• Imprimeix

Tarragona

 

Aquest espai vol acollir l’activitat en matèria de política lingüística al Camp de Tarragona per facilitar al màxim la localització per part dels usuaris de serveis relacionats amb la llengua. Així, a més de donar notícia de les actuacions més rellevants que hi duu a terme la Direcció General de Política Lingüística, hi ha la voluntat de recollir-n’hi també d'altres, en la línia del treball col·laboratiu que ja fa molts anys que caracteritza el Ple pel Català al Camp de Tarragona.


Serveis Territorials de Cultura a Tarragona
Carrer Major, 14
43003 Tarragona
Tel: 977 25 15 00
Fax: 977 25 15 01

Mapa                                                                                             

 

 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa territorial, és peça clau per al foment del coneixement i l’ús de la llengua catalana:

CNL de Tarragona

CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

ISSUU   issuu_baixa

Actualitat

El Camp de Tarragona present amb força en la desena edició del Dia Mundial de la Poesia a Catalunya

Com cada any, l’activitat és intensa a les comarques del Camp: vora 60 activitats en més de 30 poblacions, que continuen augmentant.

Va ser l’any 1999 quan la UNESCO va declarar el dia 21 de març com el Dia Mundial de la Poesia, i va ser l’any 2007 quan UNESCOCAT i la Institució de les Lletres Catalanes van iniciar a Catalunya aquesta celebració. El moment no podia ser més adequat per incorporar-hi enguany l’Institut Ramon Llull, que s’hi ha volgut sumar a través dels lectorats de català que té en més de 150 universitats del món. Cambridge, Cracòvia, Mannheim, Madrid, Moscou, Venècia o Zadar són alguns dels llocs que s’afegiran a la celebració gràcies a l’impuls rebut des de Catalunya.

La traducció del poema “La poesia” de Marc Granell, el poeta escollit enguany, a 30 llengües, en lloc de 20, com era habitual, és una manera de celebrar la desena edició. I també llegir-lo en 15 llengües, com es farà al vermut poètic de la Biblioteca Pública de Tarragona, que ja és l’acte central clàssic a la ciutat (dia 21 a les 12 h).

Seguint la tradició d’agermanar aquesta celebració poètica amb el Dia Mundial de la Síndrome de Down (que s’escau al mateix dia), hi haurà lectures de poemes propis de membres de l’associació Down Tarragona. Igualment, hi haurà representants de l’ONCE que llegiran textos triats per ells.

I la resta de lectures es dedicaran enguany a homenatjar Montserrat Abelló, la poeta tarragonina de la qual celebrem el centenari del naixement. Llegiran poemes seus membres de l’APELLC, el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola de Lletres, així com lectors dels clubs de lectura de la Biblioteca i representants institucionals de l’Ajuntament, el Consell Comarcal del Tarragonès i els Serveis Territorials del Departament de Cultura.

La gran activitat relacionada amb el Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona continua creixent un any més. El catàleg que s’elabora des dels Serveis Territorials del Departament de Cultura ja aplega vora 60 activitats en més de 30 municipis: des d’entitats a escoles i instituts, fins a ajuntaments i institucions de tota mena, passant per biblioteques grans i petites, serveis de català, etc. Informació complementària al web de la Institució de les Lletres Catalanes i a l'agenda.

El Dia Mundial de la Poesia al Camp de Tarragona s’organitza en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

DMP 2018

Els efectes devastadors del canvi climàtic a Gràcies per la pluja, tema del documental del mes de març.

La lluita per la justícia climàtica de la directora Julia Dahr s’uneix en aquest documental a la de Kisilu, un granger kenià.

La inquietud del protagonista el porta a enregistrar amb la seva càmera, al llarg de quatre anys, les greus conseqüències del canvi climàtic en la vida de la seva família, del seu poble i en la seva terra en general: inundacions, sequeres i tempestes, amb els costos humans que han comportat. I, finalment, l’efecte inevitable: la migració dels homes a la ciutat a la recerca de noves feines, però també la posada en marxa d’un moviment comunitari d’agricultors que lluiten contra els impactes del clima extrem.

Justament això el porta a la XXI Conferència sobre el Canvi Climàtic a París, on troba la noruega Julia Dahr, la directora del film. Ambdós representen mons oposats – nord i sud– però lluiten per una mateixa causa.

El documental, de l’any 2017, que és una coproducció de Noruega i Gran Bretanya es podrà veure al Camp de Tarragona a Llorenç del Penedès el dia 18 a les 18.30 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6), a Reus el dia 27 a les 18.55 h al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. Ramon Amigó, 1 http://cimir.reus.cat/) i a Tarragona el dia 23 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30 http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/).

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/thank-you-for-the-rain/

doc mes març 2018

El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona visita l’Hospital Sociosanitari Francolí amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), una quinzena d’alumnes del nivell elemental del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona han presentat l’activitat "Coneix la meva cultura” als usuaris d’aquest centre sanitari, amb l’objectiu de compartir la diversitat lingüística i cultural present en la societat catalana actual.

