• Imprimeix

Publicada al DOGC l'ordre de creació del Premi LSC de foment de la llengua de signes catalana

25/03/2015 12:03
Llengua de signes catalana

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui l'Ordre de creació del Premi LSC de foment de la llengua de signes catalana. Es tracta d'un guardó institucional del Govern de Catalunya en reconeixement de persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana. Aquest premi es situa en un mateix pla que els altres guardons oficials de la Generalitat en relació amb les altres llengües pròpies de Catalunya (català: premis Pompeu Fabra, i occità: premi Robèrt Lafont).

El premi LSC de foment de la llengua de signes catalana té caràcter biennal i s’atorgarà en aquestes tres categories:

a) a una persona signant en LSC, per la seva trajectòria en el  foment de la LSC.

b) a una entitat que hagi destacat en el foment de la LSC.

c) a una iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la LSC.

El premi serà atorgat per un jurat format per 6 membres, entre representants de la Generalitat i del sector, entre els quals la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA),la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, així com representants dels col·lectius de pares i mares de persones sordes i de persones sord-cegues.

L’Estatut d’autonomia (art. 50.6) preveu que la llengua de signes catalana ha de ser objecte d’ensenyament, protecció i respecte. Així, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 17/2010, de 3 de juny, de la llengua de signes catalana, que també preveu (art. 8.1) que l’Administració de la Generalitat ha de difondre l’existència de la llengua de signes catalana.