• Imprimeix

Tarragona

 

Aquest espai vol acollir l’activitat en matèria de política lingüística al Camp de Tarragona per facilitar al màxim la localització per part dels usuaris de serveis relacionats amb la llengua. Així, a més de donar notícia de les actuacions més rellevants que hi duu a terme la Direcció General de Política Lingüística, hi ha la voluntat de recollir-n’hi també d'altres, en la línia del treball col·laboratiu que ja fa molts anys que caracteritza el Ple pel Català al Camp de Tarragona.


Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14
43003 Tarragona
Tel: 977 25 15 00
Fax: 977 25 15 01

Mapa                                                                                             

 

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa territorial, és peça clau per al foment del coneixement i l’ús de la llengua catalana:

CNL de Tarragona

CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

ISSUU   issuu_baixa

Actualitat

Over The Limit, documental del mes de setembre

La directora de la producció, la documentalista polonesa Marta Prus, va viure l’experiència de ser membre de l’equip polonès de gimnàstica rítmica durant 7 anys de la seva infantesa.

El documental tracta el tema de la pressió, tant física com mental, que pateixen les atletes d’elit que s’entrenen en el sistema oficial rus a través del retrat de Rita Mamun. Ella té 20 anys i és una atleta d’elit en gimnàstica rítmica. Els Jocs Olímpics de Brasil són l’última oportunitat que té d’arribar a ser campiona olímpica.

La vida personal passa a un segon terme quan les expectatives són tan altes en la vida esportiva d’aquestes atletes, i el preu que es paga per aconseguir l’èxit també és molt alt.

La pel·lícula, que és del 2017, és la primera producció de la directora i ha rebut el premi a millor direcció novell al Festival ZagrebDox (Croàcia) així com la menció d’honor al Festival CinéDoc Tbilisi (Geòrgia). També ha participat en la secció oficial de diversos festivals en diferents països d’Europa (Països Baixos, República Txeca, Suïssa i, enguany, DocsBarcelona) i a Mèxic.

El documental es podrà veure al Camp de Tarragona a Llorenç del Penedès el dia 16 a les 19.00 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6), a Reus el dia 18 a les 19.00 h al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. Ramon Amigó, 1 http://cimir.reus.cat/) i a Tarragona el dia 27 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30 http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/).

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/over-the-limit-3/

doc mes 9

II Premi d’Investigació Ramon Amigó i Anglès

La Fundació URV convoca la segona edició del Premi Ramon Amigó i Anglès per fomentar els estudis d’onomàstica.

 

Després de l’èxit de la primera convocatòria ara fa dos anys, amb una concurrència important de projectes presentats, es torna a convocar aquest Premi de caràcter biennal, dotat per la Direcció General de Política Lingüística amb 6.000 €. El termini per presentar sol·licituds és el dia 15 d’octubre i s’han de fer arribar al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. El veredicte es farà públic durant el mes de novembre.

La creació d’aquest Premi respon a la voluntat, tant de la Universitat com de la Direcció General de Política Lingüística, de promoure els estudis relacionats amb l’onomàstica, que és una part molt destacada del patrimoni d’una llengua, que convé preservar. Així les institucions contribueixen a mantenir la dinàmica de treball que Ramon Amigó va impulsar amb força al llarg de la seva vida.

En aquesta línia, la Direcció General de Política Lingüística, com a organisme del Govern responsable de la normalització lingüística i toponímica, dirigeix els treballs de la Comissió de Toponímia de Catalunya, que vetlla per tenir cura del patrimoni col·lectiu que representa la toponímia dins del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya. Alhora, i justament amb aquesta finalitat, es troba a disposició del públic un espai sobre toponímia al web de la llengua catalana, amb la voluntat de difondre les informacions relacionades amb aquest tema. En aquest sentit, el Premi Ramon Amigó i Anglès és un projecte que contribueix també a donar a conèixer de manera més activa aquesta part del patrimoni lingüístic.

Llengua i literatura aquest estiu!

Tot passejant vivim la literatura és el títol del curs i el taller que han organitzat l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i l’ICE de la Universitat Rovira i Virgili. Aquestes activitats formatives parteixen del llibre de M. Remei Barberà Llegint sense perdre l'escriure, que presenta els autors literaris que donen nom a un carrer a la ciutat de Tarragona.

