• Imprimeix

Girona

En aquest espai exposem les actuacions de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) a les vuit comarques gironines i l'activitat de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines, formada pels organismes amb qui comparteix els objectius del foment del coneixement i l'ús de la llengua catalana. Aquests organismes actuen conjuntament mitjançant grups de treball sectorials, coordinats per la DGPL, amb la finalitat que la societat civil i la ciutadania puguin viure en català amb plena normalitat. 

 

Serveis Territorials de Cultura a Girona

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18, 3r
17004 Girona
Tel. 972 22 54 55

Mapa

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa distribuïda per tot el territori, és peça clau per a l’execució i difusió de les accions de foment del coneixement i ús de la llengua catalana:

Centre de Normalització Lingüística de Girona

Actualitat

Com redactar bons whatsapp i correus electrònics

El Servei Lingüístic de Comissions Obreres ha organitzat tallers de redacció de convocatòries per whatsapp i correus electrònics entre les persones de l’àmbit sindical a diferents llocs de Catalunya, per tal d'afavorir que les tasques de comunicació es facin de forma pertinent i rigorosa i amb una bona qualitat lingüística: el 21 de novembre a Barcelona, el 27 a Girona i el 4 de desembre a Lleida.

Són tallers que combinen teoria i pràctica, per tal que les persones assistents, sobretot responsables de Comunicació, delegats i delegades, membres de comitès d’empresa i persones que en les seves tasques diàries han d’escriure comunicacions en alguns d’aquests dos canals, puguin veure quins són els seus encerts i errors. La persona encarregada d’impartir el taller de Girona ha estat Tona Codina, experta en màrqueting, publicitat i comunicació comercial.

Taller CCOO

La directora dels Serveis Territorials de Cultura lliura un dels premis del concurs Optimot 10

La directora dels Serveis Territorials de Cultura, Carme Renedo, ha lliurat a Josep Vicenç, un dels guanyadors del concurs Optimot 10, un dels premis d’aquest concurs en línia commemoratiu dels 10 anys de funcionament d’aquest servei de consultes.

El concurs ha consistit a respondre un qüestionari, cada dia durant quatre dies, amb 10 preguntes sobre l’Optimot i sobre qüestions de llengua catalana que es poden resoldre amb aquest servei. Hi han participat 365 persones que han respost 850 qüestionaris, amb un nivell general d’encerts molt elevat. Girona ha estat, després de Barcelona, la demarcació amb més participació. 

El concurs ha tingut cinc guanyadors: el guanyador absolut, la persona que ha tingut més encerts al llarg dels quatre dies de durada del concurs, i quatre guanyadors diaris, les persones que han tingut el nombre més elevat d’encerts cadascun dels dies, entre ells el gironí Josep Vicenç.  

Totes les persones premiades han rebut una subscripció durant un any al carnet TR3SC, una invitació doble a la Ruta Pompeu Fabra, un lot de llibres i un imant recordatori dels accents diacrítics de la Superoptimota. La guanyadora absoluta, a més, ha rebut una tauleta digital.

Concurs Optimot

3r Dictat Popular per La Marató

15 de desembre de 2018, 12 h
Escales de l’Edifici de la Generalitat
Girona

El Servei Local de Català de Girona organitza el 3r Dictat Popular per La Marató de TV3 i proposa de nou als gironins fer un dictat popular multitudinari. Tindrà lloc el dissabte anterior a la Marató, 15 de desembre, a les 12 h, a les escales d’accés a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Edifici de la Generalitat (pl. Pompeu Fabra). Pot participar-hi tothom, petits i grans, perquè l’objectiu d’aquesta activitat, a banda de recaptar fons per a La Marató, enguany dedicada a la investigació sobre el càncer, és fomentar la llengua catalana a través d’una activitat lúdica i apta per a tota la família, alumnes dels cursos de català per a adults, participants en el programa Voluntariat per la llengua i ciutadania en general. A més de posar a prova l’ortografia i de passar una bona estona, el guanyador s’endurà un obsequi.

Dictat popular per a la Marató

L’exposició commemorativa de l’Any Fabra acaba enguany l'itinerari gironí a l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona

Del 10 al 21 de desembre l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” estarà instal·lada al vestíbul de l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona. Alumnes i professorat del centre, d’altres centres d’ensenyament i la ciutadania en general podran visitar-la per darrer cop aquest any a les comarques gironines. L’Escola Oficial d’Idiomes de Girona s’uneix a la celebració de l’Any Fabra acollint aquesta mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística i a les comarques gironines també per la Diputació de Girona, que presenta l’aportació del brillant lingüista i gramàtic català que va codificar i modernitzar la llengua, la va fer apta per als diversos estils i funcions i la va impulsar al món.