Algunes de les llengües dels participants són l’anglès, el castellà, el francès o el polonès. En definitiva, aquests aprenents de català procedents de diferents països, hi han anat a explicar com és la seva cultura i també la seva llengua.

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i la directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Rosa Ibarz, han acompanyat els alumnes, a més dels seus professors.

La UNESCO va instaurar el Dia Internacional de la Llengua Materna al novembre de 1999 i el va celebrar per primera vegada el dia 21 de febrer de l’any 2000, en memòria dels estudiants i activistes assassinats per l’exèrcit i la policia l’any 1952 a la Universitat de Dhaka (a l’actual Bangla Desh) per defensar la seva llengua, el bengalí.

Aquesta activitat és la primera que es fa enguany en aquest centre, en el marc del conveni que van signar el Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l’Hospital Sociosanitari Francolí amb l’objectiu de fer créixer la presència i l’ús del català entre els seus usuaris.

DILM SS Francolí

Alumnes del curs Elemental 3 del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona a l'Hospital Sociosanitari Francolí

Els estrangerismes del català, tema del Dia Internacional de la Llengua Materna a Tarragona

Aprenents de català mostraran com les seves llengües han donat paraules noves al català.

 

Com cada any, el Ple pel Català al Camp de Tarragona aprofita el Dia Internacional de la Llengua Materna per fer la seva trobada institucional. Tot i que aquesta celebració és el dia 21 de febrer, enguany s’ha passat al dia següent perquè precisament aquesta data és l’escollida per a l’acte central de l’Any Fabra. Així, doncs, el dijous dia 22 de febrer a la sala d’actes del Departament de Cultura de la Generalitat (Major, 14), es farà aquesta trobada anual.

 

A les 18 h la directora general de Política Lingüística, Sra. Ester Franquesa, es reunirà a porta tancada amb els màxims representants dels organismes del Ple i amb els seus representants tècnics. A partir de les 19 h es farà un acte obert al públic, que enguany es dedicarà als estrangerismes del català, és a dir, els mots que el català ha manllevat a altres llengües en diferents etapes de la seva història. Així, estudiants de català de diferents centres educatius (centres de normalització lingüística de Tarragona i Reus, Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili i Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona) presentaran sengles paraules que el català ha manllevat a les seves llengües maternes. Els aprenents parlaran, doncs, dels germanismes, anglicismes, arabismes, castellanismes, gal·licismes, italianismes i americanismes de la llengua catalana.

 

L’activitat pretén reflexionar sobre un fenomen que afecta totes les llengües, com és la incorporació de mots manllevats a d’altres idiomes, i, alhora, visibilitzar les llengües maternes dels aprenents de català del Camp de Tarragona.

DILM2018

Inici de la primera edició d’enguany del CINC al Camp de Tarragona

En aquesta edició hi haurà projeccions a Montblanc, Tarragona, el Vendrell i Vila-seca.

Aquest dissabte comencen les projeccions, que duraran cinc setmanes, del 17 de febrer al 18 de març. Els tres cinemes de l’empresa Ocine (Tarragona, el Vendrell i Vila-seca) les faran totes en dissabte i el Cinema Casal de Montblanc, en diumenge.

Els títols seran La LEGO Ninjago pel·lícula, El bosc de Haquivaqui, Tadeu Jones 2, Operació cacauet 2, Paddington 2 i La colla de la selva. Tret dels dos primers títols, que no coincideixen (el primer es projectarà als Ocine i el segon al Cinema Casal de Montblanc), la resta es projectaran el mateix cap de setmana en tots els cinemes.

El Documental del Mes de febrer planteja el tema dels deures escolars.

De la mà del director francès Ludovic Vieuille, L’hora dels deures mostra una problemàtica ben present a casa nostra.

El xoc del sistema escolar amb les dinàmiques i l’entorn dels nens d’avui comporta dificultats en les famílies. La història d’un pare que s’implica amb el repte diari dels deures del seu fill mostra les contradiccions del sistema educatiu, que es manifesta poc eficaç a l’hora de captar i aprofitar les inquietuds i les ganes d’aprendre dels més joves.

Ludovic Vieuille és un director de cinema francès que ja ha dirigit una dotzena de documentals i curts de ficció, seleccionats en diversos festivals. És cofundador de l’empresa Girelle Production. El 2014, va escriure i va dirigir el curtmetratge Pointe-Noire.

Les projeccions que es podran veure al Camp de Tarragona són a Llorenç del Penedès el dia 11 a les 18.30 h al Casal de la Cultura (Mestre González, 6), a Reus el dia 27 a les 19 h al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. Ramon Amigó, 1 http://cimir.reus.cat/) i a Tarragona el dia 23 a les 18.30 h a la Biblioteca Pública (Fortuny, 30 http://bibliotecatarragona.gencat.cat/ca/).

