• Imprimeix

Tarragona

 

Aquest espai vol acollir l’activitat en matèria de política lingüística al Camp de Tarragona per facilitar al màxim la localització per part dels usuaris de serveis relacionats amb la llengua. Així, a més de donar notícia de les actuacions més rellevants que hi duu a terme la Direcció General de Política Lingüística, hi ha la voluntat de recollir-n’hi també d'altres, en la línia del treball col·laboratiu que ja fa molts anys que caracteritza el Ple pel Català al Camp de Tarragona.


Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14
43003 Tarragona
Tel: 977 25 15 00
Fax: 977 25 15 01

Mapa

Actualitat

Publicada la convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística

La resolució de convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística, del 29 de desembre de 2016, s’ha publicat al DOGC 7283 el dia 10 de gener.

El període d’inscripció serà del 2 al 21 de febrer, i les proves començaran el dia 6 de maig (nivell intermedi, B2) i acabaran el dia 10 de juny (nivell bàsic, A2). Les altres proves seran els dies 13 (nivell superior, C2) i 27 de maig (nivell de suficiència, C1), i 3 de juny (nivell elemental, B1), sempre en dissabte. El lloc i l’hora de les proves es farà públic 10 dies abans com a mínim al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Al Camp de Tarragona hi haurà proves a Reus (nivells C1 i C2) i a Tarragona (tots els nivells). Les persones interessades a fer la inscripció poden fer-ho a través del portal Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya: http://web.gencat.cat/ca/tramits/

Resolució de convocatòria de proves dels certificarts de català

Resolució de convocatòria de proves dels certificats de català

L'exposició "Vinyetes, història del còmic en català", a Tarragona.

L'exposició, que fa un repàs de la història del còmic en català, arriba a Tarragona de la mà del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i té un contingut didàctic important, que poden aprofitar els docents de llengua catalana, tant d'adults com de joves. La inauguració, dimarts 10 de gener; i el tancament, el dia 23.

Tota la informació a http://www.cpnl.cat/xarxa/cnltarragona/noticies.html?ID=17593

 

Exposició "Vinyetes, història del còmic en català"

Exposició "Vinyetes, història del còmic en català"

El cicle de cinema en català de Tarragona ofereix animació de cara a Nadal

Com cada tercer dimarts de mes a les 18 h, la sala d’actes del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona ha acollit una projecció en català.

En la seva setena edició i després de St. Vincent i Sicari, el cicle “Cinema en català, i més a prop!” va oferir el dia 20 de desembre Up!, de Pete Docter i Bob Peterson, una pel·lícula d’animació que va obtenir dos premis Oscar en el seu moment.

L’objectiu d’aquesta activitat és oferir una activitat complementària a l’aprenentatge de la llengua catalana a través del cinema i posar a l’abast dels aprenents un instrument de gaudi col·lectiu com és el cinema, que el converteix en una eina de cohesió.

Aquest cicle, organitzat pel Ple pel Català al Camp de Tarragona es completa amb la pel·lícula Ulls grossos, de Tim Burton, al mes de gener. A partir del febrer arriba la programació nova.

Cartell 'Up!'

Cartell de la pel·lícula

Cloenda dels actes d'homenatge a Montserrat Roig a Tarragona

Va ser amb una lectura dramatitzada de textos d’El temps de les cireres.

El dia 19 de desembre a les 19 h es van cloure a Tarragona els actes d’homenatge que s’han dut a terme aquesta tardor amb motiu del 25è aniversari de la mort de l’escriptora. Les actrius Mercè Rovira i Eulàlia Feliu van llegir fragments de la versió en lectura fàcil d’El temps de les cireres.

Han estat en total dues conferències, un club de lectura, dos de lectura fàcil i un comentari amb Núria Martí (l’autora de l’adaptació a lectura fàcil d’El temps de les cireres), un debat amb lectures, una ruta literària i la lectura dramatitzada, que va ser la cloenda.

Hi van assistir vora trenta persones, que es van sumar al centenar llarg que ja havien participat en les anteriors.

 

Cloenda de l'homenatge a Montserrat Roig

Les actrius Eulàlia Feliu i Mercè Rovira

Informació relacionada

Lliurament del I Premi Ramon Amigó i Anglès

Es va lliurar el dia 13 de desembre a les 19 h al Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili i recorda la figura del reusenc Ramon Amigó (1925-2011).

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Anton Ferré, van lliurar  el I Premi Ramon Amigó i Anglès, convocat per la Fundació URV, a través del Departament de Filologia Catalana, i dotat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

La persona guanyadora va ser Sílvia Veà Vila, doctora en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili, que ja va obtenir el grau de doctora amb una tesi sobre la toponímia del seu municipi, Vinebre. El projecte presentat se centra en el municipi de la Torre de l’Espanyol amb la idea de continuar més endavant amb Ascó, més les Camposines, i completar així la comanda Hospitalera d’Ascó. El jurat va haver d’examinar 8 candidatures al premi, d’una qualitat molt alta en general, la qual cosa va dificultar la decisió, que es va prendre, però, per unanimitat.

El Premi està dotat amb 6.000 €, dels quals la guanyadora va rebre el 40% en el moment de l’atorgament del Premi. Ara té dos anys per completar el treball, del qual es farà seguiment des del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans. D’aquí a un any, amb la presentació d’un informe sobre l’evolució de la recerca, es farà efectiu el segon pagament, del 30%. I al final del segon any, quan es finalitzi la recerca, es lliurarà el 30% restant.

Durant l’acte, al qual han assistit les seves tres filles, s’ha destacat la talla intel·lectual del toponimista reusenc,deixeble d’Enric Moreu-Rey, que va publicar quinze reculls onomàstics i en va assessorar desenes. També s’ha fet referència a la importància que les institucions contribueixin a mantenir ben activa la dinàmica de treball en aquest camp que Ramon Amigó va impulsar amb tanta força, i d’una manera molt especial a les comarques del sud de Catalunya.

En aquesta línia, la Direcció General de Política Lingüística, com a organisme del Govern responsable de la normalització lingüística i toponímica, dirigeix els treballs de la Comissió de Toponímia de Catalunya, que vetlla per tenir cura del patrimoni col·lectiu que representa la toponímia dins del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya. Alhora, i justament amb aquesta finalitat, es troba a disposició del públic un espai sobre toponímia al web de la llengua catalana, amb la voluntat de difondre les informacions relacionades amb aquest tema. En aquest sentit, el Premi Ramon Amigó i Anglès és un projecte que contribueix també a donar a conèixer de manera més activa aquesta part del patrimoni lingüístic.

 

Lliurament del I Premi Ramon Amigó i Anglès

Moment del lliurament del Premi

Data d'actualització:  10.01.2017