Aquesta és l’última estada de l’itinerari d’enguany de l’exposició, que s’ha pogut visitar en 15 espais de les localitats de Salt, la Bisbal, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí, Lloret de Mar, Palamós, Platja d’Aro, Ripoll i Olot, a més de Girona, on ha estat acollida anteriorment per l’Ajuntament, on va iniciar la seva itinerància a la ciutat, per la Biblioteca Pública Carles Rahola, la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, l’Edifici de la Generalitat, la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona i pel Consell Comarcal del Gironès.

Expo Fabra EOI

Èxit de participació en la viquimarató dedicada a Fabra

Dijous 29 de novembre, de les 5 a les 9 del vespre, ha tingut lloc a la Biblioteca del Campus Barri Vell de la Universitat de Girona la V Nit de la Llengua al Món Digital, una viquimarató (acció intensiva a la Viquipèdia) que enguany, que es commemora l’Any Pompeu Fabra, s’ha destinat a completar i incorporar articles sobre el Mestre a la Viquipèdia en català i a traduir-ne a altres llengües, per ajudar a difondre arreu la seva obra.

A les entitats que organitzen anualment aquesta activitat, la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i Amical Wikimedia, s’hi han sumat el CNL de Girona, l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes, la Facultat de Lletres i el Servei de Llengües Modernes de la Universitat de Girona, a més de la Biblioteca del Campus Barri Vell, que ha cedit els seus espais i serveis per acollir aquesta viquimarató. Gràcies a aquesta col·laboració, la V Nit de la Llengua al Món Digital a Girona ha estat un èxit de participació: 35 persones (alumnes de filologia catalana de la UdG, del CNL de Girona i altres voluntaris interessats) han editat continguts a la Viquipèdia sobre l’obra de Fabra: sobre articles publicats que tracten aspectes lingüístics concrets o sobre obres més generals, com les Normes Ortogràfiques o les Converses filològiques; sobre col·laboradors gironins de Fabra, familiars de Fabra, sobre l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, sobre el Pompeu Fabra excursionista... També hi ha hagut aportacions de traducció d’articles a altres idiomes.

La presentació de l’activitat ha anat a càrrec de Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, i Arnau Duran, d’Amical Wikimedia, ha impartit un taller informatiu sobre el funcionament i característiques d’aquesta enciclopèdia i com editar-hi. S’ha encarregat també de resoldre els dubtes sobre edició amb què s’han trobat els participants, i Francesc Feliu i Josep Serra, professors de la UdG i bons coneixedors de l’obra fabriana, s’han encarregat del guiatge de continguts.     

Viquimarató Girona 2018

La viquimarató de la V Nit de la Llengua al Món Digital tindrà lloc a la Facultat de Lletres de la UdG i estarà dedicada a Pompeu Fabra

29 de novembre de 2018
Biblioteca Campus Barri Vell – Facultat de Lletres UdG
Girona

 

La V Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada anualment per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Fundació Amical Wikimedia, tindrà lloc el dijous 29 de novembre simultàniament a Tarragona, Girona i Tortosa. L'acte manté el format de viquimarató (acció intensiva d'edició de la Viquipèdia) que ja va tenir en les quatre edicions anteriors, i enguany es dedica a la figura de Pompeu Fabra, contribuint així a la celebració de l'Any Fabra.

La viquimarató de Girona tindrà lloc a la Biblioteca del Campus Barri Vell, a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, de 5 a 9 del vespre. S’organitza amb la col·laboració de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes, del Servei de Llengües Modernes i de la Biblioteca de la UdG, i del Centre de Normalització Lingüística de Girona. Està previst que hi participin alumnes de filologia catalana i del Servei de Llengües Modernes de la UdG, i alumnes del nivell C2 del CNL de Girona, entre altres col·lectius, però és una activitat oberta a tota la ciutadania interessada. La inscripció es pot formalitzar a l’apartat corresponent del mateix article de la Viquipèdia redactat per difondre aquesta actuació, que és recomanable llegir amb atenció.

