• Imprimeix

Tarragona

 

Aquest espai vol acollir l’activitat en matèria de política lingüística al Camp de Tarragona per facilitar al màxim la localització per part dels usuaris de serveis relacionats amb la llengua. Així, a més de donar notícia de les actuacions més rellevants que hi duu a terme la Direcció General de Política Lingüística, hi ha la voluntat de recollir-n’hi també d'altres, en la línia del treball col·laboratiu que ja fa molts anys que caracteritza el Ple pel Català al Camp de Tarragona.


Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14
43003 Tarragona
Tel: 977 25 15 00
Fax: 977 25 15 01

Mapa                                                                                             

 

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa territorial, és peça clau per al foment del coneixement i l’ús de la llengua catalana:

CNL de Tarragona

CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

ISSUU   issuu_baixa

Actualitat

Acte central de l’Any Fabra al Camp de Tarragona

Serà una conferència del comissari de l’Any Fabra, doctor Jordi Ginebra, a la seu del Departament de Cultura a Tarragona.

S’han comptabilitzat més d’un centenar d’activitats amb motiu de l’Any Fabra al Camp de Tarragona, tenint en compte les que ja s’han fet i les previstes fins a final d’any. La majoria han estat organitzades per entitats diverses, responent a la crida que va fer la Direcció General de Política Lingüística a començament d’any. L’impuls del Govern ha donat, doncs, molts fruits, que han arribat a totes les comarques del Camp.

I el proper dijous, 8 de novembre, s’ha previst l’acte central d’aquest Any Fabra al Camp de Tarragona, que consistirà en la conferència del comissari, doctor Jordi Ginebra, “L’home que ens va ensenyar a escriure”. L’acte comptarà amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Sr. Òscar Peris, la directora general de Política Lingüística, Sra. Ester Franquesa, i el director del Serveis Territorials de Cultura, Jordi Agràs. Des del dia 5 i fins al 14 també es podrà visitar l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” al vestíbul de l’edifici.

Aquest mes de novembre hi ha dues activitats més molt destacables: la V Nit de la Llengua al Món Digital i el V Col·loqui Internacional “La Lingüística de Pompeu Fabra” a la Universitat Rovira i Virgili. Per a més informació sobre les activitats d’aquesta tardor al Camp de Tarragona: http://llengua.gencat.cat/st_tarragona#any_fabra_tarragona_tardor

Fabra a Cultura

Informació relacionada

Una visió particular del conflicte sirià al documental del mes de novembre

Talal Derki mostra a Of fathers and sons la gran complexitat del conflicte sirià.

Veure el conflicte des de dins permet fer-ne una anàlisi més acurada, especialment quan es tracta d’un conflicte tan complex com el de Síria, acompanyat d’una gran tragèdia. Això és el que fa Talal Derki, el director de la producció, nascut a Damasc: torna a la seva terra per viure amb la família d’un membre del grup Al-Nusra, la branca d’Al-Qaeda a Síria, que entrena els seus fills perquè es converteixin en soldats de la jihad.

El dia a dia dels dos nens mostra el contrast entre l’admiració dels fills pel seu pare i, alhora, la diferència entre els dos nens: el que sembla que vol seguir el camí de la jihad i el que vol tornar a l’escola, enmig d’un país devastat.

Talal Derki va néixer a Damasc i viu a Berlín des de 2014. És un director força premiat en nombrosos festivals d’arreu del món, especialment pel seu documental Return to Homs (DocsBarcelona 2014), que va obtenir el Premi a la Millor Pel·lícula al festival i també va guanyar el Premi del Gran Jurat de World Cinema a Sundance el 2014.

El documental es podrà veure al Camp de Tarragona a Llorenç del Penedès el dia 4 a les 18.30 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6), a Reus el dia 20 a les 19.00 h al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. Ramon Amigó, 1 http://cimir.reus.cat/) i a Tarragona el dia 30 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30 http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/).

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/of-fathers-and-sons/

doc mes 11

El programa del V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” ja està disponible.

Tres dies intensos (28-30 de novembre), que, a més de les 6 ponències i 27 comunicacions que es presentaran, comptaran amb una taula rodona i un espai de presentació de llibres, i amb algunes activitats una mica especials.

D’una banda, perquè enguany es commemora l’Any Fabra i per aquest motiu, el primer dia al vespre, l’Aula Magna del Campus Catalunya acollirà el monòleg d’Òscar Intente “Pompeu Fabra, jugada mestra!”, obert al públic de la ciutat. L’endemà al Tinglado número 1 del Port de Tarragona es farà la V Nit de la Llengua al Món Digital, centrada enguany en la figura de Pompeu Fabra.

