• Imprimeix

Terres de l'Ebre

Aquest és un punt de trobada per a l’ús i el coneixement de la llengua des de la transversalitat i la territorialitat. Les Terres de l’Ebre són una regió del país que aplega les comarques meridionals: el Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, espais d’interès turístic (els Ports, la via verda, el Delta…) i espais d’interès lingüístic articulats per la Comissió per la Llengua de les Terres de l’Ebre.

Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre
Carrer de Jaume Ferran i Clua, 4
43500 Tortosa
Tel: 977 44 80 70
Fax: 977 44 33 94

Mapa

  

El Consorci per a la Normalització Lingüística, amb la seva xarxa distribuïda per tot el territori, és peça clau per a l’execució i difusió de les accions de foment del coneixement i ús de la llengua catalana:

Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l’Ebre

Actualitat

Cos de l'article

Nova edició a Roquetes del CINC, cinema infantil en català

Del 21 d'octubre al 18 de novembre de 2017 tindrà lloc una nova edició del cicle Cinema Infantil en Català (CINC) a les sales Ocine de  Roquetes (c. Servero Ochoa, 4). Les sessions es projecten els dissabtes, a partir de les16 h, amb un preu d'entrada de  4,20 € (petits i grans). La programació de projeccions és la següent:

21 d'octubre: Els Barrufets. El poble amagat

28 d'octubre: El nadó en cap

4 de novembre: Capità Calçotets

11 de novembre: Gru 3, el meu dolent preferit

18 de novembre: Cars 3 

El CINC és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per fer créixer l'oferta i el consum de cinema infantil en català, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de diversos ajuntaments, institucions, entitats i cinemes.

Roquetes

La Comissió informa de les actuacions de foment de la llengua

Tortosa, 28 de setembre del 2017

La Comissió per la Llengua de les Terres de l'Ebre es va reunir el 28 de setembre per informar de les diverses actuacions de foment la llengua catalana. Aquests que comentarem són els punts principals de la reunió, que es va fer, com és habitual, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa.

Com a primer punt de l'ordre del dia es va tractar la campanya de la Fundació PuntCAT adreçada als webs dels comerços. La Comissió proposa de fer-ne una xerrada per explicar els avantatges de disposar d'un web modern i actualitzat. Encara que hi hagi establiments comercials que tenen web en català, actualitzar i modernitzar l'aparador digital permet visibilitzar millor els productes, tenir més oportunitats de negoci i oferir un excel·lent servei de qualitat als clients. D'altra banda, la campanya es vol fer extensiva a altres poblacions de les Terres de l'Ebre com ara Amposta o la Ràpita.

Un altre dels punts de la reunió van ser les visites que va fer el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre a l'hostaleria i la perruqueria per fomentar la lectura de la premsa en català, aprofitant l'oferta que hi ha actualment.

Com a tercer punt, es va proposar d'organitzar una Matinal de llengua sobre immigració per explicar, per exemple, què són les aules d'acollida, els cursos o les actuacions que fa cada organisme (departaments d'Ensenyament, Treball, Cultura i Consorci per a la Normalització Lingüística) o el retorn de les diverses polítiques en relació amb el foment de la llengua catalana.

D'altra banda, en un altre punt de la reunió, es va proposar l'organització d'unes sessions de portes obertes sobre les diverses actuacions que duu a terme Política Lingüística i la mateixa Comissió a les Terres de l’Ebre, arran de la positiva experiència el mes de juny. Aquesta iniciativa, doncs, es vol estendre als diversos instituts o escoles de les comarques de les Terres de l’Ebre per tal d’obrir la cultura, des de l’Administració, al món de l’ensenyament i poder estar més connectats amb els joves i amb la societat en general. 

Finalment, respecte als cursos del Centre de Normalització Lingüística, a data 26 de setembre hi havia 383 inscripcions, que s'acosten, doncs, a les 407 de l'any passat, i s'han obert cursos a cinc poblacions. D'altra banda, s'obriran més cursos d'acolliment a les Terres de l'Ebre. Es preveu que enguany serà el segon millor any en relació amb la davallada que s'ha patit.