Formen part del programa un breu taller d’edició a la Viquipèdia a càrrec d’Arnau Duran, d’Amical Vikimedia, i un refrigeri a la mitja part. Els participants rebran també un lot d’obsequis per la seva contribució a donar a conèixer arreu del món la figura de Pompeu Fabra.  

Viquimarató UdG 2018

L’aplicació multiplataforma Fòrum Carlemany, Premi E-TECH a la millor gestió en llengua i comunicació 2018

12 de novembre de 2018
Auditori Josep Irla - Edifici de la Generalitat
Girona

Durant la gala de lliurament dels Premis E-TECH 2018, que enguany celebren la 12a edició, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, va fer lliurament del Premi E-TECH a la millor gestió en llengua i comunicació, que reconeix el projecte més destacat pel que fa a la projecció del català en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, a la gestió del multilingüisme i al tractament de la llengua i la comunicació, a Fòrum Carlemany, Artic i Sixtemia, per l’eina multiplataforma d’interacció entre empreses Fòrum Carlemany.

El jurat, integrat per representants de la Direcció General de Política Lingüística i del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha valorat positivament que el català sigui l’idioma íntegre i per defecte d’una eina innovadora i de qualitat, que es basa en la importància de la comunicació i l’intercanvi de coneixement com a estratègia de millora de les sinergies i la competitivitat entre les empreses. El jurat ha considerat que facilita l’ús intern i extern del català de les empreses i, en conseqüència, la presència de la nostra llengua en un sector tan important com el socioeconòmic.

El primer i segon finalista han estat, respectivament, l’aplicació Twinapp, de CherryTech, SL, i l’SPOC (breu curs privat en línia) Guia d’elaboració del Treball de Final de Grau de VideoGir i la Universitat de Girona (Facultat de Dret, Servei de Llengües Modernes i Biblioteca). L’aplicació Twinapp permet posar en contacte turistes que practiquen l’esport de córrer o el ciclisme amb habitants locals amants dels mateixos esports amb l’objectiu de practicar-los junts per tal de mostrar als visitants les millors rutes, paisatges i elements patrimonials del territori. El jurat ha valorat positivament l’existència al mercat d’una aplicació en català d’una tipologia que actualment té molt èxit social i que, per tant, té un públic potencial important, i que no sol tenir el català com a opció lingüística. El segon finalista, l’SPOC Guia virtual d’elaboració del Treball de Final de Grau, és una guia virtual d’elaboració del treballs de final de grau centrada en un àmbit concret, el del dret, molt deficitari pel que fa a la presència del català. És una eina, doncs, que de segur que afavorirà l’ús del català a les facultats de dret i, en conseqüència, en tot l’àmbit professional.     

També, en el transcurs de la gala la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Carme Renedo, va ser l’encarregada de lliurar el Premi E-TECH a la millor iniciativa en màrqueting digital, atorgat al Patronat de Turisme Costa Brava Girona, pel projecte Tastemotion, de presentació de la natura i cultura de les nostres comarques mitjançant un relat amb el fil conductor de l’enogastronomia, construït amb projeccions de mapping sobre la taula, fotografies i vídeos, so i altres elements sensorials.

Premis E-Tech 2018

L’Edifici de la Generalitat acull l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa"

Coincidint en el temps amb l’acte de commemoració de l’Any Pompeu Fabra a Girona, que tindrà lloc el dia 5 d’octubre a l’Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat, l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" es podrà visitar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, situada al mateix Edifici, entre l’1 i l’11 d’octubre, on serà a l’abast dels nombrosos usuaris d’aquesta Oficina i de la ciutadania en general.

Es tracta d’una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística que presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. S’emmarca en les actuacions commemoratives de l’Any Pompeu Fabra, en què, per acord del Govern de Catalunya, se celebren els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

 

Exposició Any Pompeu Fabra Girona

La Facultat de Lletres de la Universitat de Girona acull l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa"

Després de de la seva estada al vestíbul de l’Ajuntament de Girona i a la Biblioteca Pública Carles Rahola, del  17 al 28 de setembre l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", en el seu format de tres dimensions, es podrà visitar al claustre de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. L’exposició serà present durant els actes d’inauguració del curs acadèmic, els dies 26 i 27 de setembre.