D’altra banda, perquè s’ha considerat un espai adequat per fer un taller sobre l’adaptació a la Secundària de la nova normativa lingüística feta pública dos anys enrere a través de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, es dedicarà un espai ampli (3 hores) a aquesta activitat més pràctica.

Al llarg dels tres dies que dura el Col·loqui també es podrà visitar l’exposició “Pompeu Fabra, una llengua completa” a les instal·lacions del Centre de Recursos per a la l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

Tota la informació, al web del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili: http://www.urv.cat/dfilcat/

Inscripcions: http://wwwa.fundacio.urv.cat/congressos/v-col-int-pompeu-fabra/informacio-inscripcions

Torna el cinema infantil en català (CINC), com cada tardor.

Es projectaran 8 títols diferents en 5 poblacions en total: Falset, Montblanc, Tarragona, el Vendrell i Vila-seca.

L’aposta pel cinema infantil ha estat una constant en la política lingüística, donada la importància de fer accessible la llengua catalana als infants del país, en aquest cas, en un entorn informal. D’aquí que es mantinguin cada any dues edicions del CINC.

Les pel·lícules triades en aquesta ocasió són Leo da Vinci, missió Mona Lisa, La malvada guineu ferotge, Quines bestioles!, Hotel Transsilvània 3, Els increïbles 2, Luis i els extraterrestres, Smallfoot i Sherlock Gnomes. El període en què hi haurà projeccions és del dia 20 d’octubre fins al 2 de desembre.

Els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona donen suport a aquesta activitat amb l’edició i distribució dels fullets informatius que difonen la informació de les projeccions.

Wonder inaugura el nou curs del “Cinema en català i més a prop!”

Una pel·lícula per a tots els públics, basada en la conegudíssima novel·la de R.J. Palacio.

El dia 16 d’octubre es reprèn, com ja és habitual amb l’inici del curs acadèmic, el cicle de cinema en català adreçat als aprenents adults de llengua catalana. A partir d’aquesta edició, s’incorporaran els subtítols en català en totes les pel·lícules que els tinguin disponibles, ja que poden ser un suport per a la comprensió dels alumnes que assisteixen a les projeccions. Com que l’objectiu principal d’aquesta activitat és complementar l’aprenentatge, la possibilitat de recórrer al text davant les dificultats de comprensió oral constitueix un reforç útil que pot ajudar a progressar en l’adquisició de les competències lingüístiques.

La programació de l’octubre al gener del 2019 serà la següent: Wonder (Stephen Chbosky, 2017) el dia 16 d’octubre; La lliga dels homes extraordinaris (Stephen Norrington, 2003) al 20 de novembre; Irrational man (Woody Allen, 2015) el dia 18 de desembre, i Contratemps (Oriol Paulo, 2016) al 15 de gener de 2019.

Les projeccions seran, com sempre, cada tercer dimarts de mes al Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona (c. Major, 14) i a les 18 h, amb l'excepció del mes de novembre, que serà a la Biblioteca Pública de Tarragona (Fortuny, 30) a causa d'unes obres a l'edifici del Departament de Cultura.

cartell

Cartell amb la programació de l'edició actual del cicle "Cinema en català, i més a prop!"

Pompeu Fabra, protagonista de la V Nit de la Llengua al Món Digital

A Tarragona, es farà en el marc del V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”.

Dijous 29 de novembre el Port de Tarragona acollirà un any més la viquimarató de la llengua catalana, que enguany es dedicarà a la figura de Pompeu Fabra, contribuint així a la celebració de l’Any Fabra. La coincidència de la commemoració d’aquest Any amb el Col·loqui Fabra (que es fa cada 5 anys des del 1998) pot ajudar especialment en aquesta ocasió a ampliar continguts de la Viquipèdia relacionats amb aquest tema. És l’interès tant de la Fundació Amical Wikimedia com de la Direcció General de Política Lingüística: ampliar continguts de la Viquipèdia i fer créixer la presència de la llengua en aquest entorn.

El Port de Tarragona posa els mitjans per fer possible aquest esdeveniment, un dels més reeixits a Tarragona en el conjunt dels que fomenten la llengua. També s’hi sumen la Biblioteca Pública, la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola Oficial d’Idiomes, sense la col·laboració dels quals seria molt difícil organitzar aquesta activitat.

