• Imprimeix

Matinals de Llengua

Sessions tècniques de caràcter monogràfic organitzades per la Direcció General de Política Lingüística.

A qui s’adrecen?

Principalment a professionals de la llengua: tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, planificadors i dinamitzadors lingüístics de l’Administració i de serveis lingüístics d’universitats i organitzacions diverses, activistes d’entitats de llengua, etc.

Sessions programades

27 i 29 de març, 3 i 5 d’abril del 2017 

De 10 a 12 h
Sala polivalent dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament de Cultura (c/ Jaume Ferran 4 – Tortosa)

La nova gramàtica de l'IEC en l'ensenyament i en l'edició

Objectius: Conèixer la nova gramàtica de l'IEC i la manera d’aplicar-la, segons varietats i registres, en l’ensenyament i en l’edició de textos orals i escrits.

Professor: Joan Abril, responsable territorial de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre.


Divendres 31 de març

A les 9.30 h
Sala d’actes del Palau Marc (La Rambla, 8)

La llengua de signes catalana

Introducció a la comunicació lingüística de tipus visual-gestual i de la llengua de signes catalana (LSC). Presentació del marc normatiu de protecció de la LSC, del seu desenvolupament i l’aprenentatge.

Ponents:
Josep Quer, professor de recerca ICREA a la UPF, en sintaxi, semàntica i teoria lingüística de les llengües de signes i membre del grup de recerca de llengua de signes catalana LSC-Lab de la UPF; Iolanda Batet, responsable de l’Àrea de Formació de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), i Xavier Moral, responsable de foment de la llengua de signes catalana de la Direcció General de Política Lingüística.


Divendres 7 d'abril

Inici de l'activitat: 9 h
Durada: 2 hores

La inscripció i la informació sobre el punt de sortida es confirmarà per correu electrònic.

Ruta Pompeu Fabra a Barcelona

Una ruta cultural, a peu, entorn dels episodis més rellevants de la vida i l’obra de Pompeu Fabra. Aquesta ruta té set parades relacionades amb la infància, els estudis i el lleure del Mestre, així com la seva relació amb L’Avenç, l’Ateneu, el Centre Excursionista de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. La visita es fa acompanyada dels filòlegs i experts en la vida i l'obra de Fabra, Mònica Montserrat i David Paloma, que faran les explicacions pertinents i llegiran diversos textos.


21 i 28 d’abril de 2017

De 9.30 h a 14 h (amb mitja hora de descans)
Aula A de la Casa de Cultura de Girona (Plaça de l'Hospital, 6, Girona)

La normativa de l’IEC 2016. Continguts i criteris d’ús

Objectius:
1. Conèixer la nova gramàtica de l’IEC i l’ortografia: l’origen, els objectius, la terminologia emprada, la manera d’usar-la i els reptes que implica
2. Conèixer la solució de la GIEC a qüestions conflictives fins ara pendents de normativització
3. Fer saber els canvis més destacats en la normativa

Professora: Olga Fullana Noell, doctora en Filologia Catalana. Actualment està vinculada al Grup d’investigació en Història de la Llengua i Llengua Normativa de la Universitat de Girona.

Data d'actualització:  24.03.2017