La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya dona suport a la subtitulació i la difusió del Documental del Mes, i a Tarragona l’activitat és organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona, en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Fitxa tècnica: https://eldocumentaldelmes.com/doc/lhora-dels-deures/

cartell

Represa del “Cinema en català i més a prop!” amb El mestre de l’aigua

La pel·lícula, dirigida i protagonitzada per Russell Crowe, es projectarà el dia 13 de febrer.

Com ja és habitual, al mes de febrer comença la segona edició del curs del cicle de cinema en català adreçat a l’alumnat adult que està aprenent la llengua. Es tracta d’una activitat que constitueix un complement a les classes que s’imparteixen al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, als centres de formació d’adults, a l’Escola Oficial d’Idiomes i al Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili.

Aquesta vegada, per començar, es projectarà El mestre de l’aigua de Russell Crowe (2014) el dia 13 de febrer. Al mes de març serà una pel·lícula dirigida a dues mans per, Àlex i David Pastor: Els últims dies (2011). Una de Woody Allen per a l’abril Café Society (2016). I per tancar el cicle d’aquest curs, un musical d’animació: Canta, de Garth Jennings (2016).

Les projeccions, com ja és habitual, al Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona (c. Major, 14) i a les 18 h.

Reprogramació de la Mòstra de Cinèma Occitan al Camp de Tarragona

Després d’haver hagut ajornar la Mòstra de Cinèma Occitan, que estava prevista per a l’octubre passat, es torna a programar amb Fecas e godilhs el dia 29 de gener a les 19.30 h al Centre de Lectura de Reus i Lo sol poder es que de dire el dia 8 de febrer a les 18.30 h a la Biblioteca Pública de Tarragona. Aquestes projeccions corresponen a l’edició de l’any 2017 de la Mòstra de Cinèma Occitan, organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística. El seu objectiu és promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creació cinematogràfica.

Com ja és habitual, cada projecció serà precedida d’una conferència introductòria als temes que tracten els documentals que es podran veure. Així el dia 29 de gener, a la sala d’actes del Centre de Lectura, l’etnòleg i dinamitzador cultural Salvador Palomar tractarà el tema del carnaval abans de la projecció de Fecas e godilhs, que és una pel·lícula que mostra aquesta festa en el context occità. I Antoni Rossell, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador de l'Arxiu Occità, introduirà Lo sol poder es que de dire, pel·lícula emmarcada en la literatura occitana.

Totes les pel·lícules projectades a Catalunya són subtitulades en català, gràcies a la col·laboració entre la Direcció General de Política Lingüística i la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida.

Aquesta activitat s’organitza a Tarragona en el marc del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Nova convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística

La resolució de convocatòria de proves dels certificats de català de la Direcció General de Política Lingüística, del 4 de desembre de 2017, s’ha publicat al DOGC 7531 el dia 9 de gener.

El període d’inscripció serà del 29 de gener al 14 de febrer, i les proves començaran el dia 5 de maig (nivell intermedi, B2) i acabaran el dia 16 de juny (nivell elemental, B1). Les altres proves seran els dies 12 (nivell superior, C2) i 26 de maig (nivell de suficiència, C1), i 9 de juny (nivell bàsic, A2), sempre en dissabte. El lloc i l’hora de les proves es farà públic 10 dies abans com a mínim al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Al Camp de Tarragona hi haurà proves a Reus (nivells C1 i C2) i a Tarragona (tots els nivells). Les persones interessades a fer la inscripció poden fer-ho a través del portal Tràmits gencat de la Generalitat de Catalunya: http://web.gencat.cat/ca/tramits/

V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”

El Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili ha començat a difondre la  Lletra de convit del V Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”, que es preveu celebrar al mes de novembre del 2018, concretament els dies 28, 29 i 30. La commemoració de l’Any Fabra, promogut per la Generalitat de Catalunya, amb motiu de la coincidència amb dels 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana, coincidirà amb aquesta edició del Col·loqui.

 

Tota la informació, al web del Departament de Filologia Catalana de la URV: http://www.urv.cat/dfilcat/

Pompeu Fabra

Pompeu Fabra

Una guia pràctica per ajudar a conèixer les novetats normatives de l’Institut d’Estudis Catalans

El Servei de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili ha publicat el llibre La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica, de Jordi Ginebra, professor del Departament de Filologia Catalana d’aquesta Universitat. L’objectiu d’aquesta obra és oferir la informació més destacada sobre les novetats que aporten la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia Catalana, publicades recentment per l’Institut d’Estudis Catalans, presentada de manera que es pugui consultar amb facilitat i rapidesa.

Es pot descarregar gratuïtament, en PDF, en aquest enllaç del web del Servei de Publicacions i també se'n poden adquirir exemplars en paper per encàrrec.

Portada de la <i>La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica</i>
Data d'actualització:  16.03.2018