Girona i Tortosa de nou formen part del projecte, amb les seves aliances pròpies, entre les quals destaquen el Consorci per a la Normalització Lingüística, les escoles oficials d’idiomes també, la Universitat de Girona o l’Institut Ramon Muntaner, entre d’altres.

I la novetat és l’Institut Ramon Llull, amb la seva xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, que pot aportar un valor afegit, especialment pel que fa a llengües menys accessibles que l’anglès, el castellà o el francès, per exemple. La presència en 150 universitats del món, que es troben en 30 països diferents, obre un espai nou que s’explorarà per primera vegada en aquest marc.

Així, enguany, a més de crear articles nous (o ampliar-ne) en català i traduir-ne d’existents a les principals llengües del món, es fa una nova proposta: crear continguts nous en altres llengües directament. La finalitat: disposar d’articles sobre Pompeu Fabra en tantes llengües com sigui possible.

Les persones interessades a participar-hi (presencialment o virtualment) poden inscriure-s’hi a través d’aquest enllaç, on trobaran tota la informació sobre l’activitat.

firma Fabra

Firma de Pompeu Fabra al llibre de dedicatòries del Centre de Lectura de Reus

L’Any Fabra, molt viu al Camp de Tarragona durant la tardor

L’impuls d’activitats ve tant de les institucions com del món associatiu.

Si bé la celebració de l’Any Fabra és fruit d’un acord del Govern de Catalunya i la Direcció General de Política Lingüística és la responsable d’impulsar-lo, la resposta de les institucions i entitats del país, i la implicació de serveis públics molt propers a la ciutadania fan que l’objectiu de fer arribar la figura de Pompeu Fabra a la població es vagi aconseguint.

Pompeu Fabra va arribar a ser molt conegut per tothom al seu temps, gràcies a la tasca que va fer i també al seu tarannà: el seu interès no va ser cloure’s en un entorn acadèmic desconnectat de la societat; ans al contrari: sempre va buscar en els parlants la saviesa de la llengua popular. Encara que el context ha canviat molt, la major part d’activitats que es programen enguany pretenen donar a conèixer a les persones del carrer la importància del personatge i de la feina que va fer.

Així, conferències de caràcter divulgatiu, exposicions que expliquen la vida i l’obra de Fabra, espectacles teatrals que el mostren a través del llenguatge dramàtic, titelles per acostar-lo als més menuts, rutes per les ciutats on va viure el Mestre, lectures de textos (en ocasions amb la participació de persones que entren en contacte per primera vegada amb Fabra), excursions, clubs de lectura fàcil per a aprenents dels primers nivells de català, publicacions de lectura assequible per a tota mena de lectors, dictats populars, etc.

I tot això al costat del Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”, que organitza la Universitat Rovira i Virgili cada cinc anys del 1998 ençà, quan es va commemorar el 50è aniversari de la seva mort, perquè l’estudi rigorós des de l’acadèmia també és necessari per aprofundir en el coneixement d’una figura d’aquestes dimensions. La V Nit de la Llengua al Món Digital, dins del programa del Col·loqui, es dedicarà també a Pompeu Fabra per augmentar la seva presència a la Viquipèdia.

Al final de l’any serà temps de fer balanços, però sembla que la incidència social d’aquesta celebració ha de ser intensa gràcies a la suma dels esforços d’institucions com els ajuntaments o el Consorci per a la Normalització Lingüística, entitats d’àmbit general com el Col·legi d’Enginyers de Catalunya o de més locals, com l’APELLC o l’Escola de Lletres en el cas del Camp de Tarragona, i serveis públics tan generalistes com les biblioteques, tots amb l’impuls i el suport de la Generalitat de Catalunya.

monòleg Fabra

Cartell del monòleg "Pompeu Fabra: jugada mestra!"

Una guia pràctica per ajudar a conèixer les novetats normatives de l’Institut d’Estudis Catalans

El Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili ha publicat el llibre La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica, de Jordi Ginebra, professor del Departament de Filologia Catalana d’aquesta Universitat. L’objectiu d’aquesta obra és oferir la informació més destacada sobre les novetats que aporten la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia Catalana, publicades recentment per l’Institut d’Estudis Catalans, presentada de manera que es pugui consultar amb facilitat i rapidesa.

Es pot descarregar gratuïtament, en PDF, en aquest enllaç del web del Servei de Publicacions i també se'n poden adquirir exemplars en paper per encàrrec.

Portada de la <i>La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica</i>
Data d'actualització:  13.11.2018