• Imprimeix

Informació sobre l'Aran

Aquest territori de 620 km2 és geogràficament, lingüísticament i culturalment lligat a Occitània però políticament inclòs en territori català. Fou part del Comtat de Comenge i s’integrà a Catalunya el 1175 pel Tractat d’emparança. Canvià de titularitat diverses vegades durant el s. XIII fins que el 1313 els aranesos obtingueren drets específics (Querimònia) de la corona Catalanoaragonesa que li reconeixia drets i usatges propis. El 1411 l’Aran s’integrà de manera pactada a Catalunya. Guardà les seves institucions fins el règim general espanyol del 1834 i les recuperà amb l’Estatut català de Sau del 1979.

La Vall d’Aran se situa en el sector central de la serralada pirinenca i és l’única vall dels Pirineus d’aiguavés atlàntic. Té una extensió de 620 km2, limita al nord amb França (Arrièja), al sud amb l’Alta Ribagorça i l’Aragó, a l’est amb el Pallars Sobirà i a l’oest altra vegada amb Aragó i França (Haute Garonne). El seu riu principal, el Garona, constitueix l’eix vertebrador que la travessa i desemboca a l’Atlàntic. Aquesta situació geogràfica, és a dir, la seva orientació natural cap a terres occitanes, juntament amb la manca durant segles d’unes bones comunicacions amb Catalunya i Aragó, han produït que la Vall d’Aran tingui clares diferències amb la resta de valls i comarques catalanes tant en l’aspecte físic com humà. L’exponent més clar d’aquesta diferència es manifesta en el fet de tenir com a llengua pròpia l’occità, conegut a l’Aran com aranès.

La població censada a la Vall d’Aran l’any 2007 és de 10.221 habitants i la seva economia està completament orientada al sector dels serveis.

Avui l’Aran és una autonomia occitana dins l’autonomia catalana. Per llei de règim especial, s’organitza en ajuntaments i en un Consell General amb representants d’elecció que governen segons les competències traspassades per Catalunya. L’Estatut oficialitza l’occità a tota l’autonomia catalana, i el reconeix  com a pròpia de l’Aran, on hi és emprat administrativament i en l’aprenentatge a tots els centres educatius.

 

Data d'actualització:  10.06.2008