• Imprimeix

Girona

En aquest espai exposem les actuacions de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) a les vuit comarques gironines i l'activitat de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines, formada pels organismes amb qui comparteix els objectius del foment del coneixement i l'ús de la llengua catalana. Aquests organismes actuen conjuntament mitjançant grups de treball sectorials, coordinats per la DGPL, amb la finalitat que la societat civil i la ciutadania puguin viure en català amb plena normalitat. 

 

Serveis Territorials de Cultura a Girona

Casa Solterra
Carrer dels Ciutadans, 18, 3r
17004 Girona
Tel. 972 22 54 55

Mapa

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa distribuïda per tot el territori, és peça clau per a l’execució i difusió de les accions de foment del coneixement i ús de la llengua catalana:

Centre de Normalització Lingüística de Girona

Actualitat

S’ha obert la inscripció per a la vuitena jornada "L'acolliment lingüístic”

17 de novembre de 2017
Factoria Cultural Coma Cros
Salt

 

S’ha obert el termini d’inscripció per a una nova edició de les jornades “L’acolliment lingüístic”, que organitza la Direcció General de Política Lingüística conjuntament amb la resta de membres del Grup d’Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines, que enguany tindrà lloc el 17 de novembre a Salt (a l’auditori de la Factoria Cultural Coma Cros) com a gest d’acostament a una localitat amb un índex d’immigració molt elevat i una llarga trajectòria d’actuació i coordinació d’institucions i entitats a l’entorn de l’acollida lingüística. La inauguració de la jornada anirà a càrrec de Jordi Viñas, alcalde de Salt, i d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística.

Amb el títol “L’acolliment lingüístic: reptes actuals”. Vuitena jornada de presentació de materials i experiències, la jornada d’enguany pretén analitzar, des de la perspectiva de les persones que han viscut un procés d’acollida, el punt en què ens trobem, els encerts i mancances de les polítiques i actuacions d’acollida lingüística que s’han anat desenvolupant i els reptes que encara es plantegen. Per fer-ho s’ha organitzat una taula rodona moderada pel periodista Carles Solà i posteriorment es presentaran cinc bones pràctiques d’acollida. Es pot consultar el programa complet en aquest enllaç on també hi ha el formulari d’inscripció.

 

 

 

 

 

 

Jornada Acolliment Lingüístic 2017

Nou cicle de tardor del CINC a les comarques gironines: continuem creixent

Ja ha començat el cicle de tardor del CINC a les comarques gironines. A la incorporació, a la primavera, dels Cinemes Albèniz de Girona i dels Cinemes Roses d’aquesta localitat, cal afegir ara la de CAT Cines Figueres. Esperem, doncs, que la dinàmica de creixement del nombre d’espectadors continuï. En conjunt, en aquesta edició el CINC es podrà veure a Girona, Platja d’Aro, Figueres, Roses, Blanes, Olot i Ripoll.

El CINC posa a l’abast de la ciutadania pel·lícules infantils en català ja estrenades a preus públics, i les programacions arriben a les escoles de primària gràcies a la difusió que en fan els serveis de català del Centre de Normalització Lingüística de Girona (Consorci per a la Normalització Lingüística), que dinamitza el cicle a les seves localitats, als Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat i a la mateixa Direcció General de Política Lingüística, que n’és la impulsora.

CINC Tardor

Premi E-TECH 2017 a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC

18 d’octubre de 2017
Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat
Girona

Un any més s’han convocat els Premis Digitals E-TECH, organitzats per l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG), amb l’objectiu de reconèixer les millors iniciatives d’institucions, entitats, empreses o persones gironines en el camp de les noves tecnologies. L’acte de lliurament tindrà lloc el dia 18 d’octubre, a les 20 h, a l’Auditori Josep Irla de l’Edifici de la Generalitat a Girona.

Es tracta de l’onzena edició d’aquests premis, que s’atorguen a 10 categories, entre elles el Premi a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC, que vol reconèixer el projecte més destacat pel que fa a la projecció del català en el sector i en el tractament del multilingüisme i de la llengua i la comunicació. Les altres categories premien la millor aplicació de les TIC a l’empresa, la millor recerca i innovació en les TIC, la millor iniciativa de màrqueting digital gironí, la trajectòria a l’empresa TIC i l’empresa TIC emergent; i, per votació popular, la millor iniciativa en l’Administració local, la millor acció gironina a la xarxa i el millor projecte, producte o servei digital gironí.

El jurat del Premi a la millor gestió en llengua i comunicació està format per representants de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, serà l'encarregada de lliurar-lo.

