• Imprimeix

Política Lingüística promou la llengua catalana, l’aranès i la llengua de signes amb 7 línies de subvenció

La dotació econòmica creix un 3 % respecte les línies de subvenció de 2017

05/04/2018 10:04
Subvencions

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura convoca 7 línies d’ajut per promoure l’ús del català, l’aranès i la llengua de signes catalana amb un pressupost de 3,3 milions d’euros, un 3 % superior al de 2017. Per primera vegada, la llengua de signes catalana tindrà una convocatòria específica. Les convocatòries abasten àmbits tan diversos com els projectes de llengua d’entitats sense ànim de lucre, els productes tecnològics, les traduccions d’obres literàries i de no-ficció i el cinema, entre d’altres.

Subvencions a projectes d’entitats per al foment de la llengua catalana a Catalunya.

Una de les primeres línies que s’obrirà serà l’adreçada a donar suport a projectes d’entitats sense ànim de lucre per al foment de la llengua catalana a Catalunya. El termini de sol·licitud s’obre el 17 d’abril i es tanca el 2 de maig. El pressupost previst per a aquesta línia és de 415.000 €, un 10,6% superior a la dotació del 2017. La convocatòria prioritza actuacions en els àmbits laboral i empresarial, de joventut i de lleure. Enguany, a més, coincidint amb la commemoració de l’Any Fabra també s’impulsaran actuacions que contribueixin a fer conèixer l’obra i la figura de Pompeu  Fabra. 

L’any passat, a través d’aquesta línia es va donar suport a 75 projectes de 65 entitats d’àmbits diversos: cultura, organitzacions empresarials i sindicals, col·legis professionals, llengua, noves tecnologies, integració social, joves i lleure.

Vegeu-ne els projectes subvencionats d’anys anteriors. 

Subvencions a la incorporació de la llengua catalana en productes tecnològics.

Amb l’objectiu que augmenti l'oferta de productes digitals en català, es convoca una línia específica per a iniciatives d’empreses que incorporin el català en productes tecnològics, que subvenciona despeses de traducció, de correcció i de localització d’aplicacions i de videojocs.

Amb un pressupost de 100.000 €, el termini de presentació de sol·licituds d’aquesta línia és del 17 d’abril al 2 de maig. L’any 2017, amb aquesta mateixa dotació, es van impulsar 24 projectes digitals en català de 22 empreses d’àmbits d'interès quotidià com la mobilitat i la salut, i  tecnològicament punters com la realitat augmentada i els videojocs.

Vegeu-ne els projectes subvencionats d’anys anteriors. 

Subvencions a la traducció al català d’obres literàries i d’obres no literàries

Les empreses editorials i entitats editorials sense ànim de lucre privades són les destinatàries d’una línia d’ajuts, que subvenciona les despeses de traducció i correcció d’obres literàries i no literàries al català. Té l’objectiu d’incrementar l’oferta de llibres literaris i no literaris traduïts al català. El nous ajuts formen part de les actuacions que impulsa el Departament de Cultura en el marc del Pla de Lectura 2020.

El termini de presentació de sol·licituds anirà del 8 de maig al 30 de novembre, i s’hi dedicaran 300.000 €, mateixa dotació que l’any anterior.  

Durant el 2017, primer any en què va ser convocada aquesta línia, es va donar suport a la traducció de 159 obres literàries i no literàries publicades per 42 editorials. De les 159 obres, 104 són literàries i 55 no literàries, que s’han traduït de 18 llengües per 113 traductors. La llengua més traduïda ha estat l’anglès, amb 67 obres, seguida del francès, amb 22, l’italià amb 15, i l’alemany amb 11. També s’ha donat suport a la traducció d’obres originals en noruec, suec, grec, japonès, eusquera, àrab, turc i rus, entre altres.

Vegeu-ne les obres subvencionades en convocatòries anteriors.

Cinema en català

Política Lingüística obre dues convocatòries per a fomentar el català al cinema. Una de les línies és per a la subtitulació i el doblatge en català de llargmetratges d’estrena en sales d’exhibició. En aquest cas, el termini s’obre el 17 d’abril i es tanca el 31 d’octubre, i la dotació prevista és d’1.400.000 €.

Per mitjà d’aquesta convocatòria, el 2017 es van estrenar 43 llargmetratges doblats en català i 30 de subtitulats de 25 distribuïdores, com ara Animalades de cine, Ballerina, Deixa’t anar, El bosc de Haquivaqui, El nadó en cap, Emoji, Gru 3, La colla de la selva, La pell freda, La vida d’en Carbassó, L’illa dels monstres, Operació Cacauet 2, Paddington 2, Star Wars. Els últims Jedi, Tadeu Jones 2, Wonder, Wonder Wheel o Your name, entre d’altres. Entre les pel·lícules en VOSC, destaquen els 9 documentals de gran èxit del programa DocsBarcelona del Mes, com ara Amateurs a l’espai, Venus, Diaris de Kandahar o Tots els governs menteixen, entre d’altres, que s’han exhibit a més de 50 sales de tot Catalunya.

Una segona línia de suport  al cinema se centra en l’ajut a l’explotació posterior a l’estrena: plataformes de vídeo a la carta, Blu-ray, DVD, etc. El 17 d’abril se n’obrirà el termini, que es tancarà el 31 d’octubre. L’import previst per a aquesta línia és d’1.000.000 €.

A través de la convocatòria d’explotació posterior, l’any 2017 es van doblar 72 llargmetratges i subtitular 61 pel·lícules de 22 distribuïdores, com per exemple Amor a la siciliana,  Cézanne et moi, Churchill, Goodbye Berlin, Hana&Alice, Le redoutable, Magic Wonderland, Moonlight, Personal shopper, The bye bye man, The King of Belgians, entre d’altres.

Aquesta línia, creada el 2016, va tenir com a novetat del 2017 el suport a la subtitulació de sèries. Es van subtitular en català 71 capítols d’11 temporades de les sèries Ackley bridge, Charité, Indian summers, La casa de les miniatures, Safe house: the crown, The Churchmen, The Durrells, The living and the dead i Wolf hall, actualment disponibles en exclusiva a FilminCAT. 

Vegeu la base de dades de cinema en català, amb totes les obres que han rebut ajut i d’altres.

Subvencions per promoure el coneixement i l’ús de la llengua de signes catalana.

La principal novetat en la convocatòria de subvencions de Política Lingüística d’enguany és la creació d’una línia específica per promoure el coneixement i l’ús de la llengua de signes catalana. La dotació inicial és de 40.000 €, i s’adreça a entitats privades sense finalitat de lucre, persones físiques i universitats que tinguin seu o estiguin domiciliades a Catalunya, i empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l’Espai Econòmic Europeu, quan el seu projecte tingui incidència a Catalunya. El període per presentar les sol·licituds anirà del 8 al 23 de maig.

Subvencions per promoure el coneixement i l’ús de l’occità, aranès a l’Aran, a Catalunya.

També el 8 de maig es podran començar a presentar les sol·licituds per a la línia que subvenciona els projectes destinats a fomentar el coneixement i l’ús de l’occità, aranès a l’Aran, a Catalunya. El termini es tancarà el 23 de maig. El pressupost previst per a aquesta línia és de 60.000 €, un 16,6% superior a la dotació inicial de 2017, incrementada en 5.000 €. A través d’aquesta línia es va donar suport a 5 projectes. Entre d'altres iniciatives, l'any passat es van subvencionar els cursos d’occità per a adults del CAOC, el projecte Tirabol de música i el digital en llengua occitana Jornalet.

La llengua de signes catalana té, per primera vegada, una convocatòria específica