdia

01/12/2015 12:12
Viquimarató a Barcelona i Tarragona
  • S’han creat continguts en 9 idiomes: català, occità, espanyol, alemany, anglès, àrab, francès, italià i rus i s’han aportat 177.824 octets d’informació, més del doble que l’any anterior

 

La III Nit de la Llengua al Món Digital / III Nuèch de la Lenga dins l’Encastre Digital, duta a terme el 20 de novembre, ha incrementat en més de 100.000 els octets d’informació aportats a la viquipèdia respecte de l’edició anterior. En total, s’han registrat 177.824 octets, s’han creat 42 articles nous i se n’han millorat 6, amb la participació directa de 65 editors presencials i 2 de remots. L’any 2014 es van generar 74.976 octets i es van crear 67 articles. 

La Nit Digital és una viquimarató organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, Amical Wikimedia i el Port de Tarragona. En aquesta edició de 2015 també hi han col·laborat el Centre d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), el digital Jornalet, la Universitat Rovira i Virgili, la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona i el Centre de Formació d’Adults Josepa Massanés i Dalmau.  

A Barcelona, la llengua occitana ha centrat la Nit. S’han creat articles en català i occità a partir de la comparació de les dues versions de la Viquipèdia i s’han millorat articles sobre el català a la viquipèdia en occità. Entre els articles creats de nou destaquen el referent a la a la Llei 35/2010, d'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran i a Mòstra de Cinèma Occitan.

A Tarragona, la Nit Digitals’ha centrat en la  traducció dels principals articles sobre la llengua catalana de la viquipèdia catalana a set llengües: espanyol, alemany, anglès, àrab, francès, italià i rus, amb la col·laboració de professors de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona, d’alumnes de català de procedència estrangera, i d’estudiants que havien treballat articles prèviament a l’aula, que s’han carregat durant la viquimarató. A més de les traduccions, s’han creat articles relacionats amb aspectes sociolingüístics, dialectals, toponímics i onomàstic propis de l’àrea de Tarragona. Destaca especialment l’article dedicat a l’escriptor i onomatòleg Ramon Amigó.

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, obria la marató de Barcelona, juntament amb Carles Paredes, representant de Viquipèdia i destacava la consolidació de la Nit Digital- Viquimarató, amb tres edicions consecutives i el valor del treball que s’hi porta a terme per fer créixer els continguts en aquestes llengües i el prestigi que això comporta per les llengües catalana i occitana en un recurs d’ús universal com és la Viquipèdia. A Tarragona ha obert la Nit el director dels Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs amb  la representant del Port de Tarragona, que destacaren la gran acceptació que la Nit Digital ha tingut a Tarragona, on es porta a terme per segon any.  

Els mentors que han col·laborat en la viquimarató de Barcelona han estat el director de la Càtedra d’Estudis Occitans i professor del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, Aitor Carrera, i l’analista informàtic, lexicògraf i principal dinamitzador de Viquipèdia en occità, Joan Francés Blanc. Els mentors a Tarragona han estat el professor titular de Dialectologia catalana del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Pere Navarro; el professor titular de Sociolingüística catalana del Departament de Filologia Catalana de la URV Miquel Àngel Pradilla, i el director del Servei Lingüístic de la URV, John Bates.