 

Premis E-TECH 2017

Acte de lliurament del darrer Premi a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC (2015)

La Mòstra de Cinèma Occitan 2017 es podrà veure a la Biblioteca Pública Carles Rahola de Girona

4 d’octubre de 2017
Biblioteca Pública Carles Rahola
Girona

Enguany la Biblioteca Pública Carles Rahola acollirà la Mòstra de Cinèma Occitan 2017. Serà el dia 4 d’octubre, a les 18 h, i s’hi podran veure tres pel·lícules: Eths de Bèthhag, un documental de 10 minuts de durada que ens mostra la vida d’una petita comuna occitana del Departament d’Arièja i els elements de la idiosincràsia pirinenca que comparteix amb altres pobles de banda i banda dels Pirineus, més enllà de les separacions administratives; Pelòt, un documental de 17 minuts que ens parla de la vida, entre la realitat i la llegenda, d’un bandoler nascut a Soriac (Bigorra) al s. XVIII: Jan Lamon, “Lo Pelot”, una mena de Robin Hood occità; i Lo sol poder es que de dire, una entrevista, esquitxada amb lectures literàries, a Fausta Garavini, crítica literària, assagista i traductora i una de les veus més autoritzades per presentar-nos la llengua i la cultura occitanes a través de la seva literatura. 

Abans de la projecció, Anna Ribas, catedràtica de francès a l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona, farà una breu conferència d'introducció a la llengua i cultura occitanes i a les pel·lícules que es veuran i també conduirà el fòrum posterior. 

La Mòstra de Cinèma Occitan, que enguany arriba a la desena edició i a 27 localitats catalanes i occitanes, ofereix un mostrari de creacions fetes des de sensibilitats i propostes artístiques diferents que s'expressen en el ventall de varietats lingüístiques de l’occità: gascó, vivaro-alpí, llenguadocià, llemosí, provençal o alvernès. És, doncs, una molt bona oportunitat per acostar-se a aquest univers cultural i lingüístic tan proper al nostre.

Mòstra de cinèma occitan 2017

Nova edició del Postgrau en Llengua Catalana: Correcció de Textos Orals i Escrits de la Universitat de Girona, ara amb format semipresencial

La Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació torna a oferir el Postgrau en Llengua Catalana: Correcció de Textos Orals i Escrits, aquest any amb format semipresencial, per fer-lo més assequible.

Es tracta de la tercera edició d’aquest postgrau, que està concebut des d’un punt de vista professionalitzador i pretén oferir una formació exhaustiva en tots els camps de la correcció de textos que permeti les persones interessades d’accedir al món del treball corresponent amb plenes garanties. En aquesta edició s’hi vol tractar d’una manera especial la repercussió de la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans.

El dia 19 de juliol, a les 17 h, tindrà lloc una sessió informativa sobre aquesta oferta formativa a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres, que també podrà ser seguida en temps real (per streaming) a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=XOo99l-nWRY.

Postgrau UDG

Ha finalitzat una nova edició del CINC a les comarques gironines amb un sensible increment d’espectadors

L’edició de la primavera de 2017 del cicle CINC (Cinema Infantil en Català) ha arribat a la seva fi a les comarques gironines, amb un augment d’espectadors molt important, degut en bona part a la incorporació de dos nous exhibidors, els Cinemes Albéniz de Girona i els Cinemes Roses d’aquesta localitat. Així, l’edició de la primavera de 2016 va tenir 3.928 espectadors, la de la tardor del mateix any 4.022 i la que acaba de finalitzar n’ha tingut 7.555.

En aquesta ocasió s’han pogut veure pel·lícules del CINC a Girona, Platja d’Aro, Blanes, Figueres, Roses, Olot, Ripoll i Ribes de Freser mitjançant els exhibidors Ocine, Cinemes Albéniz de Girona, La Cate-Sala Teatre de Figueres, Cinemes Roses, Cines Olot, Teatre-Cinema Comtal de Ripoll i Cinema Catalunya de Ribes de Freser. Les programacions arriben a les escoles de primària gràcies a la difusió que en fan els serveis de català del Centre de Normalització Lingüística de Girona (Consorci per a la Normalització Lingüística), que dinamitza el cicle a les seves localitats, als Serveis Territorials d’Ensenyament i a la mateixa Direcció General de Política Lingüística, que n’és la impulsora.

CINC

El manual 'Els de cinc rius a Catalunya' es presenta a Salt i a Olot

Diumenge 21 de maig la Plataforma per la Llengua va presentar el llibre 'Els de cinc rius a Catalunya', un manual bàsic català-panjabi que facilita l'aprenentatge del català a la comunitat de parla panjabi de Catalunya, al Gurudwara Bhai Mardana d’Olot.