A partir del coneixement d'aquests autors i d'una selecció de textos de les seves obres, es plantegen un seguit d'activitats pedagògiques lligades amb el currículum vigent. Està disponible en dos formats: curs (de 30 hores) o taller (de 15 h) i està reconegut pel Departament d’Ensenyament. Es farà entre el 9 i el 13 de juliol i el període d’inscripció (a través de l’aplicatiu XTEC per als docents i a través de l’APELLC per als no docents) és del 8 al 20 de juny. Més informació aquí.

La Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans genera molt d’interès, vora dos anys després de la seva publicació. Per això l’ICE de la Universitat Rovira i Virgili també organitza un curs obert a tothom que vol ser un repàs dels punts de la sintaxi que requereixen una anàlisi especialment aprofundida per la seva complexitat, sota la mirada de la nova gramàtica. Es tracta d’un curs de 30 hores (20 h presencials i 10 h no presencials), que es farà els matins de la primera setmana de juliol i que complementa el curs sobre la nova normativa que el mateix ICE va organitzar l’any passat. La inscripció ja està oberta. Més informació aquí.

El Centre de Lectura de Reus també dedica un curs de la Universitat d’Estiu de la Universitat Rovira i Virgili a l’actualització de la normativa. Es tracta d’un curs obert al públic general que té l’objectiu de donar a conèixer les novetats ortogràfiques i gramaticals establertes per l’Institut d’Estudis Catalans. També d’ensenyar a aplicar la nova norma a l’hora d’escriure, revisar o corregir un text i dominar els recursos lingüístics en línia. El curs s’impartirà el dilluns 2 de juliol, de 16.00 h a 21.00 h i la inscripció estarà oberta fins tres dies abans de l’activitat. Més informació aquí.

Finalment, un altre curs relacionat amb la nova gramàtica, en aquest cas un curs virtual i organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya del 27 de juny al 24 de juliol. Es tracta de la segona edició d’un curs que ja es va fer al gener i que es repeteix perquè l’alumnat el va valorar molt bé pel fet que combina la posada al dia exhaustiva amb l’aplicació pràctica de supòsits concrets. La durada del curs és de 25 hores i la inscripció ja està oberta. Més informació aquí.

llengua i literatura a l'estiu

Petitet o la passió per la rumba catalana

Dirigeix aquesta producció el cineasta i periodista Carles Bosch, molt conegut pels seus documentals Balseros (2003) i Bicicleta, cullera, poma (2010), i també pel fet de ser cofundador del programa 30 minuts.

La promesa que Joan Ximénez Valentí, Petitet, va fer a la seva mare abans de morir és el punt de partida del projecte que emprèn com un repte personal. El seu objectiu és retornar la rumba catalana a dalt de tot, a un dels escenaris més importants: al Gran Teatre del Liceu.

Ell ja havia acompanyat –amb els bongos– molts dels grans músics de la rumba i el seu pare va ser palmero de Peret. Però té una dificultat: pateix miastènia greu, una malaltia neuromuscular que comporta la debilitat de certs músculs. També té altres dificultats: harmonitzar una orquestra simfònica amb una vintena de músics gitanos que no han llegit mai una partitura. Malgrat tot, no defalleix en el seu intent de fer realitat la seva promesa.

El documental es podrà veure al Camp de Tarragona a Llorenç del Penedès el dia 17 a les 19.00 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6), a Reus el dia 19 a les 19.00 h al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. Ramon Amigó, 1 http://cimir.reus.cat/) i a Tarragona el dia 29 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30 http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/).

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/petitet-2/

Cartell de la pel·lícula

Cartell de la pel·lícula

Comença la itinerància de l’exposició de l’Any Fabra al Camp de Tarragona

Montblanc serà la primera població a acollir “Pompeu Fabra. Una llengua completa”.

Dijous 17 de maig és el dia de la inauguració de l’exposició a Barcelona, que també comptarà amb l’estrena del monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra, a càrrec de l’actor Òscar Intente. I el mateix dia ja es podrà visitar a Montblanc, com a preludi de la conferència de David Paloma “Els dos projectes de Pompeu Fabra”, que es farà dilluns 21 a les 18.30 h al Palau Alenyà, seu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà (c. de Sant Josep, 18). És la primera d’un seguit de conferències que es faran al Camp de Tarragona en el marc del cicle de 60 conferències que ha programat la Generalitat a tot Catalunya amb motiu d’aquesta commemoració.