La Universitat de Girona, doncs, s’uneix a la celebració de l’Any Fabra acollint aquesta mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que presenta l’aportació del brillant lingüista i gramàtic català que va codificar i modernitzar la llengua, la va fer apta per als diversos estils i funcions i la va impulsar al món. L’exposició s’emmarca en els actes commemoratius dels 150 anys del seu naixement i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana (http://anypompeufabra.cat).

Exposició Pompeu Fabra UDG

L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" es podrà visitar aquest inici de curs a la Biblioteca Carles Rahola

Amb el començament del curs lectiu i després de la seva estada a l’Ajuntament de Girona, l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", en el seu format de tres dimensions, es podrà visitar des del 27 d’agost i fins al 14 de setembre a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona, on estarà a l’abast dels usuaris de la biblioteca i de la ciutadania interessada.

Es tracta d’una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística que s'emmarca en les actuacions commemoratives de l'Any Pompeu Fabra i que presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. L’exposició estarà acompanyada per una mostra de la bibliografia d’aquest autor existent al fons de la biblioteca.

 

Exposició Any Pompeu Fabra

La nova nova directora dels Serveis Territorials assisteix a la darrera reunió del curs de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines

Carme Renedo, nova directora dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, ha pogut conèixer personalment els membres de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines i informar-se de les temàtiques en què estan treballant actualment. Dimecres 18 de juliol, a la seu dels Serveis Territorials, va assistir a la darrera reunió del curs de la Comissió, en què es va tractar, entre altres qüestions, de l’acte institucional commemoratiu de l’Any Fabra a Girona, de la itinerància de les exposicions de l’Any Fabra, de la Viquimarató 2018, de les novetats del projecte del Consorci per a la Normalització Lingüística, dels canvis en l’oferta formativa de l’escola Oficial d’Idiomes i del nou Decret de Traducció i Interpretació Jurades.

Reunió CLCG amb directora ST

L’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" arriba a la ciutat de Girona

Aquesta exposició, en el seu format de tres dimensions, es podrà veure per primer cop a la ciutat al vestíbul de l'Ajuntament de Girona, on s’hi estarà fins al 24 d’agost. Es tracta d’una mostra itinerant, creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. S’emmarca en les actuacions commemoratives de l’Any Pompeu Fabra, en què, per acord del Govern de Catalunya, se celebren els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana. 

La Diputació de Girona col·laborarà amb la Direcció General de Política Lingüística duplicant l’exposició perquè pugui itinerar per les comarques gironines. D’entrada, a banda de l’Ajuntament de Girona, està previst que pugui veure’s a la Biblioteca Carles Rahola, a la Facultat de Lletres de la UdG, a l’Edifici de la Generalitat, a les biblioteques Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, de Lloret de Mar, Mercè Rodoreda de Platja d’Aro, a Can Monsà d’Olot i a l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona. A més, aquesta exposició, en un format més reduït, es podrà veure també a altres punts de la demarcació.

Girona Any Fabra

D'esquerra a dreta, Carles Ribas, tinent d’Alcaldia i regidor de Cultura, Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Girona; Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona; i Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona i president del Consell de Centre del Centre de Normalització Lingüística de Girona. Fotografia: Ajuntament de Girona

Es busquen voluntaris d’estiu

Durant els mesos d’estiu és possible que es disposi de més temps lliure, i per això el programa Voluntariat per la Llengua busca persones que parlin català habitualment a qui vingui de gust dedicar-lo a conversar de manera distesa amb una persona procedent d’una altra cultura que vol millorar la seva fluïdesa en català, intercanviar-hi coneixements i visions del món i, a més, ajudar a difondre la llengua.

Només cal dedicar-hi una hora a la setmana, 10 hores en total al llarg de l’estiu, i es pot escollir entre la modalitat presencial o la virtual. La inscripció es pot formalitzar en aquest enllaç i per qualsevol dubte o informació complementària només cal escriure aquí: vxl.girona@cpnl.cat.

VxL estiu

Els treballadors de la Generalitat a Girona es formen en la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans

11 de maig de 2018
Serveis Territorials de Cultura
Girona

Dijous 11 de maig el Departament de Cultura de la Generalitat va organitzar la sessió “La nova gramàtica”, de quatre hores de durada, per presentar als treballadors d’aquest departament i també d’altres departaments de la Generalitat a Girona les principals novetats de la normativa ortogràfica i gramatical. Va tenir lloc a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura i hi van assistir una trentena de persones.

