• Imprimeix

Consorci per a la Normalització Lingüística

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és un ens públic amb personalitat jurídica pròpia, creat l'any 1989 per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i 19 ajuntaments per fomentar el coneixement i l'ús de la llengua catalana.Actualment està format per la Generalitat de Catalunya, 97 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona.

La voluntat comuna de tots els membres del Consorci és impulsar coordinadament el procés de normalització del català en tots els àmbits, tot fomentant-ne el coneixement i l’ús.

Organització territorial

El CPNL presta els seus serveis de forma descentralitzada a través d'una xarxa territorial formada per 22 centres de normalització lingüística. Aquests centres s'esctructuren en serveis comarcals de català, serveis locals de català i oficines de català. En conjunt, el Consorci disposa d'una plantilla de 600 professionals que, distribuïts en 146 punts del territori, treballen per al foment del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

 

Oferta de serveis

 • Català per a adults. S'ofereix formació en llengua catalana a totes aquelles persones majors de divuit anys que vulguin iniciar-se en el coneixement del català o incrementar-lo. L'oferta d'ensenyament cobreix tots els nivells, tant orals com escrits, i es concreta en dues modalitats: cursos de català presencials, basats en l'assistència de l'alumne a classe; cursos de català en línia, basats en la plataforma Parla.cat i amb el guiatge d'un tutor.
   
 • Assessorament lingüístic.És un servei orientat a afavorir l’autonomia lingüística de l’usuari, per la qual cosa el servei de correcció de textos breus s’ofereix durant un temps pactat amb l’usuari. Des del servei s’ajuda  les persones usuàries a millorar els seus escrits: es proposen solucions als seus dubtes, se’ls orienta sobre els aspectes que cal millorar, s’informa sobre recursos lingüístics, sessions formatives i cursos específics.
   
 • Voluntariat per la llengua (VxL). El VxLés un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel CPNL. El Voluntariat per la llengua facilita que totes les persones majors d’edat que tenen coneixements bàsics de català oral (aprenents) i es volen llançar a parlar-lo el puguin practicar, durant 10 h (1 h a la setmana), en un context real i distès, amb una persona que habitualment parla en català (voluntaris). També promou que les persones que el parlen habitualment no canviïn de llengua innecessàriament.
   
 • Administració pública, empreses, establiments comercials i altres organitzacions.   El CPNL posa a l’abast de les empreses i de les organitzacions en general els serveis específics d’ensenyament i assessorament i els recursos necessaris que contribueixen a consolidar la seva autonomia lingüística i a adequar les seves comunicacions i el coneixement de la llengua catalana de les persones que hi treballen o que hi col·laboren.
   
 •  Activitats complementàries de llengua i cultura. El CPNL acosta els ciutadans a esdeveniments sobre les arts, el cinema, el teatre, la música, el joc i la cultura popular en català; els apropa als escriptors de la cultura pròpia i d’altres cultures traduïdes al català, i els facilita la participació en les activitats de la societat en què viuen.

Adreça i contacte

C. Muntaner, 221
08036 Barcelona
Telèfon   +34 93 272 31 00
cpnl@cpnl.cat

Webcpnl.cat      
Facebook: facebook.com/cpnlcat
Twitter: twitter.com/cpnlcat
YouTube: youtube.com/user/cpnlcat

Data d'actualització:  29.08.2017