Com cada diumenge, l’espai de culte es va omplir de gom a gom. Després de les oracions es va fer la presentació, que va anar a càrrec de Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, i del portaveu de la Comunitat Sikh de Catalunya i autor del llibre, Gagandeep Singh.

Seguint la difusió del llibre entre la comunitat panjabi, diumenge 28 de maig es va presentar al Gurudwara Kalgidhar de Salt. En aquesta ocasió la presentació va anar a càrrec de Rosa Monforte, membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua, i del mateix Gagandeep Singh.

La Plataforma per la Llengua, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Comunitat Sikh de Catalunya, ha editat 5.000 exemplars d'aquest manual que distribueix de manera gratuïta als membres de la comunitat que parlen panjabi perquè el tinguin com una eina d'aprenentatge de català.

Manual Els de cinc rius

Presentacions a Olot (foto de dalt) i a Salt (foto de baix).

3a Jornada de Cuina Multicultural de Girona

8 de juny de 2017
Seu de CCOO
Girona

El Servei Lingüístic de CCOO de les Comarques Gironines, amb la col·laboració de les entitats gironines ECCIT, NouSol, la Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona i l’Alt Maresme i l’associació d’immigrants senegalesos SENECAT SALT, organitza la 3a Jornada de Cuina Multicultural de Girona, que tindrà lloc el dijous 8 de juny a la sala d’actes de CCOO de les Comarques Gironines (carrer de Miquel Blay, número 1, soterrani, de Girona) a les 18.30 h.

L’acte consisteix a degustar plats cuinats procedents de diferents cultures preparats a casa, que cal dur acompanyats de la recepta corresponent. Les persones que ho desitgen expliquen la seva recepta en català. Amb totes les receptes que es recullin s’editarà un gran llibre de cuina.

CCOO cuines obreres

XXXI edició dels Premis de Normalització Lingüística i Cultural de l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC)

2 de juny de 2017
Auditori Josep Irla – Edifici de la Generalitat
Girona
 

El dia 2 de juny, a les 8 del vespre, l’Auditori Josep Irla de Girona acollirà la XXXI edició dels Premis de Normalització Lingüística i Cultural de l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC), reconeixements que s’atorguen per votació popular.

Els premiats d'enguany en les diferents categories són Jordi Taurinyà, president del Casal Català del Conflent (Premi personal), la colla gegantera La Fal·lera Gironina (Premi d’entitat); Xevi Xirgu, director d’El Punt Avui (Millor arti article publicat a El Punt Avui durant el 2016), Edgar d’Andrea (Millor carta publicada a El Punt Avui durant el 2016) i Teresa Clota, membre de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) i del Centre d’Agermanament Occitano-Català (CAOC) (Reconeixement a la trajectòria).

L'ADAC és una entitat que té com a objectiu principal la defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes que actualment compta amb més de 300 socis. Forma part de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines.

Octaveta Premis ADAC

La Universitat de Girona programa cursos d’estiu sobre la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans

L’Institut de Llengua i Cultura Catalanes i el Servei de Llengües Modernes de la Universitat de Girona organitzen dues accions formatives a l’entorn de la Gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans, en el marc dels cursos d’estiu de la UdG. La primera acció és el taller pràctic Actualització de la normativa de llengua catalana. La nova ortografia i la nova gramàtica, i la segona, el curs Entendre la GIEC: com abordar la normativa catalana a partir d'ara. Mitjançant les dues accions es pretén donar a conèixer el sentit i l’abast de la nova Gramàtica de la llengua catalana i aprofundir en els canvis ortogràfics i normatius que ha incorporat.

Cursos IEC nova normativa

El director dels Serveis Territorials assisteix a la primera reunió de l’any del Grup d’Empresa

26 d’abril de 2017
Serveis Territorials de Cultura
Girona

Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, ha assistit a la primera reunió de l’any del Grup d’Empresa de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines.

S’hi ha presentat el projecte d’Empreses Lingüísticament Responsables del Servei de Català Olot-La Garrotxa, que es vol estendre a altres comarques, la campanya Professionals.cat, de la Fundació PuntCAT, en la qual ha col·laborat el TERMCAT amb l’elaboració d’una pàgina amb blocs de recursos terminològics de set àmbits diferents que es poden incorporar als webs dels professionals que s’acullin a la campanya, i el nou web del Consorci per a la Normalització Lingüística per facilitar l’ús del català a l’empresa, entre altres actuacions.

Posar en comú actuacions i punts de vista des de diferents perspectives facilita l’aprofitament dels recursos i activitats i propicia que entre tots millorem els projectes i en pensem en nous. 

