• Imprimeix

Tarragona clou avui els actes d’homenatge a Montserrat Roig

19/12/2016 14:12

Els actes d’homenatge a Montserrat Roig organitzats a Tarragona es clouen avui dilluns, 19 de desembre, amb una lectura dramatitzada de textos del llibre El temps de les cireres adaptat a lectura fàcil. l'activitat tindrà lloc a les 19 hores, a la seu dels Serveis Territorials de Cultura i anirà a càrrec de les actrius Mercè Rovira i Eulàlia Feliu.

L’acte s’ha organitzat amb la col·laboració de l’Associació Lectura Fàcil i és en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Montserrat Roig (Barcelona, 1946-1991). Filla de l'escriptor Tomàs Roig i Llop i de la periodista i feminista Albina Fransitorra va créixer en un ambient familiar de lletraferits de l’eixample barceloní. Llicenciada en Filosofia i Lletres (1968), és autora d'èxit i destaca pel seu compromís amb la cultura catalana i amb el feminisme. Literàriament es va donar a conèixer amb Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen (Premi Víctor Català 1970), fet que li va valer la inclusió, ja el 1971, en la generació literària dels 70 d'Oriol Pi de Cabanyes i Guillem-Jordi Graells.

La seva carrera literària segueix amb la tetralogia Ramona, adéu (1972), El temps de les cireres (premi Sant Jordi 1976), L’hora violeta (1980), L’òpera quotidiana (1982), entre molts d’altres títols com la lloada novel·la La veu melodiosa (1987), l’assaig com Digues que m’estimes encara que sigui mentida (1991) i la única peça teatral, La Reivindicació de la senyora Clito Mestres(1990).

En el camp del periodisme va atrevir-se amb tots els gèneres. S’hi va llençar gràcies a un article guanyador el 1968 a la revista Serra d’Or, “Altres veus, els nostres àmbits”, i posteriorment es va forjar en diverses capçaleres de l’època com la del Tele-ExprésTriunfoDestino, entre moltes d’altres. Més endavant seguiren treballs com les 49 entrevistes a Televisió Espanyola de Personatges (1977-1978); les columnes a El Periódico de Catalunya –amb ‘Melindros’ entre 1984-88- i a l’Avui –amb ‘Un pensament de sal, un pessic de pebre’, des del 1990 fins els dos darrers dies abans de la seva mort. 

Un altra important faceta és el seu periodisme d’investigació. Després de tres anys de recerca, el 1977 publicà Els Catalans als camps nazis. Esdevingué així una de les pioneres a documentar l’existència de republicanes i republicans als camps d’extermini nazis i la mort de 6.000 persones de l’Estat Espanyol. Montserrat Roig aportà al periodisme quotidianitat i proximitat, rigor periodístic, prosa literària acurada, perspectiva de gènere. 

Una lectura dramatitzada de textos del llibre 'El temps de les cireres', eix central de la cloenda de l'homenatge