Roger Vilà, filòleg, escriptor i tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística, va ser l’encarregat d’explicar, de forma completa i amena, l’origen i objectius de la Gramàtica de la llengua catalana i l'Ortografia catalana  de l’Institut d’Estudis Catalans, el nou plantejament de la norma en què es basen aquestes obres i de mostrar-ne les principals novetats des dels exemples.

Sessió gramàtica Girona

Survival Girona Guide

L’Erasmus Student Network i el Servei de Llengües Modernes de la Universitat de Girona han creat una aplicació mòbil adreçada als estudiants d’intercanvi i, en general, als que provenen de fora de Catalunya, que pretén donar-los la informació necessària per conèixer i viure a la ciutat. Es tracta d’una “guia de supervivència” que s’ofereix en espanyol, anglès i francès. Ajuda a buscar allotjament, a fer tràmits acadèmics, aporta informació sobre el funcionament de la universitat i sobre la cultura i l’oci a Girona, i també eines per aprendre català, com un glossari i enllaços amb guies de conversa i amb els recursos que ofereix el Servei de Llengües Modernes i el portal universitari Intercat. Podeu descarregar-vos l’app aquí.

Survival Girona Guide

Reciclem-nos! Apunts sobre gramàtica i ortografia

El Servei Lingüístic de Comissions Obreres ha editat un nou material de format innovador i amè. Es tracta d’una presentació que, amb el títol Reciclem-nos! Apunts sobre gramàtica i ortografia, permet navegar, de manera lineal o saltejada, sobre la denominació “Servei Lingüístic de CCOO de Catalunya”. En clicar sobre cadascuna de les lletres, es desplega una bombolla amb un aclariment lingüístic, un exemple i, si escau, l’enllaç a un material elaborat pel Servei Lingüístic que tracta la temàtica.

S’hi inclouen respostes a dubtes sobre normativa gramatical i ortogràfica i sobre qüestions convencionals que apareixen amb freqüència en l’àmbit sindical, i també alguns dels canvis introduïts recentment per la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans.

Reciclem-nos! Apunts sobre gramàtica i ortografia

Aprenents del Voluntariat per la llengua i altres convidats llegiran un poema de Marc Granell en diverses llengües per commemorar el Dia Mundial de la Poesia

21 de març de 2018
Biblioteca Carles Rahola
Girona

 

L’auditori de la Biblioteca Carles Rahola acollirà dimecres 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, a les 18.30 h, un seguit de lectures del poema La poesia, de Marc Granell (València, 1953), escrit expressament per a aquesta diada, en una quinzena de llengües, com per exemple el serbi, l’àrab o el rus. La lectura anirà acompanyada per la música de Nummulit Trio.

Aquesta és la segona de les commemoracions que s’emmarquen dins de la iniciativa Llengua · Poesia · Llibre, que engloba les activitats per al Dia Internacional de la Llengua Materna, el Dia Mundial de la Poesia i Sant Jordi, Dia Mundial del Llibre.

L’acte està organitzat per Amics de la UNESCO Girona, els Serveis Territorials del Departament de Cultura i el programa Voluntariat per la llengua del Centre de Normalització Lingüística de Girona. Com en edicions anteriors, comptarà amb la col·laboració de la Fundació Astrid 21 i l’Associació Gironina de Sords, que inclourà la llengua de signes catalana en les lectures.

Dia Mundial de la Poesia Girona

30 anys de l’Oficina de català de Blanes i celebració de l’Any Fabra

15 de març de 2018
Biblioteca Comarcal
Blanes

 

L’Oficina de Català de Blanes va començar a treballar fa més de 30 anys, de la mà de l’Ajuntament de Blanes i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta i la resta d’oficines i serveis de català, avui agrupats dins del Consorci per a la Normalització Lingüística, no haurien pogut treballar sense la feina de codificació i modernització de la llengua del mestre Pompeu Fabra, que la va fer apta per a tots els usos. Per això el Consorci per a la Normalització Lingüística ha volgut celebrar conjuntament la commemoració dels 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 30 anys de l’Oficina de Català, amb la xerrada “El camí cap a una llengua per a tothom: 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i 30 anys de l’Oficina de Català de Blanes”.

