• Imprimeix

Triajoc, nou projecte per a la creació d’espais de convivència i d’ús social de català en un entorn lúdic

10/04/2018 09:04
El botxí

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Centre de Normalització Lingüística L’Heura del Consorci per a la Normalització Lingüística impulsen el projecte Triajoc. Aquesta acció té per objectiu la recuperació i la difusió del joc tradicional com a patrimoni cultural i aprofundir en les seves potencialitats de creació d’espais de convivència i d’ús social de català en un entorn lúdic.

El punt de partida és la documentació que el músic i compositor colomenc Joan Pairó va recollir per tal de preservar la memòria dels jocs de carrer de la seva infància. El CNL L’Heura va iniciar el projecte fent un buidatge de la terminologia utilitzada per Pairó. A partir d’aquí van fer consultes al Termcat amb l’objectiu de fer-ne un Glossari. 

El Triajoc s’emmarca també en els objectius del CPNL d’impulsar iniciatives per promoure els jocs en català i obrir espais d’ús social per a la llengua en un entorn lúdic i s’integra en les activitats de difusió del programa “I tu, jugues en català?” 

L’Ajuntament de Santa Coloma du a terme projectes d’ús dels espais públics de la ciutat per a temàtiques com la memòria històrica, programes amb la gent gran, activitats educatives per als nens, etc. A partir de la suma entre les dues institucions es treballa un projecte més ambiciós i més ampli, impulsat per l’Ajuntament i amb el qual col·labora el CNL L’Heura de manera significativa.

Fins ara s’han produït 4 vídeos, 2 dels quals ja s’han fet públics i i s’ha presentat el projecte que s’anirà concretant al llarg d’aquest any. Entre les actuacions prevista hi ha l’edició de material, l’organització d’una mostra de joc tradicional, la promoció del joc tradicional en espais públics, una exposició.