A més de les activitats impulsades directament per la Direcció General de Política Lingüística, s’ha fet una crida perquè entitats públiques i privades s’afegeixin a la celebració, la qual ha tingut una resposta excel·lent. Així, ara mateix, Òmnium Cultural Tarragonès està fent un cicle de conferències durant el mes de maig. Als mesos de febrer i març, el Centre de Lectura de Reus també va organitzar el seu cicle de conferències. I moltes altres entitats i institucions s’hi estan sumant.

La commemoració de l’Any Fabra, a part d’homenatjar una figura tan destacada de la cultura catalana, pretén difondre-la entre la població. Per aquest motiu s’han programat activitats assequibles per a tot tipus de públic en totes les comarques de Catalunya, consultables a l’agenda del web de l’Any Fabra.

Més informació: http://llengua.gencat.cat/ca/anypompeufabra/inici/

Fabra 1

La violència contra les dones, tema del documental del mes de maig, dirigit per Attiya Khan i Lawrence Jackman

Un home millor és el que busca el nou paradigma de prevenció de violència masclista que es presenta en aquest documental.

L’embrió de la pel·lícula són els abusos que va patir la mateixa directora durant l’adolescència a mans del seu xicot. De ben segur que la seva experiència com a advocada de dones i nens maltractats ha estat un altre element que ha contribuït a construir la història d’Attiya Khan.

Amb l’actriu i cineasta Sarah Polley com a productora s’aborda el tema de la justícia restaurativa: l’experiència d’intentar buscar la millor solució del conflicte, juntament amb l’agressor, a través de trobades en què parlen de la relació passada. Sense el reconeixement, 22 anys més tard, de la responsabilitat de l’Steve, el seu xicot d’aleshores, ella no podrà assolir el seu benestar emocional.

No es tracta de perdonar ni justificar el que va fer, però és necessari parlar-ne. Perquè ella es pugui recuperar han de parlar de com ho vivia ell i de si està disposat a assumir la responsabilitat del que va fer, alhora que això marca un punt de partida per a ell.

El documental, de l’any 2017 i de producció canadenca, es podrà veure al Camp de Tarragona a Llorenç del Penedès el dia 6 a les 18.30 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6), a Tarragona el dia 25 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30 http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/) i a Reus el dia 29 a les 19.00 h al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. Ramon Amigó, 1 http://cimir.reus.cat/). En aquesta ocasió, a Llorenç del Penedès s’ha organitzat una tertúlia per comentar la pel·lícula, que condurà Beatriz Duran, llicenciada en Psicologia i especialista en violència.

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/un-home-millor/

cartell pel·licula

Nova convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística

La resolució de convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística, del 4 de desembre de 2017, s’ha publicat al DOGC 7531 el dia 9 de gener.

El període d’inscripció serà del 29 de gener al 14 de febrer, i les proves començaran el dia 5 de maig (nivell intermedi, B2) i acabaran el dia 16 de juny (nivell elemental, B1). Les altres proves seran els dies 12 (nivell superior, C2) i 26 de maig (nivell de suficiència, C1), i 9 de juny (nivell bàsic, A2), sempre en dissabte. El lloc i l’hora de les proves es farà públic 10 dies abans com a mínim al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Al Camp de Tarragona hi haurà proves a Reus (nivells C1 i C2) i a Tarragona (tots els nivells). Les persones interessades a fer la inscripció poden fer-ho a través del portal Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya: http://web.gencat.cat/ca/tramits/

V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”

El Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili ha començat a difondre la  Lletra de convit del V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”, que es preveu celebrar al mes de novembre del 2018, concretament els dies 28, 29 i 30. La commemoració de l’Any Fabra, promogut per la Generalitat de Catalunya, amb motiu de la coincidència amb dels 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana, coincidirà amb aquesta edició del Col·loqui.

 

Tota la informació, al web del Departament de Filologia Catalana de la URV: http://www.urv.cat/dfilcat/

Pompeu Fabra

Pompeu Fabra

Una guia pràctica per ajudar a conèixer les novetats normatives de l’Institut d’Estudis Catalans

El Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili ha publicat el llibre La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica, de Jordi Ginebra, professor del Departament de Filologia Catalana d’aquesta Universitat. L’objectiu d’aquesta obra és oferir la informació més destacada sobre les novetats que aporten la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia Catalana, publicades recentment per l’Institut d’Estudis Catalans, presentada de manera que es pugui consultar amb facilitat i rapidesa.

Es pot descarregar gratuïtament, en PDF, en aquest enllaç del web del Servei de Publicacions i també se'n poden adquirir exemplars en paper per encàrrec.

Portada de la <i>La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica</i>
Data d'actualització:  09.09.2018