• Imprimeix

Tarragona

 

Aquest espai vol acollir l’activitat en matèria de política lingüística al Camp de Tarragona per facilitar al màxim la localització per part dels usuaris de serveis relacionats amb la llengua. Així, a més de donar notícia de les actuacions més rellevants que hi duu a terme la Direcció General de Política Lingüística, hi ha la voluntat de recollir-n’hi també d'altres, en la línia del treball col·laboratiu que ja fa molts anys que caracteritza el Ple pel Català al Camp de Tarragona.


Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14
43003 Tarragona
Tel: 977 25 15 00
Fax: 977 25 15 01

Mapa                                                                                             

 

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa distribuïda per tot el territori, és peça clau per a l’execució i difusió de les accions de foment del coneixement i ús de la llengua catalana:

Centre de Normalització Lingüística de Tarragona

Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

ISSUU   issuu_baixa

Actualitat

Inici de l’edició de tardor del CINC al Camp de Tarragona

Montblanc, Tarragona, Torredembarra, el Vendrell i Vila-seca continuen amb les projeccions del CINC.

El tret de sortida del CINC serà aquesta tardor el dia 21 d’octubre a les poblacions de Tarragona, Torredembarra, el Vendrell i Vila-seca amb Els barrufets. El poble amagat. I l’endemà, s’hi incorpora Montblanc amb el mateix títol. Seran cinc caps de setmana amb projeccions de cinema infantil en català en aquestes quatre poblacions. I, ja al mes de novembre, s’hi suma Torredembarra amb Gru 3, el meu dolent preferit, que tancarà el cicle el dia 2 de desembre amb la projecció de Cars 3.

Els altres títols que inclou el cicle són: Ballerina, Emoji, El nadó en cap i Capità Calçotets.

Se suspèn la Mòstra de Cinèma Occitan al Camp de Tarragona

Lamentem haver de comunicar que la Mòstra de Cinèma Occitan queda suspesa al Camp de Tarragona sense nova data de programació, de moment. Agustí Alcoberro havia de fer la conferència del dia 18 a Tarragona però l’hi impedeixen les seves noves responsabilitats a l’Assemblea Nacional Catalana. Hem decidit anul·lar també la segona projecció prevista per al dia 19 per solidaritat amb Òmnium Cultural, que és una de les entitats que col·laborava en aquesta activitat. I, en la mateixa línia, el Centre de Lectura de Reus, ha preferit optar per reprogramar l’activitat més endavant, de manera conjunta, tal com s’ha fet des de l’inici.

Inici de curs del “Cinema en català i més a prop!”

Vuitena edició del cicle, d’octubre a gener, amb tres projeccions ordinàries i la col·laboració amb el VOC.

Un any més, s’inicia aquesta activitat que es planteja com un acompanyament a l’aprenentatge de la llengua catalana, especialment adreçada a aprenents adults, tant del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, com dels centres de formació d’adults, de l’Escola Oficial d’Idiomes i del Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili.

La primera projecció serà La fi de l’esperit de Jim Hanon (2005) el dia 17 d’octubre. Al mes de novembre el cicle s’uneix al VOC. Premis i Mostra d’Audiovisuals en Català, que organitza Òmnium Cultural, i que és un projecte que té la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Per aquest motiu les projeccions es faran a l’Antiga Audiència i seran el divendres (en lloc de dimarts) dia 17.

Al desembre, el dia 19, cinema familiar: Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, de Javier Fesser (2014). I al gener, al 16, Bèsties fantàstiques i on trobar-les de David Yates (2016).

Les projeccions, com ja és habitual, al Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona (c. Major, 14) i a les 18 h, excepte al mes de novembre, que seran a l’Antiga Audiència i caldrà consultar la programació al web del VOC: http://voc.cat

El misteriós cas de Jens Soering i Elizabeth Haysom al Documental del Mes de l’octubre.

La promesa: la revisió d’un cas que va colpir el món l’any 1985.

Karin Steinberger és la persona que va fer sortir a la llum el cas de Jens Soering, l’adolescent alemany enamorat d’Elizabeth Haysom i condemnat a cadena perpètua per la seva participació en el brutal assassinat de Nancy i Dereck Haysom, pares d’Elisabeth (de Virgínia). Ella va ser condemnada a 90 anys de presó i el cas va colpir de tal manera el món que el seu judici fou retransmès en directe per televisió. Corria l’any 1985 i no va ser fins al 2006 que Karin Steinberger va proposar a Marcus Vetter la producció del documental.

Després de més de 30 anys a la presó i gràcies a noves tècniques forenses, s’ha fet una nova investigació que desacredita les proves clau que inculpaven Soering, la qual cosa fa plantejar la seva possible innocència.

Les projeccions que es podran veure al Camp de Tarragona són a Llorenç del Penedès el dia 8 a les 18.30 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6) i a Tarragona el dia 27 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30): http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/.

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/la-promesa/

La promesa

Una guia pràctica per ajudar a conèixer les novetats normatives de l’Institut d’Estudis Catalans

El Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili ha publicat el llibre La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica, de Jordi Ginebra, professor del Departament de Filologia Catalana d’aquesta Universitat. L’objectiu d’aquesta obra és oferir la informació més destacada sobre les novetats que aporten la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia Catalana, publicades recentment per l’Institut d’Estudis Catalans, presentada de manera que es pugui consultar amb facilitat i rapidesa.

Es pot descarregar gratuïtament, en PDF, en aquest enllaç del web del Servei de Publicacions i també se'n poden adquirir exemplars en paper per encàrrec.

Portada de la <i>La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica</i>

Publicació dels resultats de les proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística

El dia 7 de setembre és la data de publicació dels resultats de les proves de tots els nivells que es van fer als mesos de maig i juny passats.

La publicació es fa al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (https://seu.gencat.cat). La persona interessada pot consultar la informació accedint al seu tràmit al portal Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya (http://web.gencat.cat/ca/tramits/), o al telèfon d'informació de la Generalitat de Catalunya 012. També pot obtenir-la als punts d'informació de les localitats d'examen. En el cas del Camp de Tarragona, a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona (carrer Major, 14) i al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (carrer de l’Àliga de Reus, 1). Al mateix portal es pot obtenir també un informe amb la motivació detallada de la qualificació obtinguda.

Durant un mes, a partir de l’endemà de la publicació oficial dels resultats, les persones que no estiguin d’acord amb la qualificació, poden interposar un recurs d'alçada; i, si ho desitgen, en aquest mateix termini, també es pot sol·licitar la vista de l'examen.

A partir del moment de la publicació de resultats, les persones que superen la prova, poden obtenir un certificat provisional, que té una validesa de tres mesos, a les mateixes oficines de la Direcció General de Política Lingüística (a Tarragona, al carrer Major, 14). Més endavant poden recollir un diploma acreditatiu a la mateixa localitat on s'ha fet l'examen. La data a partir de la qual es pot recollir aquest diploma es comunica juntament amb el resultat de la prova.

Data d'actualització:  18.10.2017