• Imprimeix

Política Lingüística dona suport a la Setmana del Llibre en Català

08/09/2017 11:09
Setmana del Llibre en Català

La Setmana del Llibre en Català, organitzada per l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, té el suport de la Direcció General de Política Lingüística. La Setmana es porta a terme entre els dies 8 i 17 de setembre al pla de la Catedral de Barcelona. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, assistirà a l’acte d’inauguració i hi intervindrà el dia 12 a les 18 h en l’activitat que hi organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística, que presideix.

Franquesa ha volgut remarcar la importància de la Setmana: “Demostra que l’activitat editorial en llengua catalana té vitalitat i es troba en creixement, tal com confirmen les dades. És una bona notícia per a la cultura, les empreses editorials i la llengua catalana”. Cal tenir present que l'Associació d'Editors en Llengua Catalana ha fet públiques les vendes de llibre en català de l’any passat, per un valor de 238,65 MEUR, que suposen un increment de la facturació d'un 3,6%. Pel que fa a les vendes totals de llibres a Catalunya, se situen en 491,204 MEUR.

La Direcció General de Política Lingüística impulsa la lectura en català amb diverses iniciatives, entre les quals destaca el programa Llegiu i Parleu, que executa territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística amb accions per practicar la llengua catalana a través de la lectura, adreçades als aprenents adults i a la població en general. Inclou 511 clubs de lectura a tot Catalunya amb més de 5.669 participants l’any 2016; 143 trobades amb autors amb més de 7.300 participants; sortides culturals relacionades amb el llibre, amb prop de 21.000 participants, i activitats de lectura en línia des del portal Parla.cat, que té 200.000 usuaris. També, les publicacions orientades a promoure la lectura i l’ús del català, com la col·lecció "Parlem Tu i Jo", el material didàctic Llegir per parlar, llegir per aprendre o el suport a edicions de llibres de lectura fàcil.

D’altra banda, APPEC Editors de Revistes i Digitals, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i del Consorci per a la Normalització Lingüística, distribueix enguany 9.000 revistes en català de 50 capçaleres diferents a 300 bars i cafeteries d’arreu de Catalunya en el marc del programa “T’agradarà llegir en català”.

La iniciativa pretén fomentar la lectura en llengua catalana i promoure el consum de l’àmplia oferta existent de revistes en llengua catalana, facilitant que tinguin presència habitual en bars i cafeteries i que els propietaris d’aquests establiments les percebin com un valor afegit per a la satisfacció dels seus clients.

El programa “T’agradarà llegir en català” es va estrenar l’any 2015 amb la distribució de 9.000 revistes de 28 capçaleres diferents a les sales d’espera de 300 centres mèdics privats de 96 localitats d’arreu de Catalunya. L’acció es va repetir l’any 2016 amb la tramesa de 9.000 revistes de 43 capçaleres a 300 sales d’espera, amb especial incidència a la ciutat de Barcelona i 47 localitats més. El 97% dels receptors van valorar molt positivament la iniciativa i el 20% es van subscriure posteriorment a revistes de de l’APPEC.

La Direcció General de Política Lingüística té oberta també una línia d'ajuts per a la traducció al català d'obres literàries i no literàries en el marc del Pla de Lectura 2020 per tal d’impulsar l’edició i la traducció en llengua catalana, afavorint la creació d’un catàleg ampli, divers i d’alt interès cultural a disposició dels lectors. Amb aquest ajut s’incentiva la publicació d’obres d’altres àmbits lingüístics amb una alta qualitat i de temàtiques poc difoses en llengua catalana, amb una especial incidència en l’assaig. Amb aquesta eina de suport es vol contribuir a equilibrar el cost d’edició de l’obra traduïda en llengua catalana, afavorint un preu de venda al públic competitiu respecte a la mateixa edició en altres llengües, com ara el castellà. La primera convocatòria d’aquestes subvencions està tenint una bona acollida per part del sector editorial, i es preveu que només aquest any 2017 més de 150 títols puguin ser traduïts a llengua catalana amb el suport d’aquests ajuts. El període de presentació de sol·licituds finalitza el 30 de novembre de 2017.