La reunió es va acabar fixant una propera data de reunió, que es va acordar per al 22 de novembre a les 8.30 h del matí. 

Reunió 28 de setembre

Ajuts per a les empreses que volen millorar la seva presència digital

Tortosa, 27 de setembre del 2017

S'ha publicat al DOGC una Resolució per la qual s'obre la convocatòria per concedir subvencions a empreses dels sectors del comerç al detall, dels serveis, l'artesania i la moda amb l'objectiu de promoure aquests sectors i fomentar-ne la competitivitat i la qualitat.

Entre els diversos programes publicats al Diari Oficial, hi ha el de transformació digital, l'objectiu del qual és motivar la incorporació de noves tecnologies digitals per augmentar el desenvolupament dels negocis i empreses, la millora de la productivitat i l'eficiència de l'estalvi de despeses. Un dels requisits és que les solucions tecnològiques (web, apps, cartellera digital...) han d'estar obligatòriament en llengua catalana.

Aquests ajuts són un complement qualitatiu que es pot sumar a la campanya Comerçlocal.cat que promou la Fundació puntCAT amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística i el Departament d'Empresa i Coneixement. L'objectiu principal de la Fundació és crear consciència de la importància de tenir presència en línia, normalitzar l'ús del català a Internet i dotar cada comerç d'un lloc web presència (una pàgina web de presentació amb el domini .cat), i amb les característiques següents: fotos de l'establiment i dels seus productes o serveis, descripció del comerç, geolocalització via Google Maps, dades de contacte, enllaços a les xarxes socials, entre altres dades.

Encara que hi hagi establiments comercials que tenen web en català, actualitzar i modernitzar l'aparador digital permet visibilitzar millor els productes, tenir més oportunitats de negoci i oferir un excel·lent servei de qualitat als clients.

Presència digital

Augmenta en tres punts el aptes dels certificats de Política Lingüística a Tortosa

Tortosa, 25 de setembre del 2017

Si bé amb xifres absolutes, el nombre total d'aptes en els certificats de català de Política Lingüística a Tortosa va ser de 96 de 156 presentats el 2016 (és a dir, un 61%), respecte del nombre d'aptes del 2017 (92 de 143 presentats), proporcionalment enguany representa un 64% d'aprovats, és a dir 3 punts percentuals més que l'any passat.

Si ens fixem per nivells, veiem que al C2 el percentatge d'aptes és del 67% (2016) i del 65% (2017); el C1 del 39% (2016) i del 56% (2017); al B2 del 88% (2016) i del 79% (2017), al B1 del 0% (2016) i del 75% (2017), i a l'A2 del 100% (2016) i del 75% (2017). Per tant, on la diferència és de les més significatives és en el C1, que ha passat d'un 39% a un 56%. 

Pel que fa al nombre d'inscrits, en conjunt les xifres es mouen sobre els dos-cents. Concretament el 2016 van ser 227 i el 2017 han baixat una mica (200). Per certificats, però, hi ha unes diferències significatives: nivell bàsic (A2) 2 inscrits el 2016 i 5 inscrits el 2017, nivell elemental (B1) 1 - 9; nivell intermedi (B2) 30 - 19, nivell de suficiència (C1) 61 - 56, i nivell superior (C2) 133 - 111. On hi ha més diferències són als nivells intermedi, suficiència i superior, on s'observa que ha baixat una mica la demanda respecte al 2016.

En conjunt, doncs, el nivell de presentats i aptes el 2017 (143) és similar al 2016 (156), però enguany augmenta en tres punts percentuals (64%) el nombre de persones que són aptes en els diversos certificats oficials de llengua catalana, els quals les acredita davant de qualsevol demanda professional.

 

Certificat català
Connecta't al català

Tècnics del Consorci i de la Generalitat Valenciana intercanvien experiències professionals a Tortosa

Dimecres 12 de juliol del 2017

La Direcció General de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre va col·laborar en una sessió de treball i d'intercanvi d'experiències professionals entre el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i tècnics de la Generalitat Valenciana implicats en la implantació del Pla d'acompanyament lingüístic al personal de l'Administració.

