• Imprimeix

Viasona ofereix els principals himnes esportius en català amb el suport de Política Lingüística

28/11/2018 10:11
Viasona ofereix els principals himnes esportius en català amb el suport de Política Lingüística

El portal de música en català Viasona ofereix els 100 principals himnes en català en un projecte que ha impulsat amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Hi ha càntics de clubs que practiquen 14 esports diferents: bàsquet, futbol, futbol americà, futbol sala, handbol, hoquei gel, hoquei herba, hoquei patins, natació, rugbi, softbol, voleibol i waterpolo. Alguns són d’autors poc coneguts, però també n’hi ha de formacions musicals líder com La Pegatina (Unió Esportiva Montcada), Buhos (Bàsquet El Vendrell) o Di-Versions (Unió Esportiva Llagostera). Els estils també són variats i es troben entre el cant coral, el reggae o l’ska.

Per a cada himne, a més de la lletra i l’accés a la música, Viasona ofereix en català dades del club, enllaços al web, a les xarxes, informació de la localitat i una imatge de l’escut. Durant el procés de recopilació s’ha constatat que el ventall d’himnes abraça des d’obres de compositors reputats fins als composats per desconeguts, passant pels escrits per celebritats locals.

El projecte d’indexació d’himnes esportius de Viasona s’inclou entre les iniciatives de l’Any Fabra, que commemora el 150è aniversari del naixement del Mestre i dels 100 anys de la publicació de la “Gramàtica catalana”, i alhora vol destacar que Fabra va ser el president fundador de la Unió de Federacions Esportives Catalanes.

La Direcció General de Política Lingüística dona suport a projectes de foment de la llengua catalana, com el de Viasona. Durant el 2018 ha donat suport a 82 projectes de foment de la llengua catalana presentats per 68 entitats i fundacions de Catalunya, per un import total de 550.000 euros. Es tracta de projectes que faciliten la presència i l'ús de la llengua catalana, preferentment en els àmbits laboral, empresarial, esportiu i del lleure.

L’objectiu de Viasona és indexar en un únic web i a partir de les seves lletres tota la música feta en llengua catalana al llarg de la història, per catalogar i preservar aquest patrimoni cultural. Fins ara s’han indexat més de 4.000 grups de música, amb uns 10.000 àlbums i 75.000 cançons. El web compta amb més de 185.000 usuaris únics i més de 740.000 pàgines vistes al mes.