• Imprimeix

Tarragona

 

Aquest espai vol acollir l’activitat en matèria de política lingüística al Camp de Tarragona per facilitar al màxim la localització per part dels usuaris de serveis relacionats amb la llengua. Així, a més de donar notícia de les actuacions més rellevants que hi duu a terme la Direcció General de Política Lingüística, hi ha la voluntat de recollir-n’hi també d'altres, en la línia del treball col·laboratiu que ja fa molts anys que caracteritza el Ple pel Català al Camp de Tarragona.


Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14
43003 Tarragona
Tel: 977 25 15 00
Fax: 977 25 15 01

Mapa                                                                                             

 

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa distribuïda per tot el territori, és peça clau per a l’execució i difusió de les accions de foment del coneixement i ús de la llengua catalana:

Centre de Normalització Lingüística de Tarragona

Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

ISSUU   issuu_baixa

Actualitat

El Camp de Tarragona celebra amb molta intensitat el Dia Mundial de la Poesia

51 activitats repartides en 35 poblacions de tot el Camp. Destaca l’empenta del món educatiu.

Any rere any creix el nombre d’activitats que s’organitzen al Camp de Tarragona amb motiu del Dia Mundial de la Poesia. Si l’any passat eren 25 poblacions, de les quals 22 han repetit enguany, les activitats també han augmentat considerablement: de 38 a 51. Totes queden recollides en un catàleg, que s’elabora des dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona.

L’acte central és el vermut poètic que es fa a la Biblioteca Pública de Tarragona el mateix dia 21 a les 12 h, amb la participació d’un seguit d’entitats, però hi ha molts altres actes dignes de menció, com ara el que es fa a Reus en el marc del lliurament dels premis de la Gimcana de les llengües al Palau Bofarull també el dia 21 a les 19 h o el que organitza l’Escola de Lletres de Tarragona a l’Antic Ajuntament el mateix dia a les 20.30 h.

No es poden esmentar les 51 activitats (es troben totes al catàleg), però també és interessant visibilitzar-ne de llocs més petits, algunes amb una gràcia especial, com ara el bingo de poesia de Constantí, la xocolatada poètica dels Guiamets, els Jocs Florals d’Almoster, el berenar de rodolins de Creixell o l’acte de Cambrils, “Poesia necessària: un cant als refugiats”.

Cal fer referència, en qualsevol cas, als dos actes organitzats en el marc del Pla educatiu d’entorn, que agermanen les rambles de Tarragona, la de Campclar i la del centre de la ciutat. Es tracta d’accions de molta envergadura, amb la participació d’una quantitat important d’escoles i amb la profunda implicació dels professionals docents.

El Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona s’organitza en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Portada del catàleg d'activitats del Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona

Portada del catàleg d'activitats del Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona

Nova agenda del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona

El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona informa a la seva agenda dels nous cursos de català per a aquesta primavera i del concurs de microrelats que es farà amb motiu de Sant Jordi: http://www.cpnl.cat/public/butlletins/butlleti636.html

 

amfiteatre_cnlt

Del revés és la pel·lícula del mes de març del cicle de cinema en català a Tarragona

Coincideix amb el Dia Mundial de la Poesia.

Dimarts 21 de març com ja és habitual cada tercer dimarts de mes, al Departament de Cultura de la Generalitat, a les 18 h, es podrà veure la pel·lícula d’animació Del revés, de Pete Docter i Ronnie del Carmen, adreçada a tots els públics. Els aprenents de català dels centres de formació que imparteixen classes de català a adults en són els principals destinataris: Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, centres de formació d’adults, Escola Oficial d’Idiomes i Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili.

En aquesta ocasió, coincideix amb el Dia Mundial de la Poesia i, en acabar, a les 20.30 h, es podrà assistir al número 39 del mateix carrer Major (a la Casa de les Lletres, situada a l’Antic Ajuntament), a un dels actes organitzats amb motiu d’aquesta diada, “El cas 21M: cinc poetes s’interroguen”.

La pròxima, al mes d’abril, Un dia perfecte de Fernando León de Aranoa.

Cartell de la pel·lícula <i>Del revés</i>

Full volant amb la informació de la projecció

Informació relacionada

Nou èxit de participació en la IV Nit de la Llengua al Món Digital a Tarragona

El dia 10 de març es va realitzar al Tinglado 1 del Moll de Costa, la IV Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, Amical Wikimedia i el Port de Tarragona, que també s’ha fet simultàniament a Barcelona, Terres de l’Ebre i Girona, de les 18 a les 23 hores. L’acte va mantenir el format de viquimarató (acció intensiva d’edició de la Viquipèdia) que ja va tenir en les edicions anteriors, els anys 2013, 2014 i 2015.