El CPNL va presentar un seguit d'experiències en l'àmbit de l'assessorament que s'han portat a terme en l'Administració catalana en els darrers anys, com ara els Plans d'autonomia lingüística (PLAU), i eines per a analitzar la situació del multilingüisme en organitzacions públiques i privades (Indexplà). També es van presentar materials, mètodes i experiències d'acompanyament lingüístic, i recursos en línia que poden afavorir l'autonomia i la millora de la qualitat lingüística de les persones (Optimot, Cercaterm, etc.). Altrament, es va tractar sobre les accions de sensibilització al voltant de la llengua catalana que s'impulsen des del Departament de Salut de la Generalitat adreçades als metges interns i residents (MIR) que arriben als hospitals públics catalans procedents de diferents indrets de l'Estat espanyol.

Durant la sessió es va presentar el document que recull les línies i les actuacions del Pla d'acompanyament lingüístic valencià, així com els resultats d'una enquesta sobre competències i actituds lingüístiques feta l'any 2016 a 1.100 persones que treballen a la Generalitat Valenciana.

Per part del CPNL van participar a la sessió quatre tècnics encapçalats per la directora de l'Àmbit de Formació i Foment, Alba Conesa. De la Generalitat Valenciana hi va assistir la sub-directora general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Nathalie Torres Garcia, acompanyada de la cap del Servei d'Acreditació i Assessorament, Imma Àngel, i de set tècnics que assessoren lingüísticament diferents departaments del Govern valencià.

 

Intercanvi2

Reunió preparatòria per engegar la campanya de webs en català als comerços de Tortosa

Tortosa, 21 de juny del 2017

Sala de Patrimoni dels Serveis Territorials de Cultura

El dimecres 21 de juny es va fer una reunió a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre per tal de preparar la campanya Comerçlocal.cat que promou la Fundació puntCAT amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística i el Departament d'Empresa i Coneixement. Hi van assistir Joan Abril, responsable de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre; Jordi Duran, director del Centre de Normalització Lingüística; Josep Subirachs, responsable de Pimec Terres de l'Ebre; Montserrat Barceló, del Departament d'Empresa i Coneixement, i Raquel Adroher (per videotrucada), responsable de Comerç Local de la Fundació puntCAT.

En la trobada es van fixar diversos objectius: el primer i principal va ser marcar un calendari de treball, coordinat amb els agents col·laboradors com ara la Federació de Comerciants, l'Ajuntament de Tortosa, el Consell Comarcal, Pimec, Departament d'Empresa i Coneixement, per tal de donar la màxima informació de la campanya i poder engegar-la a la segona quinzena de setembre assegurant la implementació de més webs en català.

Segons dades facilitades pel Departament d'Empresa i Coneixement, a Tortosa hi ha 592 establiments comercials, comptant barris, pedanies i les entitats municipals descentralitzades de Jesús, Bítem i Campredó. D'aquest nombre, caldrà comprovar quins establiments tenen web i si el tenen en català.

La Fundació puntCAT posa el seu coneixement i experiència al servei de la capacitació del petit comerç d'àmbit local, perquè aprofiti les oportunitats que Internet li ofereix desenvolupant el seu negoci en la llengua que li és pròpia.

L'objectiu principal de la Fundació és crear consciència de la importància de tenir presència en línia, normalitzar l'ús del català a Internet i dotar cada comerç d'un lloc web presència (una pàgina web de presentació amb el domini .cat), i amb les característiques següents: fotos de l'establiment i dels seus productes o serveis, descripció del comerç, geolocalització via Google Maps, dades de contacte, enllaços a les xarxes socials, entre altres dades.

