• Imprimeix

Premis Pompeu Fabra

Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, la Direcció General de Política Lingüística reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.

Els premis porten el nom de Pompeu Fabra (1868-1948), gramàtic i lexicògraf que va dedicar la seva vida a l’estudi del català i a la difusió de la correcció de la llengua, ja que la seva figura i el seu treball han estat essencials per fixar el català contemporani.

Fabra fou, a més d'un científic brillant, un escriptor conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d'una llengua codificada i apta per als diversos estils i funcions, d'un instrument vàlid per a la recuperació cívica i cultural, després de segles de decadència. Per tant, en la figura de Pompeu Fabra s'associen factors de tradició i de modernitat, de coneixement i de divulgació, de sistematització i de foment de l'ús, tots relacionats amb la llengua catalana, que s'escauen amb allò que aquests premis volen reconèixer i distingir.

A partir de 2011, els premis es concedeixen en les sis categories següents: comunicació i noves tecnologies; àmbit socioeconòmic; projecció i difusió de la llengua catalana; trajectòria professional, científica o cívica; incorporació a la comunitat lingüística catalana i, finalment, voluntariat lingüístic. El 2013 s'estableix el caràcter biennal dels premis.

Premis Pompeu Fabra 2018

Els premiats en la setena edició dels premis Pompeu Fabra són:

- En la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.
- En la categoria trajectòria professional, científica o cívica, els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache.
- En la categoria socioeconòmica, König.
- En la categoria de comunicació i noves tecnologies, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català.
- En la categoria incorporació a la comunitat lingüística catalana, el presentador i cantant Halldór Már.
- En la categoria de voluntariat lingüístic, el voluntari Ramon Rom Sagristà. 

El Jurat ha decidit per unanimitat, amb motiu de l’Any Fabra, de fer també una menció de reconeixement especial a les 214 entitats que formen part actualment el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana.

El lliurament dels premis Pompeu Fabra 2018 va tenir lloc el 23 d'octubre a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunyal, en un acte presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs.