• Imprimeix

Premi Robèrt Lafont

Lliurament premi Robert Lafont 2016

Acte de lliurament del premi Robèrt Lafont 2016

 

El premi Robèrt Lafont té l'objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.

El premi es va instituir l’any 2010, inicialment en el si dels premis Pompeu Fabra, i posteriorment l’Ordre CLT/360/2011, de 2 de desembre, dota el premi Robèrt Lafont de regulació pròpia, de manera que en referma la singularitat i la identitat. La presidència del jurat del premi Robèrt Lafont correspon a la persona titular del departament competent en matèria de política lingüística, o la persona en qui delegui. L’any 2013 s’estableix el caràcter biennal del premi. 

El premi Robèrt Lafont 2016 es concedeix a la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran. La fundació va ser creada el 1973. D’entre les seves activitats destaca l’impuls, des de l’any 1976 , dels primers concursos literaris en aranès; la publicació, des de 1977, de la revista Tèrra aranesa amb l’objectiu de defensar l’aranès, i la participació en la creació del Musèu dera Val d’Aran, institució cultural de referència que dedica una part important de l’espai expositiu a l’aranès i a l’espai lingüístic occità. També cal destacar-ne iniciatives de foment de l’ús de l’aranès, com la Corsa Aran per sa lengua, caminada i festa popular que cada any organitza a través de la seva secció Lengua Viua.

El premi Robèrt Lafont 2014 es concedeix al gramàtic i lexicògraf Jacme Taupiac. El jurat ha valorat la seva trajectòria en l’estudi, la recerca i el foment de la llengua occitana en general i la seva especial relació a l’Aran. També destaca la seva tasca en defensa de la unitat de la llengua occitana i l’impuls per actualitzar la Gramatica Occitana de Loïs Alibèrt.

El guanyador del premi Robèrt Lafont 2012 és Felip Gardy, professor de literatura occitana a la Universitat Pau Valèri de Montpeller. Amb el guardó s'ha reconegut la seva destacada contribució a la preservació i difusió dels valors de la llengua occitana i del seu patrimoni escrit des dels àmbits de la ciència i de la creació literària. 

Premi Robèrt Lafont 2012. Recull el premi Manel Zabala, en nom de Felip Gardy. A la seva dreta, el síndic del Conselh Generau d’Aran, Carlos Barrera, i a la seva esquerra, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

L’any 2010 el premi Robèrt Lafont va recaure en Peire Bèc, pel seu treball com a occitanista, president durant 18 anys de l’Institut d’Estudis Occitans, i especialista en literatura i dialectologia occitana i romanista.

Data d'actualització:  02.07.2018