Un equip de tècnics de la Fundació puntCAT recorrerà al setembre els eixos comercials principals i secundaris de Tortosa oferint el servei de digitalització. Pel preu d'adquisició d'un domini .cat s'ofereix l'elaboració d'un lloc web presència sense cap cost per al comerç. Aquest lloc web podrà fer-se in situ o bé elaborar-lo l'equip de disseny a les oficines de la Fundació. El projecte s'ha dut a terme amb èxit a localitats com Girona, Reus, Sallent, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Guissona... Al setembre serà el torn de les comarques de les Terres de l'Ebre amb el tret de sortida des de Tortosa.

Malgrat que els establiments comercials tinguin web en català, actualitzar i modernitzar l'aparador digital del seu web permet visibilitzar millor el seu negoci i oferir un excel·lent servei de qualitat als clients.  

Comerçlocal 3
Comerçlocal 2

Política Lingüística rep 34 estudiants de 4t d'ESO d'Ulldecona

Portes obertes als instituts

Tortosa, 14 de juny del 2017

La Direcció General de Política Lingüística ha rebut 34 estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Manuel Sales i Ferré d'Ulldecona, interessats per les diverses funcions i actuacions que duu a terme l'organisme a les Terres de l'Ebre.

Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura, ha saludat els alumnes i els ha felicitat per l'interès a informar-se com una activitat bàsica per a formar-se, i és que en paraules del conseller de Cultura, "afavorir l'hàbit de la lectura", per exemple, permet "foragitar la ignorància, la superstició i els prejudicis, i afirmar el triomf definitiu de la raó".

A continuació, Joan Abril, responsable de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre, ha explicat les funcions bàsiques de la Direcció General i ha destacat les actuacions que duu a terme a les comarques ebrenques. Així, a finals del 2016 es va crear la Comissió per la Llengua de les Terres de l'Ebre, formada pel Centre de Normalització Lingüística, cinc departaments de la Generalitat i diverses entitats, un ens necessari per coordinar totes les actuacions de foment i ús de la llengua catalana. 

Entre les diverses activitats, s'han organitzat unes sessions sobre la nova gramàtica i ortografica de l'IEC, una Jornada de Llengua als Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre, els diversos certificats de català, una sessió de consells avançats sobre l'Optimot, s'ha participat en el II cicle de sociolingüística catalana, dedicada als joves i l'escola, s'ha acollit l'exposició "Lingüistes pel carrer" o s'ha coordinat la campanya de la Fundació puntCAT sobre la promoció dels webs dels comerços i autònoms en català.

Els alumnes han plantejat algunes preguntes, com ara què és el TERMCAT, sobre l'ús de les llengües oficials a Catalunya, sobre la nova normativa de l'IEC, etc. La visita ha servit perquè els joves visitants d'Ulldecona tinguessin una fotografia ampliada de la transversalitat de la política lingüística i de les nombroses actuacions dutes a terme, així com de la llista creixent de col·laboracions compromeses amb l'ús social de la llengua catalana.

Els Serveis Territorials de Cultura engeguen una nova etapa de visites temàtiques en la qual es pretén obrir l'Administració a l'àmbit de l'ensenyament i al públic en general per tal d'estar plenament connectats amb els ciutadans.

      

Ulldecona
Ulldecona2

La Comissió per la Llengua incorpora el Departament d'Empresa i Coneixement

Reunió de la Comissió, 8 de juny del 2017

Tortosa - c/ Jaume Ferran i Clua, 4

En la reunió celebrada el 8 de juny es va incorporar com a membre de la Comissió per la Llengua de les Terres de l'Ebre el Departament d'Empresa i Coneixement, a través de la Secció de Comerç i Turisme a les Terres de l'Ebre, representada per Tere Also, inspectora de comerç i turisme, la qual assessora els comerços perquè puguin oferir un servei de qualitat en relació amb la llengua.

En aquesta sessió de treball s'hi van tractar diverses qüestions, com ara les campanyes Comerçlocal.cat i Professionals.cat de la Fundació puntCAT, que engegarem a finals de juny i la primera quinzena de juliol perquè els webs dels comerços i dels professionals estiguin com a mínim en català.