Reunió Grup Empresa

CCOOngresCA’T!, un material per aprendre català de manera lúdica en els processos congressuals

Amb motiu dels diversos congressos que hi ha hagut a CCOO de Catalunya a Barcelona i a Girona, el seu Servei Lingüístic, tal com ja havia fet en edicions anteriors, ha elaborat un material que, en aquest ambient important i decisiu per a l’organització, vol presentar el català des d’un vessant lúdic i amè per tal de fer-lo més pròxim.

El fullet CCOOngresCA’T! 3, amb vocabulari congressual i passatemps, té com a fil conductor un horari congressual, i hi apareix el vocabulari característic que intervé en tot aquest procés: paraules pròpies de l’àmbit sindical, barbarismes, expressions i frases fetes, i també passatemps i altres curiositats relacionades amb la llengua catalana. Així mateix, s’hi fa difusió de les activitats del Servei Lingüístic.

Fullet CCOO

Èxit de la matinal “La normativa de l’IEC 2016. Continguts i criteris"

21 i 28 d’abril de 2017
Casa de Cultura
Girona

La tercera de les Matinals de Llengua de la Direcció General de Política Lingüística a Girona ha estat La normativa de l’IEC 2016. Continguts i criteris. S’ha organitzat en dues sessions, els dies 21 i 28 d’abril, que han tingut lloc a la Casa de Cultura de Girona i han anat a càrrec d’Olga Fullana, doctora en Filologia Catalana vinculada al Grup d’Investigació en Història de la Llengua i Llengua Normativa de la Universitat de Girona.

Com les anteriors, ha estat un èxit d’inscripció: hi han assistit una seixantena de professionals de la llengua, entre tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, del Servei Lingüístic de l’Àmbit Judicial i d’altres serveis lingüístics, de la Universitat de Girona, del Departament d’Ensenyament, de la Diputació de Girona, del Parlament de Catalunya, de mitjans de comunicació i professionals autònoms.

L’objectiu de les sessions era facilitar un primer acostament a la nova gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans i entendre com s’hi ha arribat, com cal utilitzar-la, quins reptes implica i, per descomptat, conèixer quin són els canvis normatius més destacats que conté.  

Matinal IEC Girona

Es lliuren el diplomes als alumnes del Programa de Reincorporació al Treball

24 de març de 2017
Hotel d’Entitats Girona – La Rutlla
Girona

Divendres 24 de març va tenir lloc l'acte de lliurament de diplomes a la trentena d'alumnes que han assolit amb èxit els continguts del Programa de Reincorporació al Treball (PRT). Hi van assistir Carles Macián, adjunt al secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania; Marta Casacuberta, directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Social i Família, i Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura, en representació del Consorci per a la Normalització Lingüística, i també representants de les entitats i organitzacions d'inserció sociolaboral que col·laboren en aquesta formació. Enguany, els alumnes provenien del Casal dels Infants de Salt, Càritas Girona, Creu Roja Girona, Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i Aula Gastronòmica de Vall-llobrega. 

El PRT, promogut per la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, posa a l’abast de persones estrangeres immigrades amb necessitat de regularitzar la seva situació i de persones reagrupades cursos d'inserció sociolaboral per tal de donar resposta a les seves demandes i a les dels municipis i de les entitats i empreses de diferents sectors econòmics. Se centra en tres àmbits: coneixement de la societat catalana i competències lingüístiques bàsiques, formació laboral en sectors econòmics diversos i pràctiques formatives en empreses del sector relacionat amb la formació. El Centre de Normalització Lingüística de Girona ha impartit el mòdul de 15 hores de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic, 5 hores de llengua específica del sector laboral corresponent i un curs de llengua catalanal de 45 hores.

Programa de Reincorporació al Treball

Segona Matinal de Llengua a Girona: "Com funciona l’Optimot? Consells avançats per a professionals de la llengua"

24 de març de 2017
Central de Biblioteques
Girona

Divendres 24 de març ha tingut lloc una nova Matinal de Llengua a Girona, adreçada als professionals de la llengua, en aquesta ocasió centrada en el coneixement avançat del funcionament de l’Optimot. Atès l’elevat nombre d’inscrits se n’han fet dues sessions seguides, una de 10 a 12 h i l’altra de 12.30 a 14.30 h, que han anat a càrrec d’Eva Aubarell i M. Rosa Serra, lingüistes de l'Optimot. Hi ha participat 38 persones, tècnics del Consorci per a la Normalització Lingüística, del Servei Lingüístic de l’Àmbit Judicial i del Servei de Llengües Modernes de la Universitat de Girona, entre altres procedències, que han pogut aprofundir en les estratègies de cerca i rebre consells per millorar l’experiència d’ús de l’Optimot.

Matinal Optimot
Data d'actualització:  02.11.2017