• Imprimeix

Obert el termini per demanar ajuts per al doblatge i la subtitulació al català

18/04/2018 08:04
cinema
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha obert el termini per presentar sol·licituds a les 2 convocatòries d’ajuts per al foment del català al cinema. La primera línia va destinada a la subtitulació i el doblatge en català de llargmetratges d’estrena en sales d’exhibició, i la segona, se centra en l’ajut a l’explotació posterior a l’estrena: ja sigui en plataformes de vídeo a la carta, Blu-ray, DVD, etc. En ambdós casos el termini de sol·licituds es tancarà el 31 d’octubre.
 
La línia destinada a la subtitulació i el doblatge en català de llargmetratges d’estrena en sales d’exhibició té una dotació prevista d’1.400.000 € per aquest 2018. L’any 2017, per mitjà de la convocatòria, es van estrenar 43 llargmetratges doblats en català i 30 de subtitulats de 25 distribuïdores, com ara Animalades de cineBallerinaDeixa’t anarEl bosc de HaquivaquiEl nadó en capEmojiGru 3La pell fredaLa vida d’en CarbassóL’illa dels monstresOperació Cacauet 2Paddington 2Star Wars. Els últims JediTadeu Jones 2WonderWonder Wheel o Your name, entre d’altres. Entre les pel·lícules en VOSC, destaquen els 9 documentals de gran èxit del programa DocsBarcelona del Mes, com ara Amateurs a l’espaiVenusDiaris de Kandahar o Tots els governs menteixen, entre d’altres, que s’han exhibit a més de 50 sales de tot Catalunya.
 
La línia destinada a l’explotació posterior a l’estrena en plataformes de vídeo a la carta, Blu-ray, DVD, etc., preveu un import d’1.000.000 € per al 2018. L’any 2017, va permetre el doblatge de 72 llargmetratges i la subtitulació de 61 pel·lícules de 22 distribuïdores, com per exemple Amor a la siciliana,  Cézanne et moi, Churchill, Goodbye Berlin, Hana&Alice, Le redoutable, Magic Wonderland, Moonlight, Personal shopper, The bye bye man, The King of Belgians, entre d’altres. També va permetre la subtitulació en català de 71 capítols d’11 temporades de les sèries Ackley bridge, Charité, Indian summers, La casa de les miniatures, Safe house: the crown, The Churchmen, The Durrells, The living and the dead i Wolf hall, actualment disponibles en exclusiva a FilminCAT. 
 
A la base de dades de cinema en català, podeu consultar les pel·lícules que s’han doblat i subtitulat en català al llarg dels últims anys.