Destaquem també les visites que el Centre de Normalització Lingüística farà aquest mes de juliol al sector de l'hostaleria per tal d'informar de la necessitat d'oferir la premsa escrita també en català com a signe de normalitat. I també la valoració de la Jornada de Llengua als Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre amb una proposta de fer una sessió pràctica o, a partir de les ponències, editar un promptuari sobre les recomanacions a tenir en compte per part d'un mitjà de comunicació ebrenc.

En el torn obert de paraules, subratllem la idoneïtat d'oferir per part de l'ICS un tríptic adreçat a residents i titulat "Toma el pulso a la lengua catalana", una guia excel·lent perquè els professionals de la medicina arribats al país disposin d'eines i recursos, i sobretot d'arguments que han d'afavorir l'actitud positiva envers l'ús de la llengua catalana.

Comissió 8 de juny

Informació relacionada

Crònica de la Jornada de Llengua als Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre

El dimecres 24 de maig es va celebrar la Jornada de Llengua als Mitjans de Comunicació de les Terres de l'Ebre (programa) promoguda pels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre i organitzada per la Direcció General de Política Lingüística. El motiu d'aquest acte era sobretot revisar el model de llengua periodístic tenint en compte les novetats de la normativa gramatical i legitimar, per tant, aquells trets que no han tingut fins ara un reconeixement explícit de l'Institut d'Estudis Catalans.

A l'acte s'hi van inscriure més de quaranta persones, entre les quals hi havia representants de diversos mitjans de comunicació orals i escrits, com ara Antena Caro, Catalunya Ràdio, Canal Terres de l'Ebre, Setmanari MésEbre, Ràdio Tortosa o l'Agencia Catalana de Notícies de les Terres de l'Ebre. Altres mitjans, com ara Canal 21, El Punt Avui, Ràdio Móra d'Ebre o Ports Ràdio, van expressar el desig de ser-hi i van excusar l'assistència.

Les ponències es van ajustar perfectament al guió que s'havia proposat l'organització, que no era un altre que donar unes pautes i alhora fer unes reflexions sobre el model de llengua dels mitjans de comunicació a les Terres de l’Ebre l’any 2017. El director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé Pujol, va presentar la Jornada convidant els professionals de la comunicació i de la llengua a revisar el model de llengua d'acord amb la normativa actual i a visibilitzar i prestigiar l'estàndard tortosí.

En les cinc ponències es van presentar les novetats, reformulacions i omissions de l'estàndard oral de l'IEC (Albert Aragonés Salvat), la morfologia normativa i la seva adequació posant-se en la pell dels periodistes (Carles M. Castellà Espuny), les manifestacions del tortosí en els programes i produccions de la Televisió de Catalunya (Mònica Montserrat Grau), el lèxic llegit o sentit en els mitjans locals i supracomarcals (Àngela Buj Alfara) i el llenguatge periodístic ebrenc en els mitjans digitals (Jordi Duran i Suàrez). Finalment, es van exposar unes conclusions (Joan Abril Español) posant l'accent en el fet que l'estàndard de l'IEC és fruit d'un ús variacional que va fluctuant en l'espai i en el temps, on els periodistes tenen un paper destacat, i en la necessitat de donar pautes i models perquè els mitjans de comunicació disposin d'una eina de treball còmoda i pràctica.

Sílvia Tejedor Barrios, presidenta del Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre, va tancar l'acte recordant que els periodistes han de tenir més cura de la llengua, que han d'evitar els prejudicis en l'ús de les variants occidentals, els quals s'han de combatre reclamant més presència en els canals mediàtics d'àmbit nacional perquè els fenòmens lingüístics de les Terres de l'Ebre tinguin reconeixement i prestigi en l'estàndard general.

Al final de l'acte, l'organització de la Jornada es va comprometre a publicar les ponències en format digital abans del 30 de juny a la pàgina web de Política Lingüística a les Terres de l'Ebre. De moment, oferim les fotos de la Jornada.

 

 

Jornada MCM

Data d'actualització:  15.06.2017