A l’auditori de la Biblioteca Comarcal de Blanes prop de 150 persones van seguir la conversa sobre el vincle de l’obra fabriana amb el procés de normalització lingüística entre Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Jordi Ginebra, catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i comissari de l’Any Pompeu Fabra, moderada per l’alcalde de la població, Mario Ros. S’hi va parlar de la modernitat de l’obra de Fabra, dels materials editats per donar-la a conèixer, de la immersió lingüística a les escoles... A tall d’anècdota, s’hi va revelar que Blanes va ser la primera població a dedicar un carrer a aquests personatge il·lustre.

Els assistents també van poder visitar al vestíbul de la Biblioteca l’exposició sobre l’activitat realitzada per l’Oficina de Català de Blanes al llarg d’aquests 30 anys. Hi serà fins a finals del mes de març.

30 anys Blanes i any Pompeu Fabra

La directora general de Política Lingüística assisteix a una reunió de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines

14 de març de 2018
Serveis Territorials de Cultura
Girona

 

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, ha assistit a la reunió del mes de març de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines, amb la intenció de seguir més de prop i donar suport a les activitats de foment del català que es fan de forma coordinada a la demarcació de Girona.

El tema central de la reunió han estat les activitats de commemoració de l’Any Fabra, que se celebra enguany amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i del centenari de la publicació de la seva Gramàtica catalana. Ester Franquesa n’ha explicat la gestació, les actuacions que ja han tingut lloc i els recursos que la Direcció General de Política Lingüística posa a disposició, mitjançant el web de l’Any Fabra, de les entitats que vulguin sumar-se a aquesta celebració. Els organismes de la Comissió ja han començat a planificar un acte commemoratiu conjunt a Girona, obert a la participació de totes les institucions i entitats i que vol arribar a tota la ciutadania.

Directora a la reunió de CLCG

Cicle de conferències sobre la gestió de la diversitat lingüística a l’ensenyament, des la perspectiva del dret lingüístic

L'Àrea de Dret Constitucional de la Facultat de Dret de la Universitat de Girona organitza durant el mes de març un cicle de conferències titulat "Gestió de la diversitat lingüística a l'ensenyament", que impartiran tres professors experts en dret lingüístic d’altres universitats:

Dilluns 5 de març, 11 h: "Les llengües en l'ensenyament a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries", a càrrec de la Dra. Alba Nogueira, de la Universitat de Santiago de Compostela. Sala de Graus de la Facultat de Dret de la UdG. Llengua de la conferència: castellà.

Dimarts 6 de març, 11 h: "La gestió del plurilingüisme a l'ensenyament a Bèlgica", a càrrec de la Dra. Sophie Weerts, de la Universitat de Neuchâtel. Sala de graus de la Facultat de Dret de la UdG. Llengua de la conferència: anglès.

Dimarts 13 de març, 9 h: "La gestió del plurilingüisme a l'ensenyament a Suïssa", a càrrec del  Dr. Nicolas Schmitt, de la Universitat de Friburg. Sala de Graus de la Facultat de Dret de la UdG. Llengua de la conferència: anglès.

Les conferències són obertes al públic i no cal inscriure-s’hi prèviament. No hi haurà traducció simultània.

Facultat de Dret

Ja es poden consultar els materials i conclusions de la VIII Jornada “L’acolliment lingüístic: nous reptes”

S’han publicat els materials i conclusions presentats a la jornada “L’acolliment lingüístic: reptes actuals. Vuitena jornada de presentació de materials i experiències”, que va tenir lloc a Salt el 17 de novembre de 2017 i a la qual van assistir una vuitantena de professionals provinents del Consorci per a la Normalització Lingüística, centres de formació d’adults, aules d’acollida, àrees d’immigració de l’Administració local, entitats i universitats.

 La primera part de la jornada va consistir en la taula rodona “L’acolliment lingüístic a Catalunya des de la perspectiva de les comunitats acollides”, conduïda pel periodista Carles Solà, en la qual van participar Adama Boiro, M’hamed Abdelouahed Allaoui, Delmer Omar, Nadia Huan Qiu i Gagandeep Singh. Durant la segona part es van presentar cinc experiències sobre les temàtiques de les mudes lingüístiques i els processos d'adopció del català (Maite Puigdevall i Joan Pujolar, UOC), el Programa de Reincorporació al Treball (Xavier Xarbau, Ajuntament de Salt), el mòbil com a recurs didàctic i comunicatiu (Mateu Català, UdG), l’acollida lingüística de refugiats de Creu Roja Girona (Olivier Guiot, Creu Roja Girona) i el treball de les autobiografies lingüístiques a l’aula (Mercè Solé, Consorci per a la Normalització Lingüística).

