• Imprimeix

S'acaba el ‘Katalonski’ amb èxit d'audiència i d'interacció a les xarxes socials

Alguns dels protagonistes són alumnes de dos programes d'aprenentatge de la Direcció General de Política Lingüística

18/07/2018 14:07
S'acaba el ‘Katalonski’ amb èxit d'audiència i d'interacció a les xarxes socials

El programa ‘Katalonski’ de TV3 s’ha acomiadat dels seus seguidors després de l’emissió de 13 programes. Des que es va estrenar el 12 d’abril, el programa ha estat un dels èxits de la temporada en l’hora punta de les nits dels dijous a Televisió de Catalunya. Només en la primera emissió, va aconseguir una audiència de 381.000 espectadors i una quota de pantalla del 16%. També cal destacar la interacció que ha tingut el programa a les xarxes socials, Twitter (amb  3.432 seguidors de la pàgina oficial i 450 a la pàgina del club de fans, The Big Katalonski Fan Club, a mitjan juliol) i Facebook (amb 1.850, també a mitjan juliol), en què l’etiqueta #KatalonskiTV3 s’ha convertit en Trending Topic.

El programa Katalonski de TV3 és una producció de la Televisió de Catalunya en coproducció amb Broadcaster Audiovisual Services i La Lupa Produccions que té el suport i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, l’Institut Ramon Llull i el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

El músic islandès, Halldor Mar, resident a Barcelona, ha presentat el programa i durant els 13 capítols, de 50 minuts cada un, s’ha encarregat de descobrir persones que viuen fora dels territoris de parla catalana, i que des d’allà han après i parlen català. Cada episodi s’ha gravat en una ciutat diferent, on en Halldor ha compartit el dia a dia de 5 o 6 persones i n’ha fet conèixer la motivació per aprendre català. Katalonski ha viatjat a Nova York, Mèxic DF, Londres, Montreal, Berlin, Sant Francisco, Sicília, Buenos Aires, Brussel·les, Santiago de Xile, Melbourne, Praga, i Tòquio. 

A tots els capítols hi ha hagut presència d’alumnes de Parla.cat i de participants en la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua (VxL), dos projectes de la Direcció General de Política Lingüística que impulsen l’aprenentatge i l’ús del català arreu del món.

La plataforma virtual d’aprenentatge Parla.cat ha rebut, des que es va posar en funcionament fa deu anys, més de sis milions de visites, de les quals més d’un milió han estat des de l’estranger. Katalonski ha permès conèixer alguns dels aprenents i saber com el català els ha canviat la vida. El programa Voluntariat per la llengua va néixer fa quinze anys i durant aquest temps s’han format més de 125.000 parelles lingüístiques. Des de fa un any i mig la modalitat virtual del programa permet practicar català des de qualsevol lloc del món.

Hi ha unes 12.000 persones que tot i residir fora dels territoris de parla catalana han après i parlen català. Moltes no han trepitjat mai Catalunya i han après la llengua amb els cursos que ofereix l’Institut Ramon Llull, les comunitats catalanes a l’exterior, Parla.cat i amb la modalitat virtual del Voluntariat per la llengua.