També han col·laborat en l’organització, tal com ja ho van fer l’any passat, la Universitat Rovira i Virgili, l’Escola Oficial d’Idiomes i la Biblioteca Pública de Tarragona. L’actuació es va iniciar amb un petit taller introductori a l’edició i traducció wiki de mitja hora i es va donar pas a la sessió de treball. El tema que es va treballar enguany és el cinema en català, a més de mantenir la línia de traducció iniciada en l'anterior edició de la viquimarató. Es va tractar de completar i millorar articles de la Viquipèdia en català que recullen informació sobre pel·lícules disponibles en llengua catalana, tant si es tracta de doblatge com subtitulació o produïdes directament en català, i altres temàtiques relacionades amb el cinema en català: actors i cineastes, festivals, etc. Alhora, també es van traduir a diferents llengües articles existents sobre la llengua catalana amb continguts generals.

En l’edició d’enguany a Tarragona hi han participat una trentena de viquipedistes, que han afegit més de 121.947 octets a la Viquipèdia.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure que té el suport de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa, l’any 2001. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia, ja que dels més de 40 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 534.902 són en català.

viquimarató_tgn_2017

Un moment de treball intens dels voluntaris

Dinovena convocatòria del Premi a la Normalització Lingüística en l’Àmbit Socioeconòmic de l’Alt Camp

EL Consorci per a la Normalització Lingüística fa un reconeixement a l’esforç per fer del català una llengua normal en l’àmbit socioeconòmic, la qual té ja una presència important en aquesta àrea geogràfica, i el 24 de març és el temini per presentar candidatures. Tota la informació a http://www.cpnl.cat/xarxa/cnltarragona/noticies.html?ID=17903

Nova edició del CINC al Camp de Tarragona

Montblanc, Tarragona, Torredembarra, el Vendrell i Vila-seca són les poblacions que projectaran el CINC en aquesta edició.

El dia 25 de febrer els tres cinemes de l’empresa Ocine (Tarragona, el Vendrell i Vila-seca) posen en marxa el nou cicle amb la pel·lícula Cigonyes. I al cap d’una setmana ja s’hi incorporen el cinema Casal de Montblanc, amb el mateix títol, la sala Santa Llúcia de Reus amb Un gat a París i la sala Cal Maiam de Torredembarra, amb Ice Age. El gran cataclisme.

Amb diferents periodicitats, durant el mes de febrer s’aniran fent projeccions en aquests espais i tancarà El gat sense por al 15 de juliol a Reus. Altres títols que formen part del cartell són El Petit Príncep, Trolls, Ballerina, Al sostre del món, La pista del llac de Plata i Axel: el petit gran heroi, entre d'altres pel·lícules.

Segona edició del curs del cicle de cinema en català a Tarragona

Dimarts 21 de febrer es torna a emprendre el cicle de cinema en català, especialment orientat als aprenents de català dels centres de formació que imparteixen classes de català a adults: Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, centres de formació d’adults, Escola Oficial d’Idiomes i Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili. Les projeccions, com ja és habitual, al Departament de Cultura de la Generalitat (cada tercer dimarts de mes) a les 18 h.

La programació s’encetarà amb La bona mentida, de Philippe Falardeau; al març, també el dia 21, Del revés, de Pete Docter i Ronnie del Carmen; al mes d’abril, Un dia perfecte de Fernando León de Aranoa. I es tancarà al maig amb El secret d’Adaline de Lee Toland Krieger.

Publicada la convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística

La resolució de convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística, del 29 de desembre de 2016, s’ha publicat al DOGC 7283 el dia 10 de gener.

El període d’inscripció serà del 2 al 21 de febrer, i les proves començaran el dia 6 de maig (nivell intermedi, B2) i acabaran el dia 10 de juny (nivell bàsic, A2). Les altres proves seran els dies 13 (nivell superior, C2) i 27 de maig (nivell de suficiència, C1), i 3 de juny (nivell elemental, B1), sempre en dissabte. El lloc i l’hora de les proves es farà públic 10 dies abans com a mínim al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Al Camp de Tarragona hi haurà proves a Reus (nivells C1 i C2) i a Tarragona (tots els nivells). Les persones interessades a fer la inscripció poden fer-ho a través del portal Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya: http://web.gencat.cat/ca/tramits/

Resolució de convocatòria de proves dels certificarts de català

Resolució de convocatòria de proves dels certificats de català

Data d'actualització:  13.03.2017