Les presentacions i les conclusions de la jornada, elaborades pel relator, Xavier Besalú, juntament amb el recull Relació de material didàctic de foment i d’aprenentatge de la llengua catalana per a nivells inicials, ja es poden consultar al web Llengua catalana.

Materials Jornada AC

Llengua, Poesia, Llibre

La UNESCO commemorarà els propers mesos tres dates que tenen com a protagonistes les llengües: el Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), el Dia Mundial de la Poesia (21 de març) i el Dia Mundial del Llibre, Sant Jordi (23 d’abril). Per aquest motiu, els Amics de la UNESCO de Girona, el Centre de Normalització Lingüística de Girona i els Serveis Territorials de Cultura organitzen actuacions que giren a l’entorn de la llengua, la poesia i els llibres.

Per a la primera celebració, la del Dia Internacional de la Llengua Materna, es faran dues actuacions. D’una banda, una passejada literària, el dia 18 de febrer d’11 a 13 h del matí, que començarà a la plaça de Pompeu Fabra de Girona i farà un recorregut per racons de la ciutat de que fan al·lusió a Pompeu Fabra i a Carles Fages de Climent, dels quals enguany es commemoren el 150è aniversari del naixement i el 50è aniversari de la mort, respectivament. D’altra banda, el 23 de febrer, a les 19 h, tindrà lloc a la Casa de Cultura de Girona una taula rodona a l’entorn de la figura de Pompeu Fabra, de la qual formarà part el comissari de l’Any Pompeu Fabra, Jordi Ginebra. 

Llengua, Poesia, Llibre

Més oferta de cinema infantil en català a Girona amb Le Petit Truffaut

El Cinema Truffaut de Girona, sala especialitzada en cinema en versió original, ha posat en funcionament Le Petit Truffaut, un espai dedicat als més petits que ofereix cinema infantil de qualitat, sovint allunyat de les grans produccions, amb la intenció de fer possible l’accés dels nenes i nenes a visions, històries i narratives diferents. Es tracta, doncs, d’un complement i una alternativa a les opcions dels cinemes convencionals. Les sessions tenen lloc els diumenges a les 12 h i la programació en curs es pot consultar aquí.

Amb Le Petit Truffaut s’amplia l’oferta de cinema infantil en català a les comarques gironines, canalitzada majoritàriament mitjançant els cicles CINC.

Cicle Le Petit Truffaut

Torna el CINC

OCINE, Circuit Urgellenc, La Cate de Figueres, Cines Olot, Cinemes Roses, Cinemes Albéniz de Girona i Cat Cines de Figueres ja tenen a punt les programacions del nou cicle CINC, que en aquesta nova edició es podrà veure a nou sales de cinema de les poblacions de Girona, Figueres, Roses, Platja d’Aro, Blanes, Olot i Ripoll. La programació comença el mes de febrer, i es pot consultar al portal Cinema en català.

Amb el CINC la Direcció General de Política Lingüística vol posar a l’abast de la ciutadania pel·lícules infantils en català ja estrenades a preus públics. Le programacions arriben a les escoles de primària gràcies a la difusió que en fan els serveis de català del Centre de Normalització Lingüística de Girona (Consorci per a la Normalització Lingüística), que dinamitza el cicle a les seves localitats, els Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat i la mateixa Direcció General de Política Lingüística.

CINC

"Dones i món del treball", el nou vocabulari del Servei Lingüístic de Comissions Obreres

El Servei Lingüístic de CCOO de Catalunya ha elaborat, conjuntament amb la Secretaria de les Dones, Diversitats i Polítiques LGTBI, el vocabulari Dones i món del treball. Aquest material recull 35 termes que tenen el denominador comú de la relació dones-treball, amb la corresponent definició i la traducció al castellà i a l’anglès, i ha estat validat pel TERMCAT.

La feminització del sindicat ha anat adquirint cada vegada més importància a l’organització, i és lògic que aquesta dimensió tingui un impacte lingüístic evident. El vocabulari s’adreça d’entrada a persones que desenvolupen tasques sindicals, especialment delegats i delegades, però pot ser útil a un públic ampli.

La publicació es pot descarregar aquí, i també se n’editaran exemplars en paper.

Dones i món del treball CCOO
Data d'actualització:  14.12.2018